Sveikata susirūpinusi DELFI skaitytoja Janina (vardas pakeistas) nusprendė, kaip ir kasmet, užsirašyti profilaktinei patikrai. Tačiau šįkart moteris tikina susidūrusi su nemaloniomis kliūtimis.

„Daug kalbame apie vėžio prevenciją, gvildename „vokelių“ medikams temą, tačiau galimybių patekti pas medikus vis mažiau. Manau, ši tema pirminė, o kitos – dalinai įtakojamos šios problemos.

Gar žurnalistams pavyktų užsiregistruoti pas mamologus Nacionalinio vėžio instituto Konsultacinėje poliklinikoje? Nes aš gydausi daugiau kaip 20 metų ir kas pusę metų rekomenduotina apsilankyti patikrai.

Mamograma

Kovo 1 dieną prasidėjo registracija pas vieną gydytoją onkologę-chemoterapeutę. Registruojama tam tikrais laiko tarpais. Skelbiama, kad registracija internetu prasideda 7.00 val. Sistema internetu visą laiką strigo. Be to, gal ne kiekviena ir turi galimybę būtent tą dieną ir tokiu laiku prisijungti.

Bendruoju telefonu nuolatos užimta (skambinta nepertraukiamai apie vieną valandą). Internete pavyko rasti trumpąjį numerį registracijai, juo paskambinus 8.25 ryte – buvo pranešta, kad yra viena laisva vieta rugsėjo mėnesį, kuri pokalbio metu buvo rezervuota kito asmens. Man pasiūlė nuolatos skambinti, gal kas nors atsisakys atvykti“, - rašė Janina.

Moteris skundėsi, kad po tokio pažeminimo belieka vienas variantas.

„Eiti privačiai pas gydytoją. Ne kiekvienas tai gali sau leisti. Be to, eini ne pas gydantį gydytoją, o privačioje klinikoje nebus ligos istorijos. Manau, ši tema labai aktuali daugeliui moterų. Matyt, tai aktualu ir medikams, kurie dirba dideliu krūviu. O gal tik tokiu būdu gali sau pakelti atlyginimą?“, - retoriškai svarstė pasipiktinusi moteris.

Esant įtarimams, eilės išnyksta

Nacionalinio vėžio instituto Konsultacinės poliklinikos vedėja dr. Daiva Kanopienė DELFI paaiškino, kokia tvarka vykdomos registracijos prevencinėms programoms ir kurie pacientai turi prioritetą.

„Mūsų institute registracija galima trimis keliais. Kadangi mes gydome lėtines ligas, pirmiausiai, išankstinė registracija galima telefonu, taip pat atvykus į registratūrą bei internetinėje svetainėje sergu.lt.

Kadangi mūsų institutas yra nacionalinis, pas mus dirba konsultantai, teikiame antrinio ir tretinio lygio konsultacijas, konsultuojame pacientus, atvykusius su siuntimu (kurį skiria tiek šeimos gydytojai, tiek antrinio lygio specialistai). Prioritetą teikiame onkologiniams pacientams, esame padarę atskirą registraciją, vadinamąjį „žalią koridorių“. Jis galioja pirminiams onkologiniams pacientams, kuriems yra įtariamas ar nustatytas vėžys. Šie pacientai registruojami atskirai, jie priimami greičiau. Tai yra mūsų siekiamybė, kad jie pas gydytojus pakliūtų per 10 dienų ar maksimaliai dvi savaites. Tačiau tam jau turi būti atlikti pirminiai tyrimai, kurie parodytų onkologinės ligos įtarimą. Šiai moteriai nėra onkologinės ligos – jai yra gerybinė patologija“, - sakė D. Kanopienė.

Kitas srautas – tai ilgalaikis pacientų po onkologinio gydymo stebėjimas. Šiems pacientams taip pat taikoma atskira registracija.

„Noriu priminti, kad nuo 2005 m. vyksta profilaktinės programos. Šiuo konkrečiu atveju, krūtų patikros programa atliekama moterims nuo 50 iki 70 metų. Joms atliekami krūtų rentgeno tyrimai. Visą šią profilaktiką organizuoja šeimos gydytojai. Moterys nukreipiamos į įstaigas, kur joms atliekamos mamogramos. Mūsų institutas taip pat dalyvauja šioje programoje – institute atliekamos krūtų rentgeno nuotraukos. Jas padarę, atsakymus perduodame siunčiančiam šeimos gydytojui. Žinodami, kad pas mus didelės eilės, tiems pacientams, kuriems mūsų radiologai įtaria onkologinę ligą, mes patys skambiname jiems į namus ir kviečiame pas mus tolimesniems tyrimams. Tai yra tarsi mažas krūtų centras, kur atliekami tyrimai ir gydomi pacientai“, - pasakojo specialistė.

Tokiai mamografijos patikros programai nėra eilių, tuo galima įsitikinti atsidarius svetainę sergu.lt.

„Ta dalis pacientų, kurie pas mus nori pasitikrinti profilaktiškai, neretai atsiunčiami su nekokybiškais šeimos (ar antrinių) gydytojų siuntimais, kai tyrimai būna atlikti ne pilnai ar išvis jų nėra. Pavyzdžiui, anamnezėje nurodyta, kad skauda krūtis, prieš mėnesines jaučiami tempimai. Iš tiesų, profilaktikos mūsų institutas nėra įpareigotas atlikti. Mes tikrai nesame pajėgūs ne tik visai Lietuvai, bet ir Vilniaus miestui to užtikrinti – neturime tam pajėgumų. Todėl moterys pirmiausiai turėtų kreiptis į šeimos gydytoją ir tik tada, jei yra ligos įtarimas, gydytojas turėtų pacientę nukreipti pas mus. Visos pacientės turi galimybę tirtis pas mus, tačiau tos, kurioms nėra įtarimų, turės laukti ilgesnėse eilėse.

Ši pacientė, patikrinau, patenka į programos amžiaus limitą ir jei ji atsineštų šeimos gydytojos siuntimą, jis pas mūsų specialistus pakliūtų per savaitę“, - patikino pašnekovė.

Apie visas šiuo metu Lietuvoje vykdomas prevencines programas galite plačiai paskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)