Ir neseniai atliktas tyrimas, kurio metu tyrinėtas šis efektas, ilgesnę gyvenimo trukmę sieja su vaikų tėvams suteikiama globa, kai šie sensta, rašo „IFL Science!“

Neseniai tėvais tapę žmonės, kaip byloja senas anekdotas, dėl miego stokos dažnai mano, kad iš tiesų negyvena ilgiau, jiems taip tik atrodo. Tačiau skaičiai rodo ką kitą. Daugelis mokslinių tyrimų patvirtino, kad vaikų turintys žmonės gyvena ilgiau už bevaikius, tačiau šio ryšio negalėjo paaiškinti.

Dr. Karin Modig iš Švedijos Karolinska instituto nusprendė tai išsiaiškinti, bent jau švedų atveju. Ji pasinaudojo informacija iš Švedijos gyventojų duomenų bazės ir susikoncentravo į žmones, gimusius 1911-1925 metais. Ji nustatė, kad bent vieną vaiką turintis vyras, sulaukęs šešiasdešimties metų, gali tikėtis nugyventi dvejais metais ilgiau už tokio pat mažiaus bevaikį. Moterų atvejų skirtumas sudaro pusantrų metų. Kadangi tyrimo metu imta daugiau nei 1,4 mln. žmonių duomenys, rezultatai yra tikrai tvirti.

Dr. K. Modig savo tyrimo išvadas paskelbė žurnale „The Journal of Epidemiology and Community Health“. Jose nurodoma, kad atsižvelgiant į išsilavinimo lygį, mirtingumo skirtumas auga su amžiumi. Pavyzdžiui, septyniasdešimtmetis švedas, gimęs mokslininkės tirtu laikotarpiu, turėjo 3,3 proc. tikimybę mirti prieš sulaukdamas 71 metų, jeigu jis neturėjo vaikų. Tačiau ši tikimybė siekė 2,9 proc., jeigu vyras turėjo bent vieną vaiką. Sulaukus 90 metų, tikimybė mirti nesulaukus 91 buvo attinkamai 17,7 ir 16,2 proc.

Skirtumas buvo beveik dvigubas tarp nevedusių vyrų, įskaitant našlius ir išsiskyrusius, ir vedusių vyrų.

Dr. Karin Modig sako, kad skirtumas sietinas su vaikų suteikiama parama senstantiems tėvams, kuriems tenka susidoroti su amžiaus keliamais sunkumais. Ir šiuo atveju kalbama ne tik apie tiesioginę priežiūrą, bet ir su pagalba tvarkant biurokratinius reikalus, įskaitant sveikatos apsaugos sistemą, bei tinkamo būsto radimą.

Anksčiau buvo keliama ne viena teorija dėl to, kodėl vaikų turintys žmonės gyvena ilgiau. Teigta, kad vaikų susilaukusioms moterims sumažėja tam tikro tipo vėžio rizika bei egzistuoja kita nežinoma nauda. Be to, vaikų turintys žmonės yra sveikesni, tačiau esami matavimo metodai to negali išmatuoti. Tačiau Švedijoje atliktas tyrimas šių teorijų nepatvirtino.

Tačiau dr. K. Modig tyrimas patvirtino teoriją, kad vaikai palaiko tėvų gyvybę užtikrindami, kad šie sulauks tinkamos paramos ir medikų dėmesio. Ir didžiausias mirtingumo tarp vaikų turinčių ir bevaikių žmonių juntamas tarp vyresnių žmonių.

Beje, skirtingai nuo kai kurių ankstesnių studijų, vaikų lytis neturi įtakos tėvų gyvenimo trukmei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)