Tačiau jei priklausote 20 proc. žmonių, kurie nuolat laikosi dietos, arba esate vienas iš 40 proc. vyrų ar 30 proc. moterų, reguliariai plušančių sporto salėje, ir jums vis tiek niekaip nepavyksta atsikratyti antsvorio, pats laikas susimąstyti – galbūt antsvorio priežastys slypi daug giliau, rašo „The Daily Mail“.

Tiesą sakant, įvairios ligos, gyvenimo būdo įpročiai ar net vaistai, jums nežinant, kartais niekais verčia bet kokias pastangas atsikratyti papildomų kilogramų.

Šiame straipsnyje kompetentingi ekspertai įvardija kelias galimas vis neįveikiamo antsvorio priežastis. Galbūt, perskaitę aprašymus, suprasite tikrąsias savo problemas ir jas išspręsite.

Problema: tolygiai augantis antsvoris

Galima priežastis: lėta medžiagų apytaka ar ekstremali dieta

Perkopus 30 metų ribą, medžiagų apytaka ima lėtėti – kalorijos ramybės būsenoje dega vis lėčiau – su kiekvienu dešimtmečiu, šis procesas lėtėja vidutiniškai 5 proc.

Tai reiškia, jog būdami 35 metų, per dieną jūs sudeginate 100 kalorijų mažiau nei sudegindavote būdami 25 metų. O sulaukę 45 metų, sudeginsite 200 kalorijų mažiau nei prieš 20 metų. To gali pakakti, kad kiekvienais metais priaugtumėte vidutiniškai nuo 3,6 iki 5,4 kilogramo.
Griežta dieta (lydima vadinamojo „jo-jo“ efekto) šį procesą dar paskatina (kad ir kiek metų jums bebūtų), nes organizmas specialiai sulėtina medžiagų apytaką, užkirsdamas kelią energijos švaistymui – organizmas dietą suvokia kaip badmetį.

Rizikos grupė: vyresni nei 30 metų žmonės, dietų maniakai.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: Specialistai pataria ne tik daugiau judėti, bet į sporto treniruotes įtraukti pratimų, padėsiančių užsiauginti raumenų masės. Tai pagerins medžiagų apykaitą.

Raumenys sudegina nuo 25 iki 33 proc. daugiau kalorijų nei riebalinis auginys, todėl kiekvienas kilogramas raumenų efektyviai spartina medžiagų apykaitą.

Jeigu 5 kilogramus riebalų pakeisite 5 kilogramais raumenų, jūsų organizmas per dieną ramybės būsenoje sudegins 40 kalorijų. Aišku, skaičius nėra didelis, tačiau per savaitę šis sudegintų kalorijų skaičius jau siekia 280, o per mėnesį – 1120 kalorijų. To pakanka, norint numesti svorio, nevarginant savęs dietomis.

Taigi, sportuodami atlikite keletą atsispaudimų, pritūpimų bei įtūpstų arba išbandykite mankštos programą su guminėmis juostomis ar svoriais (tam puikiai tiks ir vandens pilni buteliai), aerobikos užsiėmimą iškeiskite į raumenų stiprinimo treniruotę skambant energingai muzikai.

Problema: antsvoris po apsilankymo pas šeimos gydytoją

Galima priežastis: pašalinis jūsų vartojamų vaistų efektas

Papildomų nepageidaujamų kilogramų priaugti galima vartojant įvairius vaistus, tarp kurių antidepresantai, receptiniai vaistai nuo migrenos, diabeto, padidėjusio kraujospūdžio ir kiti medikamentai, kuriuos jums skirti gali tik gydytojas.

Rizikos grupė: Visi, vartojantys aukščiau išvardytus vaistus.

Nederėtų pamiršti – vaistai vieniems žmonėms gali „padovanoti“ papildomų kilogramų, o kitiems – juos sudeginti.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: „Jeigu esate tikras, kad svoris augti pradėjo ėmus gerti konkrečius vaistus, įdėmiai perskaitykite informacinį lapelį“, - pataria šeimos daktaras iš Londono Robas Hicksas. Jeigu antsvoris nurodomas kaip šalutinis poveikis, paprašykite savo šeimos daktaro surasti kokią nors alternatyvą. Tačiau, neatsiklausę gydytojo, vaistų savarankiškai gerti nenustokite.

Problema: sportuojate, bet svoris nekrinta

Galima priežastis: netinkamai pasirinkta treniruotė

Jeigu visą laiką sporto salėje veiksite tą patį, organizmas neilgai trukus prisitaikys prie šio fizinio krūvio, o tai reiškia, jog kalorijų deginimo tempai drastiškai sulėtės.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: Svarbiausia – nuolat keisti sporto treniruotės režimą ir nuosekliai didinti kūnui tenkantį fizinį krūvį.

Subalansuota treniruotė, kurios metu efektyviai derinami lengvesni ir sunkesni pratimai, medžiagų apykaitą teigiamai veiks net ir praėjus parai po treniruotės.

Mitybos ir kovos su antsvorio specialistas, gydytojas Ulfas Ekelundas teigia, jog paprasčiausiai greitą ėjimą iškeitę į lengvą bėgiojimą, priversite organizmą kalorijas deginti net 100 proc. efektyviau. Be to, galėsime mankštai skirti perpus mažiau laiko.

Problema: kriaušės figūra – apkūnios šlaunys, klubai

Galima priežastis: lipedema

Šlaunys storėja dėl nekontroliuojamo riebalų ląstelių kaupimosi po oda esančiuose audiniuose. Tose riebalų ląstelėse kaupiasi skysčiai.
Kitas šios ligos požymis – kojos labai jautrios, skausmingos, nuo menkiausio sumušimo iš karto atsiranda mėlynių. Sergant lipedema vargina ir celiulitas.

„Daugumai gydytojų labai sunku atskirti, kada pacientės skundžiasi antsvoriu, o kada - lipedema, limfos tėkmės sutrikimu“, - paaiškina kraujagyslių chirurgas iš Londono.

„Sergant šia liga, limfa kaupiasi blauzdose, apie kelius, šlaunis, klubus – šis sutrikimas kitų kūno dalių neveikia. Ir svoris čia niekuo dėtas, galite turėti liekną viršutinę kūno dalį, tačiau didelį užpakalį, storas šlaunis ir blauzdas“, - teigia ekspertas.

Rizikos grupė: šia liga serga 5-10 proc. visų moterų. Šio susirgimo priežastys nežinomos, tačiau penktadaliu atvejų ši liga paveldėta genetiškai.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: vaistų nuo šios ligos nėra, savijautą gali pagerinti tik specialūs tvarsčiai, kurie prilaiko audinius ir skatina limfos sistemą varinėti skysčių perteklių.

Problema: išsipūtęs pilvas, nemalonus veržimo jausmas

Galima priežastis: netinkamas maistas

Kiti požymiai, jog maistas jums netinka – dujų kaupimasis žarnyne, pykinimas, viduriavimas, diskomfortas pavalgius, galite jausti nuolatinį nuovargį, gali gelti sąnarius.

Jeigu jūsų organizmas netoleruoja kai kurių maisto produktų, jam sunku virškinti, todėl toks maistas užsilaiko virškinimo trakte, kur rūgsta ir tampa tikru bakterijų užtaisu.

Dažniausiai žmonės netoleruoja pieno produktų. Kaip teigia šeimos gydytojas Robas Hicksas, laktozės, esančios piene ir jo produktuose, netoleruoja daugybė žmonių.

„Manau, jog žmonių, kuriems medikai nustatė dirgliojo žarnyno sindromą, organizmas iš tikrųjų paprasčiausiai netoleruoja laktozės“, - sako gydytojas.

Rizikos grupė: Sulaukus dviejų metų, mūsų organizmas pradeda gaminti vis mažiau laktazės enzimo. Kai kurių žmonių organizme laktazės enzimo kiekis mažėja sparčiau nei kitų. Dauguma suaugusių žmonių laktozės netoleruoja iš viso.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: Ekspertai pataria užsirašyti, ką valgote ir geriate, netgi vaistus, kuriuos vartojate. Greta užsirašykite pastabas, kaip jautėtės suvalgę vieno ar kito produkto.

Kaip teigia Jungtinės Karalystės alergijos organizacijos atstovė Lindsay McManus, maisto netoleravimo simptomai gali būti uždelsti (alergijos simptomai – priešingai, dažniausiai jie pasireiškia iš karto). Maisto netoleravimo simptomai dažniausiai išryškėja po kelių savaičių.

Jeigu jums pavyks tiksliai atpažinti maisto produktus, kurių jūsų organizmas galbūt netoleruoja (kvietinių miltų kepinių, pieno, kiaušinių, kitų), pabandykite kuriam laikui vieno jų atsisakyti.

„Jeigu jūsų organizmas šio produktų iš tiesų netoleravo, po kelių savaičių pasijusite geriau. Jeigu norite įsitikinti šimtu procentu, po kurio laiko vėl grįžkite prie, kaip spėjate, netoleruojamo produkto – organizmas parodys, kaip yra iš tikrųjų“, - teigia ekspertė.

Jeigu simptomai itin varginantys, savo maisto produktų dienoraštį nusineškite pas šeimos gydytoją ir paprašykite siuntimo pas dietologą. Šis specialistas padės pasirinkti reikiamą dietą, užtikrinsiančią, kad gausite reikiamą kiekį maistingų medžiagų.

Problema: antsvoris, įžengus į penktą ir šeštą dešimtį

Galima priežastis: hormonų pokyčiai

Beveik 90 proc. menopauzę išgyvenančių moterų prisipažįsta, jog artinantis menopauzei, artėjant prie penkiasdešimties metų ribos, joms ėmė augti svoris. Papildomi kilogramai daugiausia kaupiasi apie juosmenį. JAV ginekologas C.W. Randolphas teigia, kad panašiai nutinka ir tokio amžiaus vyrams. Anot eksperto, svoris pradeda augti dėl hormonų – estrogeno, progesterono ir testosterono – disbalanso.

Tiek vyrų, tiek moterų organizme metams bėgant sparčiai mažėja progesterono, stipriosios lyties atstovams taip pat ima trūkti testosterono.

Abiem atvejais ima dominuoti estrogenas. C.W. Randolphas teigia, jog būtent per didelis estrogeno kiekis ir skatina antsvorį, organizmas efektyviai kaupia riebalus, tačiau nebemoka riebalų atsargų panaudoti energijos gamybai.

„Rezultatas – papildomi kilogramai, kurie niekaip nedingsta, net jeigu daugiau sportuojate ir mažiau valgote“, - konstatuoja gydytojas.

Rizikos grupė: visi, įžengę į penktą dešimtį

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: Sveika mityba ir aktyvus gyvenimo būdas bei... meilė sau.

Kalbant konkrečiai apie moteris, riebalų ląstelėse esantis estrogenas gali susilpninti tokius nemalonius menopauzės simptomus kaip pykčio priepuoliai, karščio bangos. Be to, šis hormonas bent jau iš dalies apsaugo nuo osteoporozės.

Problema: neįveikiami riebalai liemens srityje

Galima priežastis: policistinių kiaušidžių sindromas

Tai su hormonais susijusi liga, kuri serga 5-10 proc. vaisingo amžiaus moterų. Ši liga gali pasireikšti bet kuriuo momentu po brendimo ir dažniausiai aprimsta iki menopauzės. Riebalai dažniausiai kaupiasi liemens srityje - ant pilvo, klubų ir sėdmenų.

Kiti simptomai, būdingi šiai ligai – nereguliarios menstruacijos, aknė, padidėjęs veido ir kojų plaukuotumas. Daugumą simptomų sukelia testosterono ir kitų vyriškų hormono perteklius moters organizme.

Šia liga sergančios moterys neretai skundžiasi ir atsparumu insulinui, dėl ko žymiai paprasčiau auga antsvoris, kurio atsikratyti niekaip nepavyksta. Jeigu esate atspari insulinui, ląstelės vangiai reaguoja į insulino hormoną, kuris naikina cukraus perteklių kraujyje.

Tuomet šis cukrus keliauja į kepenis, kur virsta riebalais, galiausiai nusėdančiais aplink liemenį.

Rizikos grupė: Vaisingo amžiaus moterys. Nors tikslios ligos priežastys nežinomos, ekspertai puse lūpų kalba ligos paveldimumą.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: Jeigu antsvorį lydi odos problemos, menstruacijų ciklo sutrikimai, per didelis plaukuotumas, slenka plaukai, kreipkitės į savo šeimos gydytoją, kuris atliks kraujo tyrimus, pasiūlys atlikti kiaušidžių ultragarso tyrimą. 

Vaistų nuo šios ligos nėra, tačiau medikamentais simptomus galima palengvinti. Galite pasirinkti specialią gydytojo sudarytą mitybos programą, kuri padės kontroliuoti insuliną (tuo pačiu antsvorį ir kitus simptomus).

Problema: augantis antsvoris ir išpurtęs veidas

Galima priežastis: sutrikęs skydliaukės darbas

Skydliaukė atsakinga už medžiagų apykaitos reguliavimą hormonais (tiroksinu ir trijodtironinu) – šie hormonai veikia širdies ritmą, kūno temperatūrą ir padeda maistą perdirbti į energiją.

Skydliaukės veiklos sutrikimo simptomai: trapūs nagai ir plaukai, energijos trūkumas, sausėjanti oda, nuolat juntamas šaltis. Jeigu jūsų skydliaukė streikuoja, organizmas gamina per daug želė konsistencijos medžiagos, vadinamos mukopolisacharidais, dėl kurios ir atrodote išpurtusi (lengviausiai tai matoma veide).

Rizikos grupė: skydliaukės veikla net dešimt kartų dažniau sutrinka moterims. Dažniausiai taip nutinka po gimdymo arba menopauzės metu. Ekspertai teigia, kad skydliaukei labiausiai kenkia prasta mityba.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: Paprašykite savo šeimos gydytojo atlikti kraujo tyrimus. Jeigu bus nustatyta, kad jūsų skydliaukė tinginiauja, gydytojas skirs reikiamų vaistų.

Problema: sunkumo jausmas ir tinimas

Galima priežastis: skysčių kaupimasis organizme

Kartais pasitaikantis skysčių kaupimasis ar patinimas yra normalus reiškinys tiek vyrams, tiek moterims (jeigu jis nesikartoja nuolat).
Tačiau jei tinimą jaučiate nuolat, tai gali būti įspėjantis signalas, jog kažkas negerai.

Kiti simptomai – patinę kulkšnys ir blauzdos, tempimo jausmas kojose.
„Riebalų sankaupas lengviau žnybtelėti, o ten, kur susikaupę skysčiai, tai padaryti žymiai sunkiau, oda įsitempusi“, - aiškina R. Hicksas.

„Jeigu sutrikusi inkstų ar kepenų veikla, iš organizmo neišplaunamos druskos. Tuomet skysčiai, bandant jas praskiesti, perkeliami į audinius“, - teigia ekspertas.

Rizikos grupė: žmonės, besiskundžiantys aukštu kraujospūdžiu, sergantys diabetu, piktnaudžiaujantys alkoholiu ar sergantys hepatitu.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: Jeigu tinimas nėra nuolatinė būsena, gali padėti didesnis fizinis aktyvumas, taip pat rekomenduoja riboti suvartojamos druskos kiekį ir gerti mažiau vandens. Jeigu tinimas ir sunkumo jausmas vargina nuolat, būtina kreiptis į šeimos gydytoją.

Problema: nuolat augantis svoris

Galima priežastis: genai

Mokslininkai vis bando tiksliai įvardyti genus, susijusius su antsvoriu – neseniai ekspertai iš Škotijos aptiko geną, skatinantį riebalų kaupimąsi.

„Jau seniai žinoma, jog antsvoris smarkiai susijęs su genetiniais veiksniais, tyrimų rezultatai įvardijo konkrečius genus, atsakingus už apetito kontrolę“, - teigia Edinburgo universiteto mokslų daktaras Nikas Mortonas.

„Mūsų gauti rezultatai leidžia daryti prielaidą, jog audiniuose esantys genai nusprendžia, ar riebalai bus sudeginti, ar kaupsis, ir tai visiškai nepriklauso nuo dietos“, - tvirtina mokslininkas.
Praeitais metais JAV mokslininkai pranešė radę geną – Arrdc 3. Šis genas skatina antsvorio augimą senėjantiems vyrams.

Rizikos grupė: ekspertų skaičiavimais, genetinį polinkį į antsvorį turi kas šeštas planetos žmogus, jis priauga vidutiniškai 3 kilogramus, o tokio žmogaus kūne 15 proc. daugiau riebalų ne tų, kurie genetinio polinkio antsvoriui neturi.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: „Tiesiog stengtis reikia daugiau nei kitiems. Antsvoris gali būti užprogramuotas genuose“, - teigia Oksfordo genetikos profesorius Markas McCarthy‘s.

„Tačiau dauguma genetinį polinkį antsvoriui turinčių asmenų nėra nutukę. Antsvoris greičiausiai susijęs ne tik su genais, bet ir su kitais riebalų kaupimąsi skatinančiais veiksniais, todėl žmonės bet kokiu atveju turi galimybių atsikratyti papildomų kilogramų“, - konstatuoja M. McCarthy‘s.

P.S.: Tai gali būti jūsų draugų kaltė

Tyrimai atskleidė: vyrai ir moterys linkę „užsikrėsti antsvoriu“ – tai reiškia, kad mus supantys žmonės turi įtakos mūsų valgymo įpročiams, požiūriui į maistą, dietoms ir gyvenimo būdui apskritai.

JAV mokslininkai atliko išsamų tyrimą, kurio rezultatai patvirtina, jog jei vyras turi bičiulį, kuris priauga svorio, rizika, kad jį ištiks toks pat, likimas padidėja net dvigubai.

Tačiau jeigu vyras turi antsvorio turinčią žmogų, rizika ir jam sustorėti nepadidėja.

Patarimas, kaip atsikratyti antsvorio: prisijunkite prie žmonių, kuriuos vienija aktyvus gyvenimo būdas. Jeigu jūsų aplinkoje bus nemažai lieknų, sveikų žmonių, tai bus puikus pavyzdys ir paskatinimas keisti savo gyvenimo būdą. Tokia motyvacija privers liautis galvoti, kad papildomi kilogramai nieko blogo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)