Netikėtos situacijos – išbandymas šalčiu, karščiu ir panika

Vykdant Žaidynių užduotis, greitosios pagalbos medikams teko gaivinti skendusį vaiką, pasitikti netikėtai į pasaulį pasibeldusį naujagimį Druskininkų miesto savivaldybėje, stabdyti kraujavimą prie keltuvų sužeistai moteriai. Įdomią užduotį organizatoriai parengė bendradarbiaudami su Kauno kurčiųjų reabilitacijos centro atstovais: iškviesto ekipažo laukė negirdintis pacientas. Medikai turėjo rasti būdą išsiaiškinti, kuo skundžiasi kurčias pacientas ir suteikti jam skubią pagalbą, rašoma pranešime spaudai.

Dešimtą kartą rengiamose žaidynėse nauja buvo tai, kad teikiamą pagalbą vertino ne tik teisėjai, bet ir kurtieji, vaidinę pacientus: ar komanda bandė susikalbėti, ar pacientas jautėsi saugiai ir būtų norėjęs, kad ši komanda jam teiktų pagalbą realioje situacijoje. Neįprastai šiltą rudenį slidinėjimo trasose Žaidynių dalyvių laukė išbandymas šalčiu ir sniegu, kai reikėjo gelbėti traumas patyrusius slidininkus. Visiškai kitokiomis sąlygomis teko paplušėti vandens parke: tvyrant karščiui ir drėgmei, komandos gaivino staigios mirties ištiktą pacientą, kurio sutuoktinis panikavo ir trukdė medikams teikti pagalbą.

GMP žaidynės - skendusio vaiko gaivinimas

Druskininkų centre imituotas teroro aktas

Visos komandos dalyvavo inscenizuotoje masinėje nelaimėje. Sukvietę daugiau nei 100 statistų, organizatoriai su specialiųjų tarnybų ir Lietuvos automobilių sporto federacijos pagalba imitavo teroro aktą. Inscenizuota situacija, kad du lenktyniniai automobiliai įlėkė į minią, o teroristai traiškė ir apšaudė susirinkusius žmones. Į įvykio vietą atskubėję Lietuvos kariuomenės Druskininkų 109 kuopos kariai savanoriai nukenksmino teroristus, apsupo teritoriją ir kartu su policija leido saugiai dirbti medikams bei ugniagesiams gelbėtojams.

Per imituotą teroro išpuolį sužeistiems asmenims pagalbą teikė Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynėse dalyvaujančios komandos. Medikai turėjo išrūšiuoti nukentėjusiuosius, suteikti skubią pagalbą ir nuspręsti, kur juos pervežti tolesniam gydymui.

Kartu treniruojasi visos specialiosios tarnybos

„Jau dešimtą kartą vykstančių žaidynių užduotys nuolat keičiasi, atspindi pasaulyje vyraujančias tendencijas ir aktualijas, – sakė Lietuvos skubiosios medicinos draugijos pirmininkas prof. Dinas Vaitkaitis. – Šiemet pratybų metu treniravomės veikti teroro akto metu, bendradarbiauti su kariuomene ir specialiosiomis tarnybomis.“

Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininko Nerijaus Mikelionio teigimu, didelė tikimybė, kad, įvykus tokiai nelaimei, pirmieji atvyks greitosios medicinos pagalbos ekipažai, kuriems reikės turėti strategiją, kaip organizuoti darbą ir suteikti pagalbą daugybei sunkius sužalojimus patyrusių asmenų.

GMP žaidynės - automobilių paradas

„Policija, ugniagesiai ir medikai turi galimybę pasimokyti dirbti neįprastomis sąlygomis, kai aplink aidi šūviai, tvyro dūmai, šalia vaikšto ginkluoti kariai“, – teigė savanoriams vadovavęs kapitonas Kęstutis Valenta. Lietuvos kariuomenė su greitosios pagalbos medikais bendradarbiauja ne vienerius metus, žaidynėse dalyvauja ir Dr. J. Basanavičiaus karo medicinos tarnybos komanda.

Daugiau dėmesio bendravimui su pacientu ir artimaisiais

Pasak Žaidynių vyr. teisėjos Evelinos Pukenytės, šiemet rengiant užduotis daugiau dėmesio buvo skiriama netechniniams pagalbos teikėjų įgūdžiams.

„Per dešimt metų matome įvykusią didžiulę greitosios medicinos pagalbos darbuotojų pažangą, – pasakoja E. Pukenytė. – Mes neabejojame, kad jie įgiję puikius techninius įgūdžius, turi žinių, moderniausią aparatūrą ir geba ja naudotis. Tačiau reikia nepamiršti ir bendravimo, streso valdymo įgūdžių, kurie ne ką mažiau prisideda prie pagalbos sėkmės.“

Žaidynių dalyviams surengti mokomieji seminarai, kurių metu buvo kalbama, kaip bendrauti su agresyviai nusiteikusiu pacientu ar artimuoju, kaip išvengti konflikto ar apsiginti nuo ginkluoto asmens. Linkėdami, kad šių žinių niekada neprireiktų, lektoriai parodė ir keletą paprastų, lengvai išmokstamų manevrų, kurie padėtų apsisaugoti kritinėje situacijoje.

Stipriausi – iš Kauno, Gargždų ir Kijevo

Iš 33 jubiliejinėse Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynėse dalyvavusių komandų geriausiai pasirodė Kauno, Gargždų ir svečių iš Ukrainos brigados. Didžiųjų greitosios medicinos pagalbos stočių kategorijoje pirmąją vietą laimėjo trijų paramedikų komanda iš Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties: Arnas Šeškevičius, Albertas Kukanauskas ir Nerijus Vaidotas.

GMP žaidynės - nugalėtojai
Iš viso Žaidynėse dalyvavo net penkios kauniečių komandos. Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius ir vienas iš renginio organizatorių N. Mikelionis dalyviams dėkojo už aktyvų ir nuoširdų bendradarbiavimą, rengiant jau dešimtus metus sėkmingai gyvuojantį projektą ir išreiškė viltį, kad ir toliau bus diegiamos naujovės kasdienėje veikloje, bus ieškoma inovatyvių ir sėkmingų sprendimų skubiosios medicinos srityje. Anot Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties direktorės Nelitos Gudžiūnaitės-Bybartienės, ir jos vadovaujamos stoties darbuotojai kasmet vis aktyviau įsitraukia į pasirengimą Žaidynėms, nori mokytis ir tobulėti, tad šiemet Kauno rajonui atstovavo dvi komandos.

Atskiroje mažųjų greitosios medicinos pagalbos stočių kategorijoje nugalėjo Klaipėdos rajono savivaldybės Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centro GMP skyriaus komanda, kurią sudarė GMP bendruomenės slaugytojos Lina Simutienė, Inga Beniulienė ir vairuotojas Raimundas Mišeikis. Pergalę Žaidynėse gargždiškiai šventė jau antrą kartą. Užsienio komandų grupėje nugalėtojais tapo ukrainiečiai iš Kijevo greitosios medicinos pagalbos centro „Dobrobut“. Jie aplenkė dvi Kazachstano komandas, svečius iš Estijos ir Latvijos. Pasinaudodamas proga, Almatos miesto greitosios medicinos pagalbos stoties vyr. gydytojas Biržan Ospanov dėkojo organizatoriams ir visus pakvietė į kitais metais Kazachstane vyksiančias tarptautines greitosios medicinos pagalbos žaidynes.

Skaudus priminimas: praleiskite greitąją

Pasak renginio organizatoriaus N. Mikelionio, Žaidynės yra puiki proga atkreipti visuomenės dėmesį į greitosios pagalbos medikams rūpimus klausimus. Druskininkų centre buvo pastatytas automobilis, primenantis prieš pusantrų metų Kaune nutikusią skaudžią nelaimę. Tuomet pas sąmonės netekusią jauną moterį skubėję keturi ekipažo nariai patys buvo sunkiai sužaloti avarijoje, kai sankryžoje į greitąją rėžėsi iš šalutinės gatvės išvažiavęs lengvasis automobilis.

„Atgabendami šį avarijoje sumaitotą automobilį, visiems eismo dalyviams norėjome priminti, kad būtų atidesni kelyje, – paaiškina N. Mikelionis. – Išgirdę sirenas ar pamatę automobilį su įjungtais švyturėliais, pagalvokite apie pagalbos laukiančius nukentėjusiuosius ir praleiskite medikų automobilį.“

Nuo 2007 metų kasmet vykstančias Žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremaliosios medicinos katedra, Skubiosios medicinos klinika ir Krizių tyrimo centras.

Organizatorių informacija

Dariaus Baltakio nuotraukose: teroro akto inscenizacijos akimirkos, gaivinimas vandens parke, greitosios medicinos pagalbos automobilių paradas, skendusio vaiko gaivinimas, Kauno GMP stoties komandos ir pirmosios vietos nugalėtojai (Kauno, Gargždų ir Kijevo komandos).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)