Vienos moterys kankinasi, kitos džiaugiasi

Internetiniuose forumuose moterys dalinasi prieštaringa informacija, susijusia su hormonine spirale. Vienos ja labai džiaugiasi ir tikina nejutusios jokių pašalinių poveikių, kitos pasakoja baisias istorijas.

„Metus laiko turėjau įsidėjusi spiralę – mėnesinės beveik visai išnyko, o tai buvo nuostabu po daugelio metų kas mėnesį pasikartojančių kančių. Tačiau buvo tokia nuotaikų kaita, sumišusi su depresija ir nerimu, kad buvo neįmanoma normaliai gyventi“, - atviravo moteris.

„Beveik prieš metus įsidėjau spiralę. Iš pradžių buvo neaiškių išskyrų, užsitęsusių po mėnesinių, o štai dabar kraujuoju jau 4 savaites. Kreipiausi net į du gydytojus, jie nieko nerado, tačiau galiausiai nustatė, kad reikia šalinti spiralę“, - pasakojo kita.

„Trejus metus nešiojau spiralę. Iš pradžių viskas buvo neblogai. Užeidavo migrenos, pilvo skausmai, sumažėjo libido, bet susitaikiau su šiuo šalutiniu poveikiu. Galima ir pakentėti dėl ramybės, kurios nebedrumstė kartais vėluojančios mėnesinės. Iki gimdymo turėjau ilgus plaukus, kuriuos nusikirpau trumpai ne kiek nesigailėdama, nes buvau įsitikinusi, kad jie greitai ataugs. Praėjo treji metai, o mano plaukai nesiekia net pečių. Vis dažniau, plaudama galvą, sunerimdavau dėl jų slinkimo. Plaukai slinko saujomis. Dėl to kaltinau stresą, nuovargį, bet kai prieš porą savaičių prasidėjo nugaros bėrimas, panašus į dilgėlinę, anglų kalba pradėjau naršyti internete. Buvau priblokšta! Daugybė moterų skundžiasi tokia spiralės įtaka“, - dar viena patirtis, kuria pasidalinta internete.

Kitos moterys skundžiasi, kad jos dažnai jaučia tempimą pilvo apačioje, nepraeina tepliojimai arba gausus, keletą savaičių nepraeinantis kraujavimas, dėl kurio tenka gerti vaistus, krūtys pasidaro tokios skausmingos, kad net prisiliesti neįmanoma, kiaušidėse susidaro didžiulės cistos, kurias net tenka operuoti, o medikai neneigia, kad tai spiralės poveikis.

Kaip skiriasi varinių ir hormoninių spiralių veikimo principas

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės akušeris ginekologas Robertas Pažėra teigė, kad šiuo metu vyrauja dviejų rūšių spiralės – varinės ir hormoninės.

„Yra dar spiralių ir su auksu, sidabru, bet dažniausiai naudojamos varinės, nes jos labiausiai prieinamos pagal kainą. Hormoninių spiralių kaina išlieka vis dar didelė ir ne kiekviena moteris gali sau jas leisti, nors pastarosios, aišku, patikimesnės. Mat dėl hormonų poveikio nevyksta ovuliacija, tuo tarpu varinės veikimo principas spermicidinis, t. y. sukuriama nepalanki terpė spermatozoidams. Įvestas į organizmą svetimkūnis sukelia aseptinį gimdos gleivinės uždegimą, todėl gimda bando svetimkūnį pašalinti, išstumti – sukeliami peristaltiniai kiaušintakių judesiai. Viskas baigiasi tuo, kad apvaisintas kiaušinėlis arba per anksti atstumiamas į gimdą, kai ji dar nėra pasirengusi jį priimti, todėl jis nesugeba implantuotis, arba pati sperma nepasiekia kiaušinėlio. Tai nėra infekcinis uždegimas – tik kūno reakcija į svetimkūnio poveikį. Pirmosios spiralės dėl savo struktūros iš tiesų sukeldavo infekcinį uždegimą. Šiuolaikinės spiralės gaminamos iš kitokių medžiagų, kurios nesukuria palankios terpės bakterijoms daugintis“, - aiškino medikas.

Pasak jo, didžiausias nehormoninių spiralių trūkumas – jos visada sukeldavo per mėnesines gausius kraujavimus ir stiprius skausmus. Tai normali reakcija, susijusi su organizmo pastangomis pašalinti svetimkūnį. Pastebėta, kad varis sukelia mažesnius kraujavimus, tačiau pašalinis poveikis vis dėlto yra ir kai kurioms moterims pereinamuoju laikotarpiu tenka gerti priešuždegiminius medikamentus. Taigi jei moters mėnesinės gausios ir skausmingos, vertėtų šios spiralės vengti. Kitos kontraindikacijos – alergija variui ir gimdos anomalijos, dėl kurių spiralė gimdoje negali tinkamai išsiskleisti, dėl to ji arba iškrenta, arba mažėja jos efektyvumas. Netinka spiralė ir toms moterims, kurios linkusios į lytinių organų uždegimus.

„Visos su infekcija susijusios problemos, kurios atsiranda įvedus spiralę, kyla ne dėl pačios spiralės, bet dėl pažeidimų įvedant spiralę. Taigi labai svarbu, kad ji įvesta būtų profesionaliai. Vėliau infekcijos susijusios su lytiškai plintančiomis ligomis. Todėl spiralės netinka ir toms moterims, kurios dažnai keičia partnerius. Tai liečia ir hormonines spirales, kurios išskiria levonorgestrelį. Tai sintetinis moteriško hormono progesterono pakaitalas. Iš pradžių spiralėse buvo naudojamas pats progesteronas, tačiau kad spiralę būtų galima naudoti kuo ilgiau, jis buvo pakeistas sintetiniu. Tokią hormoninę spiralę galima naudoti iki 7 metų“, - teigė R. Pažėra.

Nevienareikšmiai tyrimai dėl įtakos vaisingumui

Yra mokslinių tyrimų, kurie rodo, kad dėl hormoninės kontracepcijos moterys, ypač kurių silpna ovuliacinė funkcija, pastoja maždaug dvigubai vėliau. Įvairių tyrimų duomenimis, galimybė per 12 mėnesių pastoti, jei moterys buvo įsistačiusios gimdos spirales, siekia nuo 71 iki 92 proc. Moterys, kurios vadovavosi natūralia šeimos planavimo metodika, per 12 mėnesių pastodavo 92 proc. Todėl nemažai ginekologų nerekomenduoja hormoninės spiralės jaunoms moterims, kurios dar nori ateityje turėti vaikų.

Pasak Kauno medicinos universiteto klinikų gydytojo genetiko Danieliaus Serapino, dalis nevaisingumo atvejų kontraceptikais kaip tik gydomi. Kita vertus, jei moteris turėjo polinkį į tam tikros rūšies nevaisingumą, kontraceptikai gali jį dar paaštrinti. Tokių moterų populiacijoje – apie 10 proc. Visos jos, vartodamos kontraceptikus, rizikuoja, tačiau nustatyti šį sutrikimą, kol moteris nebando pastoti, neįmanoma. Tačiau tokie tyrimai Lietuvoje nėra atliekami.

„Hormoninė spiralė buvo sukurta gydyti kraujavimui. Galėčiau pasakyti daug teigiamų dalykų apie spirales, nes tai priemonė, kuri labai dažnai padeda išvengti gimdos šalinimo. Ji gali padėti ir tam tikrais gimdos vėžio atvejais, kai pacientė dėl kitų įsisenėjusių ligų negali būti operuojama. Hormoninė spiralė šioms pacientėms gerokai prailgina gyvenimą ir užslopina vėžio vystymąsi.

Kalbant apie visiškai sveikas moteris, internete yra labai daug moteriškų forumų, blog'ų, kuriuose moterys pasakoja savo nemalonius pojūčius. Ji vietiškai užslopina gimdos gleivinę, todėl didžiajai daliai moterų dalinai ar visiškai išnyksta reguliarios mėnesinės. Tuo pačiu moterys patiria daug diskomforto – nuo mažų pojūčių iki lytinio potraukio sumažėjimo arba pasikeitimo. Mano praktikoje tokių pacienčių pasitaikė. Taigi spiralė nėra tokia pavojinga priemonė, trombozės nesukelia, nes tai tik progesterono preparatas, visgi kai ateityje bus galutinai įvertintas jos poveikis, gali pasirodyti, kad progesterono turintys medikamentai, gali turėti įtakos toms organų sistemoms, kurioms poveikį daro hormoninės piliulės. Gali retėti kaulinis audinys, padažnėti krūties liaukinio audinio piktybinių susirgimų. Šie sąveikų ryšiai tyrinėjami, bet kol kas svarių išvadų nėra“, - pasakojo Kauno klinikų Ginekologijos skyriaus ir Malmės moterų klinikos Švedijoje onkoginekologas Eimantas Švedas.

Visi pašaliniai poveikiai – dėl pseudonėštumo būsenos

Pasak R. Pažėros, įrodymų, kad hormoninės spiralės turi poveikį vaisingumui, nėra. Anksčiau buvo manoma, kad dėl spiralės dažniau vystosi ektopinis nėštumas (nėštumo komplikacija, kai apvaisinta kiaušialąstė įsitvirtina ne gimdos sienelėje, o bet kuriame nors kitame audinyje), tačiau tyrimai parodė, kad jis dažniau nustatomas jokios kontracepcijos nenaudojančioms moterims.

„Hormoninės spiralės griežtai netinka moterims, kurios turi auglių gimdoje (pavyzdžiui, miomų) arba krūtyse. Tiek gimdoje, tiek krūtyse yra hormonų receptorių, kuriuos veikia progesteronas, o dėl šio poveikio skatinamas auglių augimas. Gali būti ir kitokių pašalinių poveikių, kadangi spiralėje naudojamas hormonas nėra natūralu ir organizmas gali jo netoleruoti. Kai kurioms moterims atsiranda odos bėrimų, neaiškių jutimų, nuotaikos kaitų. Gali didėti svoris, nes progesteronas sukelia pseudonėštumo būseną, dėl kurios kūne kaupiasi skysčiai. Be to, hormonas veikia alkio centrą, dėl to norisi daugiau valgyti ir moterims ne visada pavyksta suvaldyti apetitą. Penktadaliui moterų gali visai išnykti mėnesinės. Kai kurios dėl to labai džiaugiasi, kai kurios labai nerimauja, ar netapo nėščios“, - teigė ginekologas.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (476)