Šios rizikos mažinimu išties svarbu susirūpinti, kadangi šiandien cukriniu diabetu pasaulyje iš viso serga 424 milijonai žmonių, o vien Lietuvoje 2014 metais statistikos departamentas užfiksavo, jog ši liga kankina 4,4 proc. šalies gyventojų. Padėti šiems skaičiams sumažėti gali ir dažnesnis žuvies ar žuvų taukų vartojimas.

Pavasario metu šio papildo ypač ieško žmonės, kurie turi padidėjusį cholesterolio kiekį ar serga kardiovaskulinėmis ligomis, nes žuvų taukuose esančios Omega-3 rūgštys turi antioksidacinį poveikį kraujagyslėms. Daugybe naudingų savybių pasižyminčios polinesočiosios riebalų rūgštys pačios organizme nesigamina, todėl šis papildas tampa patogiu būdu jomis aprūpinti organizmą.

Kada rinktis skystus, o kada - kapsules

Žuvų taukai gali būti vartojami dvejopose formose – skysti arba kapsulėse. Pasak vaistininkės Indrės Trečiokienės, skystus žuvų taukus rekomenduojama rinktis tiems žmonėms, kuriems svarbiausios antioksidacinės jų savybės ir vitamino D pasisavinimas, o skonis nėra nemalonus.

„Per dieną išgeriant vos arbatinį šaukštelį žuvų taukų gaunamas maksimalus norimas rezultatas bei suvartojama rekomenduojama paros norma, o kaina yra draugiškesnė piniginei, nei perkant kapsules“, – teigia vaistininkė. Ši papildo forma yra rekomenduojama todėl, nes viename šaukštelyje skystų žuvų taukų yra mažiausiai dvigubai daugiau Omega-3 rūgščių nei vienoje kapsulėje.

Kepta žuvis

Kai kurie žmonės, o ypač dažnai vaikai, nenori vartoti skystų žuvų taukų dėl nemalonaus skonio. Tuomet galima vartoti žuvų taukų kapsules arba kramtomas kapsules. Šiuo atveju tam, kad būtų pasiekta rekomenduojama dienos norma, neužteks vienos kapsulės – jų prireiks daugiau, todėl ir šiai papildo formai išleidžiama suma, palyginus su skystais žuvų taukais, yra didesnė.

Perteklius toks pat pavojingas, kaip ir trūkumas

Žuvų taukuose esama daug vitaminų A ir D, kurie rūpinasi mūsų akimis, oda, kaulais, dantimis bei kalcio įsisavinimu. Kai kuriuose žuvų taukuose yra išgrynintos tik Omega-3 rūgštys, o vitamino D nėra. Tokie žuvų taukai rekomenduojami žmonėms, kurie geria multivitaminus arba vitamino D gauna iš kitų papildų ar vaistų. Nors vitaminas D yra labai svarbus hormonų gamybai ir imuniteto stiprinimui, per didelis jo kiekis yra žalingas. I. Trečiokienė pabrėžia, jog vitamino D perdozavimas yra toks pat pavojingas, kaip ir trūkumas, todėl svarbu įsitikinti, kad nebūtų gaunamas vitamino D perteklius.

Perdozavus vitaminų – alerginės reakcijos

Skysti žuvų taukai nerekomenduojami žmonėms, kurie vitamino A gauna iš kitų vartojamų papildų. Šio vitamino perdozavimas taip pat gali būti pavojingas, kaip ir vitamino D. Jei gaunamas šių vitaminų perteklius, pasireiškia alerginės reakcijos, gali minkštėti kaulai, todėl labai svarbu stebėti, kiek ir ko yra suvartojama. Vaistininkė teigia, jog vartojami pagal gamintojo nurodytas instrukcijas ir neperdozuojami, žuvų taukai nekelia jokio pavojaus.

Šį papildą gali vartoti bet kokio amžiaus žmonės, taip pat nėščios ir žindančios moterys. Norvegijoje įprasta žuvų taukus pradėti vartoti dar kūdikystėje nuo pirmojo mėnesio.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas DELFI yra teigęs, jog žuvų taukai yra vienintelis maisto papildas, kuris galėtų būti vartojamas kiekvieną dieną. „Žuvų taukai priskirti papildų kategorijai, tačiau iš tiesų yra natūralaus maisto produkto komponentas. Jei riebios žuvies, kurioje yra organizmui svarbių medžiagų, stygių kompensuosime žuvų taukais, kuriuose yra Omega 3 rūgščių, gerai“, – DELFI sakė R. Stukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)