Sergant itin retos rūšies anaplazine didelių ląstelių limfoma (ALCL) vadinamu vėžiu paveikiamos imuninės sistemos ląstelės. Navikas gali susidaryti netoli krūties implanto. Vėžys gali paveikti odą arba limfmazgius. Tai nėra krūties vėžys, skelbia CNN.

„Visa iki šiol surinkta informacija rodo, kad moterims, kurioms įsodinti krūtų implantai, kyla šiek tiek didesnė ALCL pasireiškimo rizika nei toms, kurios krūtų implantų neturi“, – skelbiama FDA pranešime.

Antradienį, kovo 22 d., FDA atnaujino išvadas apie ALCL atvejus, susijusius su krūtų implantais.
Iki vasario 1 d. administracija užfiksavo net 359 pranešimus apie vėžinius susirgimus, kurie gali būti susiję su krūtų implantais. Visgi tikslų tokių atvejų skaičių „nustatyti labai sunku, nes iš viso pasaulio pateikiamos informacijos kiekis labai ribotas, be to, stinga duomenų apie pasaulinį implantų pardavimą“.

Mokslo išvados per šešerius pastaruosius metus

2011 metais FDA pirmą kartą išreiškė abejonę dėl nedaug, bet visgi padidėjančios vėžio vystymosi rizikos po krūtų implantų įsodinimo. Medikams buvo nurodyta stebėti pokyčius pacienčių organizme, o moterų paprašyta fiksuoti tokius simptomus kaip skysčių kaupimasis, sukietėjimų arba kitokių užčiuopiamų darinių atsiradimas šalia implantų. Tarp vėžiui būdingų simptomų dar buvo paminėti ir patinimas bei paraudimas įsodinto implanto srityje.

Per šešerius metus, praėjusius po šios abejonės paviešinimo, mokslo bendruomenei pavyko surinkti šiek tiek daugiau informacijos apie sąsają tarp krūtų implantų ir ALCL.

Daugeliu atvejų vėžys ištiko tas moteris, kurioms buvo įsodinti implantai su tekstūriniu, o ne lygiu paviršiumi. Iš 231 FDA gauto pranešimo 203-uose buvo nurodyta, kad implanto paviršius buvo tekstūrinis, o 28-uose – kad lygus.

Daugelis ligi šiol užfiksuotų ALCL atvejų buvo apibūdinti kaip lėtai progresuojantys, kitaip sakant, pasiduodantys gydymui, jei aptinkami ankstyvoje stadijoje.

Kaip teigia JAV plastikos chirurgų bendruomenė, maždaug 10–11 mln. viso pasaulio moterų nešioja krūtų implantus. Per metus mažiau nei 10 pacienčių diagnozuojama ALCL, kurios pasireiškimą neva skatina krūtų implantai. Kitaip sakant, šiuo retos rūšies vėžiu suserga 1 moteris iš 300 tūkstančių.

Ką daryti, jei jums įsodinti krūtų implantai

JAV krūtų implantų populiarumas anaiptol neslūgsta. Anot JAV plastikos chirurgų bendruomenės, krūtų didinimas įsodinant implantus yra dažniausiai atliekama kosmetinė operacija. Pavyzdžiui, 2016 metais šalyje buvo atliktos net 290 467 tokios procedūros.

Dėl implantų įsodinimo operacijos besikreipiantys asmenys turėtų nuodugniai išsitirti ir pasikalbėti su juos operuosiančiu chirurgu apie gresiančią riziką, taip pat apie tekstūrinių ir lygių implantų trūkumus bei pranašumus.

Moterys, kurioms krūtų implantai jau įsodinti, turėtų atidžiai stebėti bet kokius šalia implantų atsirandančius pokyčius. Joms turėtų būti reguliariai atliekami mamogramos arba magnetinio rezonanso tyrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)