„JAMA Pediatrics“ pristatyto tyrimo duomenimis, net savo mobiliaisiais telefonais ir kitais miegamuosius nušviečiančius ekranus turinčiais prietaisais nesinaudojantys vaikai vis sunkiau sudeda bluostą, todėl išsivysto jų polinkis į mieguistumą dieną.

Tyrimui vadovavęs biostatistikos docentas iš King’s koledžo Londone dr. Benas Carteris teigia, kad tyrimo metu buvo nustatytas „nuoseklus poveikio modelis įvairiose šalyse ir situacijose“.

B. Carteris su kolegomis medicininėje literatūroje peržvelgė šimtus tyrimų, atliktų nuo 2011 metų sausio 1 dienos iki 2015 metų birželio 15 dienos. Buvo atsirinkta dvidešimt tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 125 198 vaikai, lygiai padalinti pagal lytį, kurių amžius vidurkis siekė keturiolika su puse metų. Išrinkę susijusius duomenis, B. Carterio vadovaujami mokslininkai atliko savo metaanalizę.

Gauti rezultatai nustebins nedaugelį tėvų. Tyrėjai nustatė, kad egzistuoja „stiprus ir nuoseklus ryšys“ tarp elektroninių įtaisų naudojimo miegui skirtu metu ir netinkamo miego kiekio, prastos miego kokybės ir padidėjusio mieguistumo dieną.

Nustebino tik tai, kad B. Carteris su komanda išsiaiškino, kad minėtais įtaisais savo miegamuosiuose nesinaudojantys vaikai taip pat kenčia nuo panašių problemų. Gali būti, kad stimuliuojančiai veikia šių technologijų skleidžiama šviesa ir garsai.

Nors B. Carteris pripažįsta, kad jų tyrimo silpnoji dalis yra tai, „kaip duomenys buvo rinkti pirminiuose tyrimuose – savarankiškai pateikti tėvų ir vaikų“, tačiau nepaisant to, daugelis iš mūsų šioje statistikoje greičiausiai atpažins savo šeimų įpročius.

Elektroninis miegamasis

2013 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose Nacionalinio miego fondo atliktas didelio masto tyrimas parodė, kad 72 procentai vaikų ir 89 procentai paauglių miegamojoje aplinkoje turi mažiausiai vieną įtaisą. Dažniausiai jis naudojamas artėjant miego metui.

Kaip teigia B. Carteris ir jo kolegos, šios visur esančios technologijos neigiamai veikia vaikų miegą – pirmiausiai atidedamas miego metas, nes norima baigti žiūrėti filmą ar sužaisti dar vieną žaidimą.

Šių įrenginių skleidžiama šviesa taip pat gali paveikti cirkadinį ritmą – biologinius procesus, tokius kaip kūno temperatūra ir hormonų gamyba, reguliuojantį vidinį laikrodį. Vienas konkretus hormonas, vadinamas melatoninu, sukelia nuovargį ir prisideda prie mūsų miego ir budravimo ciklų ritmo nustatymo. Elektronikos skleidžiama šviesa gali atidėti melatonino išsiskyrimą, dėl ko sutrinka ciklas ir darosi sunkiau užmigti.

Be to B. Carteris ir jo kolegos spėja, kad interneto turinys gali psichologiškai stimuliuoti ir palaikyti vaikų budrumą net tada, kai prietaisai išjungiami ir bandoma užmigti.

„Miegas vaikams yra gyvybiškai svarbus, – įspėja Duke universiteto Medicinos centro Vaikų neurologijos skyriaus vadovas dr. Sujay Kansagra, kuris minėtame tyrime nedalyvavo. – Mes žinome, kad miegas labai svarbus smegenų vystymuisi, atminčiai, imuniteto funkcijai, širdies ir kraujagyslių sveikatai ir taip toliau“.

Knygos „Mano vaikas nemiegos“ („My Child Won’t Sleep“) autorius S. Kansagra pažymėjo, kad labiausiai smegenys vystosi per pirmuosius trejus gyvenimo metus, todėl būtent tada mums reikia daugiausiai miego.

Pasak S. Kansagros, labiausiai tikėtina, kad visi tie prietaisai paprasčiausiai kenkia miego higienai. „Pavyzdžiui, jeigu vaikams leidžiama laikyti prietaisus jų kambariuose, labiau tikėtina, kad jie vengia gero miego rutinos, kuri, kaip mes žinome, teigiamai veikia miegą“, – aiškina ekspertas.

Geros miego higienos svarba

Dr. Neilas Kline’as iš Amerikos miego asociacijos sutinka, kad miegas yra būtina sveikos vaiko raidos sąlyga, nors „mes nežinome už to slypinčių visų mokslinių faktų“. Pasak specialisto, esama tyrimų, kurie atskleidžia ryšį tarp aktyvumo ir dėmesio sutrikimo (angl. attention deficit/hyperactivity disorder, ADHD) ir kai kurių miego sutrikimų“.

Daugeliu atžvilgių tokie tyrimo rezultatai nėra netikėti. „Miego higiena yra stipriai paveikta technologijų, ypač paauglystėje“, – sako N. Kline’as, kuris savo nuomonę grindžia ne vien moksliniais tyrimais, bet ir „asmenine patirtimi ir daugelio kitų miego ekspertų papasakotomis istorijomis“.

Miego higiena yra patarimai, kurie padeda užtikrinti gerą ir nenutrūkstamą miegą. Pavyzdžiui, kambaryje turi būti ramu. „Tai reikštų, kad reikia pašalinti miegą trikdančius daiktus, tokius kaip elektronika, televizorius ir net augintiniai.“

Dar vieną svarbų patarimą pateikia Nacionalinis miego fondas, kuris rekomenduoja prieš miegą pereinamąjį mažiausiai 30 minučių trukmės laikotarpį be prietaisų. Kad geriau miegotumėte, juos reikia išjungti iš elektros tinklo.

Kitos geros miego higienos rekomendacijos: prieš miegą vengti fizinio ir protinio krūvio, nusistatyti reguliarų miegojimo grafiką, prieš miegą apriboti šviesos kiekį, vengti tokių stimuliatorių kaip alkoholis, kofeinas ar nikotinas, sukurti tamsią, jaukią ir ramią miego aplinką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)