Daugelis žmonių ne vien nuolatos jaučiasi pavargę, tačiau taip pat sunkiai atgauna jėgas, o nuolatinis mieguistumas kenkia jų darbo produktyvumui.

Laidų vedėjas daktaras Hilary Jones ir mitybos ekspertė daktarė Emma Derbynshite atskleidė priežastis, kodėl darbe dažnai jaučiatės apsnūdę.

Anot Hilary Jones ir Emma Derbynshite, viena iš pagrindinių nuolatinio nuovargio priežasčių gali būti geležies trūkumas.

Geležis yra labai svarbi, nes jis padeda raudoniesiems kraujo kūneliams pernešti deguonį po visą organizmą, o be pakankamo jo kiekio mūsų organai ir audiniai negali veikti efektyviai.

Kitiems geležies trūkumo požymiams yra priskiriamas smarkus širdies plakimas, svaigulys, dusulys, šaltos rankos ir kojos bei galvos skausmai. Mėnesinėmis sergančios moterys, ypač labai aktyvios ir daug sportuojančios, yra labiau linkusios skųstis geležies trūkumu.

Mūsų organizmas lengviausiai įsisavina mėsoje esančią geležį, taigi vegetarai taip pat rizikuoja negauti užtektinai geležies.

Laimei, yra keli būdai, padedantys geležį įsisavinti lengviau, o vienas jų – tai vitamino C vartojimas, kuris geležies įsisavinimą pagerina net 180 proc. Tai reiškia, jog valgant patariama išgerti stiklinę apelsinų sulčių, kad vitaminas C padėtų organizmui absorbuoti maiste esančią geležį.

Be to, kai kurie maisto produktai, kaip pienas, arbata, pupelės ir paprikos, trukdo pasisavinti geležį, taigi turėtų būti vartojami saikingai.

Geležies papildai gali būti puikus būdas kovoti su jos trūkumu, tačiau juos vartojant kai kuriems žmonėms pasireiškia nemalonus šalutinis poveikis. Mūsų organizmas iš maisto pasisavina tiek geležies, kiek jam reikia, o papildai dažniausiai turi žymiai didesnį jos kiekį. Geležies perteklius lieka žarnyne ir gali sukelti vidurių užkietėjimą arba viduriavimą, pilvo skausmus ir pykinimą.