Prekės ženklą atstovaujančios įmonės atstovė DELFI paaiškino, kodėl lietuviams dėl tokių kaltinimų nereikėtų nerimauti.

Kritikos strėlės – į raudoną spalvą

Dar 1976 metais uždrausta maisto gamyboje naudoti raudonus dažus Nr. 2 (angl. Red Dye #2), nes pripažinta, jog jie sukelia onkologines ligas. Būtent šis maisto dažas buvo pagrindinis, kurį „M&M“ gamintojas naudojo spalvingų užkandžių gamyboje. Kai 1983 metais sprendimas buvo pakeistas ir minėtajam raudonam dažui uždegta žalia spalva, „M&M's“ vėl ėmėsi jį naudoti, tokiais veiksmais labai papiktinęs savo klientus.

Bendrovė ignoravo rekomendacijas ir raginimus ieškoti sveikesnės dažų alternatyvos (nors rinktis tikrai yra iš ko). Ji taip pat nepaisė CSPI rekomendacijos visus maisto gaminius, kurių gamyboje naudoti raudoni dažai Nr. 2., žymėti specialiu perspėjimu.

Tiesą sakant, nerimą kelia, deja, tikrai ne vienas ingredientas – „M&M's“ saldainiuose slypi ir daugiau pavojų.

Maisto pramonėje masiškai naudojamas sojų lecitinas - jis padeda prailginti produktų galiojimo laiką. Jo pagrindą sudaro sojų pupelės, iš kurių 93 proc. yra genetiškai modifikuotos. Tokios bendrovės kaip „Monsanto“ GMO technologiją naudoja kaip būdą užtikrinti, kad jų auginami javai atlaikys didžiulius kiekius pesticidų ir kitų cheminių medžiagų.

Ekspertai nustatė, kad sojų lecitinas siejamas su išaugusia krūties vėžio rizika, vaisingumo sutrikimais ir kognityvinėmis ir elgsenos problemomis. Žymiai sveikiau išalkus užsikąsti vaisių ar daržovių.

Dirbtiniai dažikliai, esantys „M&M's“:

Mėlyni dažai Nr. 1: siejami su piktybinių auglių susidarymu (atlikus bandymus su žiurkėmis), per žemu kraujospūdžiu, alergijomis, astma;

Mėlyni dažai Nr. 2: siejami su auglių susidarymu, ląstelių vystymosi sutrikimais, vaikų hiperaktyvumu;

Raudoni dažai Nr. 40: siejami su vėžiu, žala DNR ląstelėms, tinimu burnos srityje, bėrimais ir hiperaktyvumu;

Geltoni dažai Nr. 5: siejami su alergija maistu bei galimai susiję su onkologinėmis ligomis ir elgsenos problemomis;

Geltoni dažai Nr. 6: siejami su viduriavimu, vėmimu, migrena, alerginėmis reakcijomis, hiperaktyvumu ir vėžiu;

Per 5 metus žada dar naujovių

DELFI susisiekus su bendrove „Mars“, kuriai priklauso „M&M's“ prekės ženklas, buvo paaiškinta, kad šie pavojai mūsų rinkoms negalioja.

„Straipsnis, kuriuo ketinate remtis, yra apie amerikietiškus M&Ms, o ne apie Europoje, taip pat ir Lietuvoje, parduodamus M&Ms. Tačiau nepaisant to, noriu patikinti Jus, kad visi ingredientai naudojami mūsų produktuose yra saugūs, atitinka nacionalinius ir tarptautinius maisto saugos įstatymus ir yra patvirtinti visų maisto saugos agentūrų, įskaitant JAV Maisto ir vaistų administracijos (U.S. FDA) bei Europos Maisto Saugumo Tarnybos (European Food Safety Authority).

Be to, Mars kompanijai labai svarbūs vartotojų poreikiai, kurie ir diktuoja kai kurių mūsų ingredientų pasirinkimą. Todėl matydami, kad vis daugiau vartotojų renkasi produktus be dirbtinių dažiklių, 2016 metais mes įsipareigojome pašalinti visus dirbtinius dažiklius iš visų mūsų maisto produktų.

Tačiau pakeisti visus dirbtinius dažiklius visuose produktuose yra labai sudėtinga, kadangi reikia jiems surasti alternatyvas ir gauti maisto saugos institucijų pritarimą visiems naujiems ingredientams. Todėl mes manome, kad šis procesas užtruks apie 5 metus“, - informavo Mars Multisales Baltics Balkan Adriatic korporatyvinių reikalų direktorė Skaistė Sruogaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)