Mintis, kad dėl priklausomybę sukeliančių leidžiamų medžiagų žmogus darosi imlesnis draudžiamiems narkotikams, buvo išsakyta dar 1975 metais. Vis dėlto tik dabar mokslininkams pavyko išaiškinti biologinį mechanizmą, įrodantį tokio ryšio egzistavimą. Tai pavyko Kolumbijos universiteto specialistams.

Mokslininkai išsiaiškino, kad savaitę vandenį su nikotinu gėrusios pelės vėliau geriau reagavo į kokainą, nes nikotinas veikė genus. Faktiškai su priklausomybe susiję genai buvo perprogramuoti, taip priversdami smegenis palankiau reaguoti į sunkiuosius narkotikus.

Todėl nenuostabu, kad stipresnė priklausomybė nuo kokaino kankina tuos narkomanus, kurie prieš tai rūkė. Tyrimui vadovavusio daktaro Erico Kandelo tvirtinimu, artimiausiu metu mokslininkai aiškinsis, ar tokios medžiagos kaip alkoholis ir marihuana nedaro postūmio prie sunkiųjų narkotikų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją