Tačiau šiame straipsnyje paliksime nuošalėje sociopsichologinius aspektus ir leisimės į kitokią kelionę, rašo independent.co.uk. Ji prasideda nuo visiems žinomos frazės „Gal išgerkime?“.

Atsakius „taip“, alkoholio kelionė prasideda nuo jūsų lūpų ir tęsiasi žemyn stemple iki pat jūsų skrandžio, kur jį pasitinka skrandžio sultys. Jei siurbčiojate gazuotą gėrimą, alkoholis bus absorbuotas greičiau, nes skrandyje padidės spaudimas, kuris įstums alkoholį į jūsų kraujotaką.

Vartų vena, jungianti žarnyną su kepenimis, atlieka greitkelio funkciją ir transportuoja alkoholį, kuris dabar yra patekęs į jūsų kraują.

Kepenyse, alkoholio apykaitos Mekoje, alkoholis sulaukia savo lemties. Čia jis tampa tik buvusios savo savasties šešėliu. Fermentas – alkoholio dehidrogenazė – negailestingai suskaido alkoholį į saugius šalutinius produktus – acetatą, vandenį ir anglies dioksidą. Žinoma, viskam yra ribos.

Pernelyg didelis alkoholio kiekis greitai viršija kepenų galimybes skaidyti skystąją panacėją, todėl kraujyje pradeda didėti alkoholio kiekis.

Didėjantis alkoholio kiekis sukelia virtinę pasekmių. Tačiau kad būtume sąžiningi, turime apsvarstyti trumpalaikes ir ilgalaikes pasekmes. Kol alkoholio kiekis neviršija saugių ribų, galime teigti, kad jis atpalaiduoja, skatina socialinį bendravimą ir net prisideda prie kardiovaskulinių ligų prevencijos.

Alkoholis žmogų atpalaiduoja pasiekdamas centrinę nervų sistemą, kur jis pradeda slopinti aktyvumą, trikdydamas cheminius neuromediatorių signalus, konkrečiai kalbant - gama aminobutryrinę rūgštį (GABA). Įsikišus alkoholiui, smegenų ląstelių sąveika sutrinka. Visi esame girdėję frazę „Tiesiog nežinojau, ką aš tuo metu galvojau!“. Tai gali būti dalis atsakymo!

Alkoholio teikiama kardiovaskulinių ligų prevencija daugeliui yra tarsi kėdė su kyšančia vinimi. Teigiama, kad nuosaikus alkoholio kiekis skatina aukščiau minėtą atsipalaidavimą, kuris, savo ruožtu, sureguliuoja kraujo spaudimą - širdies infarktų ir insultų rizikos veiksnį.

Tačiau mes esame tik žmonės. Nuo pirmojo alkoholinio gėrimo gurkšnio pro jūsų lūpas į organizmą gali patekti kur kas daugiau alkoholio – tai gali būti draugų, kompanijos ar dėl sutrikdytos nervų sistemos veikimo atsiradusio negalėjimo susilaikyti „nuopelnas“. Alkoholio kiekis jūsų kraujyje dabar jau peržengė laimės ir euforijos lygį – 10 – 30 miligramų viename decilitre.

Jums pradėjo pintis liežuvis, sutriko pusiausvyra, pradeda pykinti. Vėmimas, daugeliui tampantis įrodymu, kad tikrai buvo išgerta per daug, sukeliamas tam, kad organizmas atsikratytų nuodingu alkoholio kiekiu, kuris dabar yra pasiektas. Padėkokite už tai skrandžiui, kurio gleivinę pernelyg sudirgino alkoholis. Būtent skrandis pasiunčia signalą į pykinimo centrą smegenyse ir pradeda smarkiai susitraukinėti, kad išstumtų savo turinį.

Taigi išgyvenote naktį. Dabar peršokime į priekį penkis, dešimt ir net 30 metų. Lėtinis ir gausus alkoholio vartojimas pažeidžia beveik kiekvieną jūsų vidaus organą – daugiausia dėl disbalanso tarp jūsų turimų riebalų ir tų riebalų, kurie kaupiasi skaidant kaloringą alkoholį. Didžioji dalis pastarosios naštos tenka jūsų kepenims, kurios lėtai ir nepastebimai žengia progresuojančiu steatozės (kai kepenų ląstelėse susikaupia riebalai nuo alkoholio vartojimo), alkoholinio hepatito ir galiausiai alkoholinės kepenų cirozės keliu.

Matant, kaip intensyvios priežiūros skyriuje pacientai miršta nuo alkoholinių kepenų ligų, galima drąsiai teigti, kad nevartoti alkoholio yra verta. Sutrinka širdies ritmas, skrandyje atsiranda opų, kurios gali trūkti ir sukelti kraujavimą. Gali sutrikti kasos funkcijos ir išsivystyti diabetas, padidėja stemplės, liežuvio ir kepenų vėžio rizika. Vargu ar tai perteikia chroniško alkoholio vartojimo pasekmes sveikatai, bet tai tikrai nėra tas klubas, kuriam norėtumėt priklausyti.

Žinoma, mes visi pasirenkame išgerti skirtingą kiekį alkoholio. Spektro pradžioje yra žmonės, kurie alkoholį vartoja tik per šventes. Jie gali mėgautis teigiamu, stimuliuojančiu alkoholio poveikiu saugiose atsipalaidavimo ribose. Po jų eina „rizikingi alkoholio vartotojai“, „problematiški“ vartotojai (keliantys rimtų šeiminių ir socialinių problemų) ir, galiausiai, alkoholikai. Priklausomybė nuo alkoholio reiškia, kad alkoholio vartojimui suteikiama pirmenybė visų kitų gyvenimo aspektų atžvilgiu. Tokiems žmonėms riekia pagalbos ir palaikymo, o ne pasmerkimo.

Taip pat žinome, kad koja kojon su alkoholio vartojimu žengia smurtas. Didžiosios Britanijos Nacionalinės statistikos biuro tyrimas parodė, kad daugiau kaip 880 tūkst. smurtinių nusikaltimų Anglijoje ir Velse 2012 – 2013 metais buvo susiję su alkoholio (arba narkotikų) vartojimu. Šiuo metu išbandomos naujos čiurnos apyrankės, kurios pagal nešiotojo prakaitą nustato, ar jis vartojo alkoholį – tokios apyrankės bus dedamos asmenims, jau padariusiems nusikaltimus dėl alkoholio. Tai dar viena technologijų, medicinos ir socialinių tarnybų santuoka!

Alkoholis ir toliau liks įsišaknijęs šiuolaikinėje visuomenėje. Taip, mūsų organizmas gali susidoroti su nedideliais jo kiekiais, bet piktnaudžiavimas alkoholiu sukelia skausmingas trumpalaikes ir ilgalaikes pasekmes sveikatai. Be to, prisiminkite, kad sveikata nėra tik fizinė savijauta: ji apima ir psichologinius, socialinius bei dvasinius aspektus. Taigi vartokite alkoholį atsakingai. Jei jūsų alkoholio vartojimo įpročiai kelia jums nerimą, tuomet kreipkitės į medikus – tereikia paprašyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)