Lieknėjimo mitais apipinta soda, jau seniai yra pripažinta atletų, užsiimančių ištvermės reikalaujančiomis sporto šakomis, kaip padedanti pasiekti geresnius rezultatus. Apie kiek kitokius, lieknėjimo rezultatus, praneša ir svetainė thealternativedaily.com teigdama, kad soda padeda ne tik sulieknėti, bet ypač gerina bendrą savijautą sodą vartojant su žaliąja arbata, citrina, obuolių actu ar Himalajų druska.

Pagrindinį sodos privalumą svetainė healthmix.com perteikia pasitelkdama išsipūtusio duonos kepalo palyginimą. Esą soda yra rekomenduojama daugelio gydytojų vien dėl to, kad kepinys, kuris buvo kildintas naudojant sodą atrodo didesnis ir taip vizualiai apgauna žmogų: jis ima jaustis sotus, sunaudodamas tą patį kiekį kalorijų. Tačiau su tokiomis teorijomis sutinka ne visi.

Sveiką gyvenseną skatinančių svetainės livestrong.com ekspertų teigimu, šarminės dietos besilaikantys žmonės, kurie į savo mitybos racioną įtraukia sodą, gali sulaukti neigiamų rezultatų. Kadangi soda yra tinkama ne visiems, ji gali sukelti viduriavimą, alkio praradimą, raumenų skausmą, pykinimą, nuovargį, galvos skausmą, nervingumą ir padažnėjusį šlapinimąsi. Šio lieknėjimo metodo atsisakyti ekspertai griežtai pataria sergantiems inkstų, kepenų ir širdies ligomis.

Specialisto komentaras: su soda vargti neverta

Komentuoja dietų ir mitybos specialistė Ieva Kuodienė:

„Holistikoje vandens su soda gėrimas yra skirtas organizmo rūgštingumui slopinti. Manoma, kad rūgšties persvara pH balanse daro įtaką vėžio ląstelių formavimuisi, sąnarių skausmams, energijos trūkumui, atsparumui nuo streso, taip pat ir riebalų kaupimuisi. Pirmiausia, savarankiškai mes negalime nustatyti, ar svoris auga dėl padidėjusio rūgštingumo, ar dėl kitų priežasčių. Todėl ir gydytis šarminimo priemonėmis patiems nederėtų. Vandens su soda gėrimas neturi jokių pagrįstų įrodymų tik spėjimus ir senovės patirtį.

Sodos gėrimą propaguojančioje literatūroje visi paminėti privalumai ir teigiami rezultatai gali būti pasiekti valgant įprastus, saugius ir skanius produktus kaip vaisius, šviežias daržoves, ankštines daržoves, riešutus bei geriant šviežiai spaustas sultis.

Sodos vonios ir kitos panašios procedūros yra lepinimosi arba švelnios terapinės priemonės. Geriausias rezultatas, kokio galite pasiekti su šia vonia, tai išprakaituoti skysčius iš organizmo. Taip pat pašalinama šiek tiek atliekinių medžiagų iš odos paviršiaus. Nepamirškite, kad tokios vonios gali palikti ir neigiamų padarinių: sausinti, dirginti odą, paskatinti bakterijų, grybelių dauginimąsi.

Tokio lieknėjimo būdo praktikuoti neverta. Nenoriu gąsdinti, kad gerdami vandenį su sodą pakenksite sveikatai, nes šalutinis poveikis toks pats nežymus, kaip ir laukiamas rezultatas. Tačiau be reikalo gaišite laiką ir puoselėsite tuščias viltis. Teisingi mitybos įpročiai ir pastovus fizinis aktyvumas kol kas išlieka vienintelis veiksmingas patvirtintas būdas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)