Mokslininkai nustatė, kad moterys po menopauzės, kurios išlieka labai aktyvios ar vaikšto per savaitę bent septynias valandas, krūties vėžiu serga kur kas rečiau, praneša time.com.

Mokslininkai išnarinėjo 73 615 moterų po menopauzės duomenis ir nustatė, kad energinga fizine veikla kasdien užsiimančioms dailiosios lyties atstovėms krūties vėžio rizika sumažėja 25 procentais, o toms, kurios per savaitę vaikštinėja bent septynias valandas – 14 procentų.

Kadangi net 60 procentų tyrime dalyvavusių moterų prisipažino kasdien nors kiek pasivaikštančios, mokslininkai mano, jog pasivaikščiojimo kaip laisvalaikio leidimo formos propagavimas gali moterims teikti apsauginę naudą. Net ir neužsiimančios kitokia fizine veikla pasivaikščioti mėgstančios moterys turi daugiau galimybių išvengti šios klastingos ligos.

Vaikščiojimas organizmui gali būti toks pat naudingas kaip, tarkime, bėgiojimas ar plaukiojimas. Tyrimas, kurio metu domėtasi vaikščiojimo nauda organizmui nustatė, jog trumpas pasivaikščiojimas gali sumažinti aukšto kraujospūdžio, aukšto cholesterolio lygio bei diabeto riziką.

Kitas tyrimas taip pat įrodė, kad mankšta gali būti tokia pat veiksminga kaip ir medikamentai gydant tokias ligas kaip diabetas ar širdies negalavimai. Leidinyje „British Medical Journal“ pristatomo neseniai atlikto tyrimo metu buvo palygintas gydymo vaistais ir mankštos terapijos poveikis keturiais skirtingais atvejais – širdies yda, insulto gydymas, širdies nepakankamumo gydymas bei diabeto prevencija.

Nustatyta, kad nėra didelio skirtumo tyrimo dalyvių, kuriems buvo taikytas gydymas vaistais ir mankštos terapija, diabeto prevencijos bei širdies negalavimų grupėje.

„Žvelgiame į savo šiandieninį gyvenimo būdą ir matome, kad tampame vis sėslesni, - teigia krūties vėžio tyrimo autorė bei vyresnioji „Amerikos vėžio draugijos“ epidemiologė Alpha Patel. - Matome, kas nutinka, kai įtraukiame tokią veiklą į kasdieninį gyvenimą. Mes turime didesnį supratimą apie fizinės veiklos ir nutukimo vaidmenį, kaip tai susiję su vėžiu. Ankstesnis tyrimas atskleidė fizinės veiklos naudą diabeto ir nutukimo prevencijai, bet mes sužinome vis daugiau ir daugiau apie jos įtaką vėžiui“.

Sveikatos ekspertai rekomenduoja žmonėms daryti vidutinio sunkumo pratimus maždaug pustrečios valandos per savaitę. Amerikoje šios rekomendacijos paiso mažiau nei pusė gyventojų, o trečdalis amerikiečių prisipažįsta visiškai nesimankštinantys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)