Tyrimui vadovavęs daktaras Stevenas Brunelli iš Brigamo moterų ligoninės Bostone sako, jog niekam ne paslaptis, kad jodas gali pakenkti skydliaukei. Prieš širdies skenavimą naudojamo jodo dozė kelis šimtus kartų viršija rekomenduojamą paros normą, kuri siekia 150 mikrogramų.

Atlikdamas tyrimą S. Brunelli rėmėsi duomenimis iš daugiau kaip 400 pacientų ligos istorijų. Visiems jiems buvo diagnozuotas skydliaukės hipoaktyvumas arba hiperaktyvumas. Šie pacientai buvo sulyginti su daugiau kaip 1400 žmonių grupe, kurių skydliaukė funkcionavo normaliai.

Išnagrinėję kraujo tyrimus mokslininkai išsiaiškino, kad skydliaukės hipertirozės rizika atlikus širdies skenavimą naudojant jodą ar kardiologinę operaciją įstatant kateterį išauga du kartus. Vėliau mokslininkai nustatė analogišką ryšį ir su hipotiroze. Be to buvo išsiaiškinta, kad jeigu skydliaukės hiportirozė bėgant laikui išnyksta, tai su hipertiroze organizmas pats susitvarkyti nepajėgus.

Panašūs skydliaukės veiklos sutrikimai gresia pacientams, sergantiems širdies ligomis, turintiems padidėjusį kraujospūdį, psichologinių ar seksualinių problemų bei kovojantiems su svorio šuoliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją