Su nėštumo komplikacijomis susidūrusi vilnietė buvo priblokšta, kai išgirdo, kad tik geriamus vaistus geriantis ligonis privalo išgulėti tokį dienų skaičių, kuris priklauso pagal ligos kodą, ir nė dienos trumpiau. Esą antraip ligoninė už jo gydymą negaus pinigų. Ar valstybė iš tiesų tokia turtinga, kad lengva ranka apmoka „atostogas“ su maitinimu ligoninėje?

Gydytoja tikino, kad jei išleis ją anksčiau, ligoninė negaus pinigų

Antro vaiko besilaukianti vilnietė Asta sunegalavusi nusprendė nejuokauti su savo sveikata ir nuvyko į Santariškių klinikas. Gydytojai nors ir susiėmė už galvų, kad nežino, kaip rasti jai laisvą lovą, vis dėlto moterį paguldė. „Atliko tyrimus, bet nieko bloga nerado, todėl skyrė tik maisto papildų tabletę. Kai prieš savaitgalį užklausiau, ar negalėčiau gulėti ir gerti šios tabletės namuose, gydytoja paaiškino, kad privalau išgulėti nustatytą lovadienių skaičių pagal mano ligos kodą. Antraip ligoninė už mano gydymą negaus pinigų“, - pasakojo moteris.

Pašnekovė teigė pati dėl medikų sprendimų ją stebėti ligoninėje pretenzijų neturinti, kadangi atvyko su rimta problema. Tačiau ji negalėjo atsistebėti, kai sutiko moterį, kuri dėl vieno organo infekcijos leido laiką ligoninėje jau daugiau nei dvi savaites, nors vartojo tik geriamus vaistus. Namuose jos laukė mažas vaikas.

„Pirmo nėštumo metu aš irgi buvau „pasigavusi“ tokią infekciją, tačiau gerdama antibiotikus vaikščiojau į darbą. Niekas man net nesiūlė biuletenio. O šiuo atveju moteris, kuri tikrai nenori gulėti ligoninėje, yra laikoma čia beveik tris savaites – valstybė moka už jos lovadienį, maistą tris kartus per dieną ir vaistus, o moteriai net lovos režimas neskirtas. Pati moteris nedrįso medikų klausti, ar negalėtų važiuoti namo. Tačiau jos situacija tokia pati, kaip mano – medikai tikino negalintys jos paleisti anksčiau dėl tos pačios priežasties. Esą jie supranta, kad ši tvarka absurdiška, bet jie privalo jos laikytis. Suprask: kai įrašomas ligos kodas, kelio atgal nėra“, - teigė Asta.

Vaida Momkuvienė
Valstybinė ligonių kasa: tokio reikalavimo nėra

Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Vaida Momkuvienė, komentuodama šią situaciją, patikino, jog nėra tokios tvarkos, kai pagal tam tikrą ligos kodą pacientas turi išgulėti konkretų dienų skaičių – nei trumpiau, nei ilgiau. Kiekvienu atveju sprendžiama individualiai pagal paciento sveikatos būklę, o gydantis gydytojas turėtų paaiškinti, kodėl, jo manymu, pacientas turėtų būti gydomas ligoninėje.

„Šiuo atveju gydytojai moteriai neteisingai paaiškino, kodėl ji gydoma ligoninėje. Ir tikrai nėra taip, kad už pacientės gydymą gali būti nesumokėti pinigai. Galbūt gydytoja norėjo pacientę stebėti ir tai tiesiog nesusikalbėjimo atvejis. Reikalavimo gydyti ligoninėje pacientą konkretų dienų skaičių tikrai nėra. Sveikatos apsaugos ministras yra patvirtinęs stacionarinių paslaugų teikimo reikalavimus, kuriuose numatyta, kokie specialistai turėtų dirbti įstaigoje, kokie tyrimai turėtų būti atliekami, kokia turi būti įranga, bet kiek lovadienių būtina išbūti ligoninėje sergant tam tikra liga, tikrai nenurodoma. Kiekvienas pacientas juk sveiksta skirtingai – vienam tenka gydytis ligoninėje ilgiau, kitam – trumpiau. Kartais pacientui gali atrodyti, kad ligoninė jam visai nereikalinga, tačiau gydytojas mano kitaip. Todėl reikėtų nebijoti gydytojo klausti apie savo sveikatos būklę. Pavyzdžiui, pacientui skirti tik geriami vaistai, bet jo būklė gali būti nestabili“, – aiškino specialistė.

Pasak V. Momkuvienės, šiais laikais pacientai tampa vis labiau išprusę, o gydytojai taip pat stengiasi vis išsamiau paaiškinti savo veiksmus, todėl nesusikalbėjimo atvejų mažėja. Specialistė sutiko, kad Lietuvoje stacionarinio gydymo paslaugų, lyginant su Europa, vis dar yra šiek tiek per daug, tačiau nuolat stengiamasi diegti efektyvesnes nestacionarines paslaugų formas – dienos chirurgijos, ambulatorinio gydymo paslaugas ir pan. Pastarosios paslaugos trunka trumpiau ir kainuoja valstybei mažiau.

Medikai: skirtumas per menkas, kad reikėtų laikyti per prievartą

Santariškių klinikų atstovai šią situaciją taip pat vertina kaip nesusipratimą. Pasak jų, nėštumo patologijos skyriuje nustatytos gulėjimo trukmės nėra, nors apmokėjimas dalinai priklauso nuo lovadienių skaičiaus. Aišku, yra skirtumas, ar pacientė guli vieną dieną, ar penkias, tačiau jis esąs toks nedidelis (vos 50 Lt), kad dėl jo pacientės tikrai per prievartą ligoninėje nelaikomos. Dažniausiai, net ir skiriant vaistus tabletėmis, yra stebimas jų poveikis, kuris ne visada pasireiškia pirmąją dieną. Yra situacijų, kai reikia vertinti, ar nepablogės būklė, ypatingai nėštumo metu.

Gražina Drąsutienė
„Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad nėščios moterys yra labai susijautrinusios, labai susirūpinusios savo sveikata, o guli palatoje ar koridoriuose vaikšto ne po vieną, jos šnekasi tarpusavyje. O maža ką kas praeidamas pasakė. Geriausia būtų, jei moteris kreiptųsi tiesiai į mane. Aš pakelčiau ligos istoriją, pažiūrėčiau, kas jai buvo, ir viską paaiškinčiau. Pagaliau čia ne kalėjimas – moterys bet kada gali išeiti, pasirašiusios, kad nesutinka su gydymu. Beje, gydymas nėra tik lašelinių vaistų lašinimas. Neretai mes skiriame po vieną tabletę kas dvi dienas ir stebime tam tikrus rodiklius. Todėl spręsti apie gydymo kokybę iš tablečių skaičiaus jokiu būdu negalima. Būna ir taip, kad mes atliekame tyrimus ir keletą dienų laukiame atsakymo, todėl moteriai ir tenka pagulėti.

O kas galėjo taip sakyti – jau kitas klausimas. Pas mus nuolat būna studentų. Mes juos mokome, bet kol žmogus išmoksta būti gydytoju, tai užtrunka. Tam reikia išmanyti ne tik medicininius veiksmus, bet ir mokėti bendrauti su pacientu. Galiu patikinti, kad specialiai mes nieko nelaikome. Mums to nereikia, juolab kad esame tik šiemet atsidarę, todėl dar negavome pinigų nė už vieną gimdymą. Nematome mes tų pinigų. O šiai moteriai noriu palinkėti būti sveikai, pagimdyti gražų sveiką vaiką, kuris ateityje gyvens Lietuvoje ir kalbės lietuviškai, ir klausyti reikia to gydytojo, kurį ji gerbia kaip gydytoją“, - teigė Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro direktorė prof. Gražina Drąsutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)