Grupė amerikiečių Čikagos universiteto mokslininkų atliko tyrimą ir nustatė: įprotis šeštadienį ir sekmadienį ilgiau pasivartyti lovoje sumažina II tipo diabeto riziką bei teigiamai veikia svarbiausias organizmo funkcijas.

Prieš paskelbdami tokią išvadą specialistai stebėjo grupę sveikų vyrų. Pagal eksperimento taisykles, jo dalyviai iš pradžių miegojo keturias naktis po 8,5 valandos ir keturias naktis po 4,5 valandos pakaitomis, o tada – dvi dienas tiek, kiek širdis geidė. Vidutinė miego trukmė tomis dienomis buvo 9,7 valandos.

Paaiškėjo, kad dėl neišsimiegojimo tyrimo dalyviams 23 procentais sumažėjo jautrumas insulinui, o diabeto išsivystymo rizika padidėjo 16 procentų. Tačiau po ilgesnio miego organizmo parametrai vėl stabilizuodavosi.

Mokslininkai įspėja: šį eksperimentą derėtų laikyti tik preliminariu – dėl per mažų tyrimo mastų. Tačiau bandymai, kuriuos jų kolegos atliko anksčiau, rodo, jog įprotis išsimiegoti savaitgaliais naudingas ir kaip insulto profilaktikos priemonė.

Kita pozicija

DELFI primena, kad dar gruodį „The Guardian“ buvo publikuotas tyrimas, jog ilgiau miegant savaitgalį galima diabeto ir širdies ligų rizika.

Tyrėjų teigimu, miego laiko keitimas keliomis valandomis prilygsta laiko zonos keitimui – sutrinka širdies ritmas, dieną būname mieguisti. Be to, kaip parodė tyrimas, kuriame dalyvavo 477 žmonės, padidėja trigliceridų kiekis kraujyje ir sumažėja gerojo cholesterolio lygis. Taip pat gali padidėti svoris. Na o pelėdoms (tie, kurie eina miegoti vėliau ir keliasi vėliau) visos rizikos buvo didesnės nei vyturiams.

Ką daryti

Tyrimo duomenys parodė tam tikrą miego laiko kaitos ir kraujo tyrimų sąsają. Rezultatai nerodė, kad savaitgaliais miegantys ilgiau susirgo širdies ligomis ar diabetu, tiesiog didėja ligų rizika. Miego tyrimų centro profesorius Jimas Horne‘as pabrėžė, jog nereikėtų jaudintis, juo labiau, kad stresas trikdo miegą, per mažai miegant darbo savaitę organizmui reikia ilgesnio miego savaitgalį. Tyrimai rodo, kad darbo dienomis miegant po penkias valandas, savaitgalį tereikia pamiegoti 1,5 val. ilgiau, kad organizmas atsistatytų. Na o didžiausi sveikatos priešai – stresas darbe ir per mažai miego, o ne padidėjęs trgliceridų kiekis kraujyje.