Kai kalbėjosi su mama telefonu, Erika galvojo, kad ji perdeda, bet, pamačiusi savo akimis, kas nutiko, liko be žado.

Nusprendė, kad neblaivi

Balandžio 20 dieną Erikos mama nukrito nuo laiptų ir susilaužė riešą. Į ligoninę nuvyko su greitąja. „Ten „iš oro“ buvo nustatytas, kad mama neblaivi. Ligoninėje nereikėjo pūsti į alkotesterį ar priduot kraujo girtumui nustatyti. Pažiūrėjo gydytojas, nuskenavo savo akimis – girta“, – stebėjosi E. Monkevič.

Gydytojas jos mamai padarė rentgeno tyrimą, uždėjo gipsą ir paleido su išrašu. „Ranką labai skaudėjo, tad, manau, dėl to mama net neskaitė, ką pasirašo. Kaip vėliau paaiškėjo, tai jos klaida, bet yra kaip yra“, – pasakojo DELFI pašnekovė.

Kitą dieną poliklinikoje lūžį patyrusi moteris sužinojo, kad negaus ligos pašalpose, nes medicininiuose dokumentuose – įrašas, kad būtinosios pagalvos kreipėsi neblaivi, po kurio nesuteikiamas nedarbingumas.

Tačiau tai tik viena dalis problemos. Kita, kad pacientės ranka pradėjo tinti. Kaip pasakojo E. Monkevič, mamos pirštai dėl užspaustos kraujotakos, pasidarė mėlynai juodi, virš alkūnės ištino, o visa ranka pamėlo.

„Mamos gydytoja iš poliklinikos Naujininkų filialo, nieko blogo neįžvelgė, 8 cm atlaisvino gipsą, o lūžio vietoje uždėjo bintą! – nesuvokiama dukrai. Ranka vis viena skauda, visa ištinusi, tad po savaitės vilnietė vėl grįžo į polikliniką, kur „nepatenkinta gydytoja davė siuntimą į tą pačią Lazdynų ligoninę, kur buvo sugipsuota ranka“.

Teks laužti ir operuoti

Daktaras, pas kurį mamą užrašė E. Monkevič, pasakė, kad gipsas uždėtas blogai, ranką reiks laužyti ir operuot.

„Šiuo metu mama laukia operacijos skubos tvarka. Nuėjus pasikalbėti su traumatologijos skyriaus vedėju, jis pasijuto įžeistas, ir po poros žodžių mus tiesiog pasiuntė velniop... Štai mūsų medicinos veidas! Sakė, kad su savo skundais galime kreiptis nors į ministrą pirmininką. Be žodžių išėjome velniop“, – linkėdama patekti pas geresnius medikus, sakė E. Monkevič.

Iš vakaro šventė gimtadienį

Paklausta, ar patyrusi lūžį mama tikrai buvo blaivi, dukra paaiškino: „Ji iš vakaro buvo gimtadienyje, tad, manau, natūralu, kad ryte galėjo sklisti alkoholio kvapas. Tačiau tai – ne rodiklis, kad esi girtas, girtumas nustatomas ne iš akis, o specialiais prietaisais ar kraujo tyrimais“.

Erikos mamos girtumą gydytojas nustatė iš akies ir tai moterims patvirtino pats skyriaus vedėjas. „Likau šokiruota. Taip tikrai neturėtų būti! – sakė E. Monkevič. – Yra tikrai daug gerų gydytojų, bet kadangi jau antrą kartą Lazdynų ligoninėje susiduriam su tais blogaisiais, nusprendžiau netylėti“.

SAM: Prašyti neblaivumo nustatymo – paciento teisė

Kaip DELFI komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos priežiūros departamento patarėjas Evaldas Stropus, pacientas, nesutikdamas su išvada, kad yra neblaivus, pats gali prašyti atlikti neblaivumo nustatymą.

„Tokiu atveju kraujas tiriamas Valstybinės teismo medicinos tarnybos laboratorijoje. Tai mokamas tyrimas, už kurį pacientas pats turi susimokėti“, – sakė E. Stropus.

Kaip nurodoma teisės aktuose, asmenys, įtariami esantys neblaivūs, tikrinami pagal Bendros asmens būklės įvertinimo metodiką. Jei įtarimai, kad asmuo yra neblaivus – pagrįsti, tai pažymima medicinos dokumentuose, o asmuo supažindinamas su išvada ir, jei sutinka, pasirašo.

Jeigu asmuo nesutinka su bendros asmens būklės įvertinimo rezultatais arba atsisako tikrintis, jis turi teisę kreiptis dėl medicininės apžiūros atlikimo.

Pagal Nedarbingumo pažymėjimo išdavimo taisykles, pacientams, kurie į asmens sveikatos priežiūros įstaigą dėl traumos kreipėsi būdami neblaivūs, išduodama medicininė pažyma (forma Nr. 094/a).

Ligoninės komentaras

Kaip DELFI informavo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės administracija, pacientei suteiktų paslaugų įvertinimui ištirti bus atliktas tarnybinis patikrinimas.

Komentare cituojamas Vyriausybės nutarimas, kuriuo remiantis Erikos mamai buvo fiksuotas neblaivumo (girtumo) faktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)