Amerikiečių mokslininkai mano, kad sumažinus kalorijų pristabdomas senėjimo procesas ir žmonės tampa atsparesni ligoms, rašo dailymail.co.uk.

Tyrėjų teigimu, sumažėja netgi staigios mirties rizika.

Viskonsino–Medisono universiteto tyrėjai 25-erius metus tyrinėjo mitybos poveikį beždžionėms.

Paaiškėjo, kad skyrus beždžionėms dietą, žymiai sumažėjo ankstyvų mirčių ir senatvinių ligų atvejų.

Tyrime dalyvavo 76 bengališkosios makakos. Daliai beždžionių 30 proc. sumažino kalorijų skaičių, kitoms leido ėsti tiek, kiek jos norėjo. Pastarosioms 2,9 karto padidėjo ligų rizika ir tris kartus padidėjo ankstyvos mirties rizika.

Anksčiau buvo atlikti tyrimai su graužikais ir vabzdžiais, kurie parodė, kad sumažinus kalorijų, bet išlaikant reikiamą maistingųjų medžiagų kiekį, gyvenimo trukmė pailgėja 40 proc.

Tyrėjų manymu, remiantis tyrimų rezultatais, ateityje galbūt pavyktų sukurti vaistus, kurių poveikis organizmui toks pat, kaip kalorijų sumažinimas. Tyrėjų teigimu, privačiame sektoriuje – didžiulis susidomėjimas tokio pobūdžio vaistais.

Tiesa Viskonsino tyrėjų duomenys nesutampa su 2012 m. tyrimo duomenimis, jog kalorijų sumažinimas nepailgino beždžionių gyvenimo trukmės.

Viskonsino primatų centre atliktam tyrimui vadovavęs Riskis Colmanas aiškino: „Viskonsine tyrime dalyvavo suaugusios beždžionės. Žinojome, kiek maisto joms reikia, mūsų eksperimentinės dietos pagrindas buvo 30 proc. kalorijų sumažinimas.“ Jo teigimu, 2012 m. tyrime beždžiones maitino pagal standartines Nacionalinės mokslų akademijos rekomendacijas, o tai prilygsta kalorijų sumažinimui.

Kadangi 2012 m. beždžionėms kalorijų kiekis buvo šiek tiek sumažintas, o jos gyveno ilgiau, kaip ir tos, kurioms kalorijų skaičių sumažino 30 proc., mokslininkai mano, kad net 10 proc. sumažinus kalorijų, gyvenimo trukmė žymiai pailgėja.

Tiesa, tyrėjai nerekomenduoja žmonėms mažinti kalorijų daugiau, nei rekomenduojama.

Viskonsino tyrėjų teigimu, įdomiausi atradimai susiję su diabetu. Pasirodo, daugumai tiriamų gyvūnų išsivystė diabetas ar tolerancijos gliukozei sutrikimas, o prieš dvejus metus nė vienai iš tiriamų beždžionių (kurioms apribojo kalorijų skaičių) nebuvo diabeto požymių.

Nedaug žmonių galėtų pakelti 30 proc. kalorijų sumažinimą, tačiau profesorius Richardas Weindruchas tvirtina, kad Viskonsino tyrimas žadina optimizmą.

Jis teigė: „Kalorijų sumažinimas graužikams, kirmėlėms ir vabzdžiams atvedė iki beždžionių. Taigi matome realią galimybę išstudijuoti tą mechanizmą, pasiaiškinti, kaip galime pasitelkti biologijos pagrindus, turėti naudos iš primatų, kurie artimi mūsų tiriamoms bengališkosioms makakoms, tyrimų rezultatų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)