Anksčiau atlikti tyrimai rodė, kad augliai maitinasi cukrumi ir naudoja jo teikiamą energiją mutuoti ir plisti žmogaus organizme. O dabar mokslininkai nustatė, kad vieno tipo vėžys, aptinkamas plaučiuose, galvos smegenyse, kaklo srityje, stemplėje ir gimdo kaklelyje, yra didesnis smaližius už kitus.

Žvyninių ląstelių karcinoma labiau už kitas vėžio formas yra priklausoma nuo cukraus, teigia nustatę Dalase veikiančio Teksaso universiteto ekspertai. Jie aptiko, kad šios formos vėžys naudoja didesni tam tikro baltymo kiekį transportuoti gliukozę į ląsteles, kad jos galėtų daugintis.

„Jau seniai įtarta, kad daugelis vėžinių ląstelių yra itin priklausomos nuo cukraus, kuris teikia joms energijos, – sakė tyrimui vadovavęs daktaras Jung Whan Kimas. – Tačiau pasirodo, kad itin nuo cukraus priklausoma yra vieno tipo vėžys – žvyninių ląstelių karcinoma. Šio tipo vėžys sunaudoja labai daug cukraus. Ir dabar vienas iš mūsų kitų žingsnių yra išsiaiškinti, kodėl taip yra.“

Mokslininkas perspėja, kad tokie tyrimo rezultatai kelia ypač didelį nerimą, nes esame labai priklausomi nuo cukraus.

„Perteklinis cukraus vartojimas yra ne tik problema dėl to, kad priveda prie tokių komplikacijų, kaip diabetas. Mūsų ir kiti moksliniai tyrimai rodo, kad esama įrodymų, jog kai kurios vėžio formos yra itin priklausomos nuo cukraus.“

„Dabar mokslo požiūriu mes norime išsiaiškinti, ar galime paveikti vėžio vystymąsi mitybos pokyčiais“, – sakė Jung Whan Kimas.

Tačiau sveikatos priežiūros pareigūnai visame pasaulyje pastaraisiais metais yra užėmę tvirtą poziciją cukraus atžvilgiu, nepaisant to, kad gaunama vis daugiau įrodymų, jog cukrus potencialiai skatina auglių augimą. Pareigūnai sako, kad energijos reikia visoms ląstelėms, ne tik vėžinėms, o energiją suteikia gliukozė, nes priešingu atveju kiekvienai ląstelei bus sunku atlikti savo pareigas.

Minėto naujo tyrimo metu mokslininkai palygino du didelius smulkialąstelinės karcinomos potipius – adenokarcinomą ir žvyninių ląstelių karcinomą.

Beveik ketvirtadalį visų plaučių vėžio atvejų sudaro žvyninių ląstelių karcinoma, kurią sunku gydyti. Mokslininkai išnagrinėjo „Vėžio genomo atlaso“ projekto metu surinktus duomenis apie 33 vėžio tipus, paremtus daugiau nei 11 tūkst. pacientų atvejais.

Remiantis šiais duomenimis, buvo nustatyta, kad tam tikro baltymo, atsakingo už gliukozės transportavimą į ląsteles, kiekis buvo gerokai didesnis esant žvyninių ląstelių karcinomai. GLUT1 baltymas perneša gliukozę į ląsteles, kur cukrus tampa svarbiu energijos šaltiniu, skatinančiu ląstelių apykaitą.

GLUT1 taip pat yra reikalingas normaliam ląstelių funkcionavimui ir tokiems darbams, kaip membranos atstatymas.

Kadangi GLUT1 buvo susietas su dideliu žvyninių ląstelių karcinomos cukraus apetitu, mokslininkai ištyrė žmogaus plaučių audinį, izoliavo vėžines plaučių ląsteles ir paieškojo ryšio.

„Mes pažvelgėme iš skirtingų eksperimentinių kampų ir visada GLUT1 baltymo buvo itin daug esant žvyninių ląstelių karcinomai“, – sakė tyrimui vadovavęs mokslininkas. Jo teigimu, adenokarcinoma yra gerokai mažiau priklausoma nuo cukraus.

„Mūsų tyrimas pirmą kartą parodė, kad šių dviejų potipių metabolizmas yra išskirtinis ir unikalus“, – sakė Jung Whan Kimas.

Mokslininkai taip pat išbandė GLUT1 baltymo inhibitorių ir jo davus pelėms, žvyninių ląstelių karcinomos atveju vėžinių ląstelių kiekis sumažėjo. Todėl manoma, kad šis baltymas potencialiai gali tapti naujų vaistų nuo vėžio taikiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)