Vienoje Skandinavijoje gyvenančių lietuvių svetainėje aprašytas tyrimas, kai du prancūzų žurnalistai Nikolia Danielis ir Lui de Barbeirakas tyrė Norvegijos žuvies industriją iš vidaus. Jie esą išsiaiškino, jog situacija katastrofiška – žuvų fermos perpildytos, žuvys serga, prasidėjusi žuvų kasos nekrozė ir dar daugiau. Straipsniu jau pasidalino tūkstančiai tautiečių.

Ir nors daugeliui „žaliųjų“ lašišų ferma skamba kaip keiksmažodis, nėra taip jau blogai. Taip, fermose auginamų lašišų vertė mažesnė nei laukinių lašišų, tačiau jų auginimą reglamentuoja griežti įstatymai, tad teiginiai, jog fermose veisiama pūvanti žuvis – laužti iš piršto.

DELFI kalbinti specialistai pataria, kaip išsirinkti gerą, sveiką ir šviežią lašišą.

Skaitykite etiketes

Justinas – užkietėjęs žvejys, meškerę užmetantis tiek Lietuvos, tiek užsienio vandens telkiniuose. Pasak jo, žuvį sugadinti labai lengva.

„Yra du žuvies tipai. Viena, vos pagauta, uždūsta, miršta sava mirtimi. Tada prasideda irimo procesai. Pirmiausiai pažeidžiamos žiaunos, akys. Pastarosios pasidaro baltos, o ne skaidrios. O jei lašišą ar bet kurią kitą žuvį pagauni, papjauni, kad išbėgtų kraujas, akys lieka skaidrios, irimo procesai prasideda vėliau. Jei žuvis nužudoma iškart, tačiau ne iškart užšaldoma, padedama ant ledų, pradeda pūti. Tačiau nuo to veikiausiai nemirsi. Dažniausiai bėdos prasideda tada, kai pažeidžiamas žuvies žarnynas. Kabliuku pervėrus dar gyvos žuvies žarnas iš ten pasipila bakterijos, parazitai ir per kraujotaką patenka į žuvies organizmą“, - aiškino žvejys.

Justino teigimu, atvirų vandenų laimikis nuo to, pagaunamo žuvų fermose, radikaliai nesiskiria.

„Laisvėje augusi lašiša yra kiek tvirtesnės tekstūros, tačiau skonis, kaip kai kurie sako, tikrai nesiskiria kaip diena nuo nakties. Perkant fermose augintas lašišas reikia įdėmiai skaityti etiketes. Geresnėse parduotuvėse būna pažymėta, kokio intensyvumo fermose žuvis buvo auginta, ar ji laukinė. Pavyzdžiui, kuprė yra lašininių šeimos žuvis, kuri nelaisvėje neauga. Ją palyginus su norvegiška lašiša, skirsis nebent riebumas, tačiau ne spalva. Tačiau spalva šiais laikais nebėra indikatorius, pagal kurį reikėtų rinktis žuvį, niekas nebepila tų dažų, kad ryškesnė žuvis būtų, visi jau žino šituos bajerius. Lašišos spalva švelniai rožinė, blanki“, - įsitikinęs pašnekovas.

Vilnietis retai lašišą perka parduotuvėse, tačiau kai prireikia, dėmesį jis kreipia į keletą dalykų: kad žuvis jau būtų paruošta, užvakuota.

„Esu įsitikinęs, kad, pavyzdžiui, Lenkijoje yra gilios žuvies ruošimo tradicijos. Jei žuvis rūkyta, būna parašyta, kas naudota rūkymui. Jų produkcija man kelia pasitikėjimą. Be to, ieškau, kad išpjova būtų iš nugaros, o ne papilvės. Svarbus ir estetinis paruošimas“, - sakė jis.

Kaip išsirinkti

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė daug ilgiau galėtų kalbėti apie lašišos naudą sveikatai, tačiau taip pat sutiko pasidalinti keliomis gudrybėmis, kaip atskirti, ar perkama žuvis yra šviežia.

„Pirmiausia patikrinkite žuvies žiaunas, po to – akis. Žiaunos turi būti ryškiai raudonos, drėgnos, o akys – skaidrios, nedrumstos“, - patarė specialistė.

Šviežios žuvies kūnas stangrus, nesuglebęs, o pilvas – neišsipūtęs.

„Beje, nesibaiminkite žuvies pauostyti. Jei žuvis pradėjusi gesti, tikrai tai suprasite“, - įsitikinusi pašnekovė.

Galiausiai, spustelkite lašišą – jos oda turėtų būti elastinga ir įdubimas neišsilaikyti.

Lietuvos vartotojų instituto specialistai pataria, kokią žuvį valgyti

Saugant aplinką

- Pasidomėkite, kur žuvis ar jūros gėrybės buvo sugautos ar užaugintos.
- Nepirkite mažų (jaunų) žuvų. Labai svarbu leisti žuviai bent kartą išneršti prieš ją sugaunant. Jei perkate jauną, mažo dydžio žuvį, tikėtina, kad ji nebus nei karto išneršusi. Pabandykite ką nors nauja. Pirkite įvairią žuvį ir taip leiskite atsikvėpti populiariausioms ir labiausiai išgaudytoms žuvims, pavyzdžiui, tunui.
- Venkite pirkti giliuose vandenyse gyvenančių žuvų. Jos auga lėtai, tad šių žuvų ištekliai yra itin jautrūs pakartotiniam gaudymui, žvejyba labai silpnai reguliuojama.
- Nepirkite nykstančių žuvų. Ieškokite vietinių gausių žuvų rūšių - taip paremsite vietos verslą, o ir žuvis greičiausiai bus šviežesnė ir kokybiškesnė.
- Klausinėkite pardavėjų ir nenusivilkite, jei negausite atsakymų. Jūsų klausimai gali paskatinti žuvininkystės verslo atstovus domėtis ir į parduotuves tiekti gausesnes ir tvariai gaudomas žuvų rūšis.

Keli patarimai pirkėjui, saugančiam sveikatą:

- Saugiausia sveikatai žuvis - pagauta vandenynuose, švariuose ežeruose ar upėse.
- Venkite vartoti žuvį, pagautą Baltijos jūroje. Ši jūra yra viena užterščiausių pasaulyje.
- Geriausia būtų rinktis žuvį sertifikuotą MSC sertifikatu.
- Niekada nepirkite gyvos žuvies, kuri būtų pažeista, jos šonuose matytųsi žaizdos.
- Pirkdami lašišą, rinkitės tą, kuri pagauta prie Aliaskos krantų, arba - iš uždaro tipo ekologinio žuvų ūkio.
- Iš uždarose sistemose auginamų žuvų rekomenduojami šamai, erškėtai, plačiakakčiai karpiai.
- Stenkitės nevartoti plėšrių žuvų, nes jos sunkiųjų metalų ir kitų toksinų sukaupia daugiausia.
- Venkite išdarinėtos žuvies bei jos produktų. Tokios žuvies apdorojimo procese yra naudojami cheminiai junginiai (pvz., tirpdantys kaulus, suteikiantys norimą atspalvį ir pan.), kurie taip pat gali kenkti jūsų sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)