Minėtųjų junginių galima aptikti biuro balduose, maisto pakuotėse, dažuose, dėmių valikliuose ir t.t. Pavyzdžiui, JAV šių cheminių medžiagų savo kraujyje daugiau ar mažiau turi net 95 proc. visų gyventojų. Kalbant apie šių cheminių medžiagų poveikį žmogaus sveikatai, svarbu pažymėti, jog šios medžiagos ekspertų siejamos su nedideliu kūdikių svoriu ir padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje.

2009 metų žiemą M.McCleano vadovaujami ekspertai keturias dienas iš eilės ėmė oro mėginius iš 31 Bostone veikiančio biuro. Vėliau ekspertai iš kiekvieno 31 biuro atsirinko po ten dirbusį žmogų, kurio kraujo mėginys taip pat buvo tiriamas. Ekspertai biuruose paimtuose oro mėginiuose tyrė PFC, tarp kurių fluortelomero alkoholio (FTOH), sulfanilamidaų (FOSA) ir sulfonamidoetanolio (FOSE), kiekį.

Ištyrus kraujo mėginius paaiškėjo, jog juose buvo net 12 žmogaus sveikatai pavojingų cheminių junginių, tarp kurių perfluoroktaninė rūgštis (PFOA) ir sulfonamidoetanoliai (FOSE). Dauguma tyrime dalyvavusių žmonių dirbo dviejuose pastatuose. Vienas jų buvo gana naujas, o kitame neseniai paklota nauja kiliminė danga.

Oro mėginiuose daugiausia aptikta fluortelomero alkoholio (FTOH) (daugiausio šio cheminio junginio aptikta naujame pastate). Tuo tarpu ten dirbančių žmonių kraujo mėginiuose aptikta šio cheminio junginio skilimo produktų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją