Mokslininkai išsiaiškino, kad siekdamos užtikrinti efektyvią smegenų veiklą moterys privalo naktį kokybiškai išsimiegoti, o vyrams daugiau naudos teikia trumpi poguliai, skelbia „The Independent“.

Specialistai iš Miuncheno Makso Planko instituto, siekdami išsiaiškinti miego poveikį protinei veiklai, išanalizavo 160 suaugusiųjų miegą. Tyrimų rezultatus jie pristatė Kopenhagoje vykusioje neuromokslų konferencijoje.

Mokslininkai stebėjo tikrai nemažai miegančių žmonių, tada skyrė jiems intelektinius testus, kad galėtų įvertinti jų mąstymą ir gebėjimą spręsti problemas, rašoma „Mail Online“. Siekiant nustatyti įvairių miego tipų poveikį ir miego sąsają su lytimi, buvo stebimos miego verpstės, t. y. suaktyvėjusios smegenų veiklos fazės.

Tyrėjai išsiaiškino, kad miego verpstės, paprastai siejamos su aukštu IQ, pasireiškia moterims perėjus į ramaus miego fazę. Vyrų atveju tokios koreliacijos nenustatyta. Priešingai – jų smegenų veiklos suaktyvėjimas tikėtinas ir trumpam nusnūdus.

Profesorius Martinas Dresleris sako: „Žvelgiant į rezultatus galima padaryti išvadą, kad miego verpsčių ir intelekto sąsaja yra sudėtingesnė, nei iki šiol manėme. Intelektiniai gebėjimai sietini su daugeliu veiksnių ir miegas – tik vienas iš jų. Išsamiai ištyrę vyrų ir moterų miegą galime pereiti prie kito etapo – skirtumų tarp žmogaus miego etapų nustatymo.“

Anksčiau Lafboro universiteto miego tyrimų centre buvo ištirta, kad moterims miego gali reikėti daugiau, nes jų smegenys yra sudėtingesnės nei vyrų. Tyrimą atlikęs profesorius Jimas Horne‘as sako: „Moterys vienu metu gali atlikti kelias užduotis, jų mąstymui būdingas lankstumas, todėl jų smegenys dirba intensyviau nei vyrų. Dėl šios priežasties joms būtina ilgiau miegoti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)