Mokslininkai išsiaiškino, kad pavasarį ir vasarą gimusiems paaugliams žiemos depresija pasireiškia stipriau nei pasaulį išvydusiems šaltais rudens ir žiemos mėnesiais, praneša dailymail.co.uk.

Specialistai spėja, kad tai gali lemti tas faktas, jog pavasarį ir vasarą gimusius vaikus natūrali saulės šviesa pirmomis gyvenimo dienomis tarsi užprogramuoja jų nervų sistemą. Dėl ilgų valandų natūralioje dienos šviesoje šiltuoju metų laiku gimę vaikai turi didesnį polinkį sezoninei depresijai, kitaip dar vadinamai sezoniniu afektiniu sutrikimu. Vien Jungtinėje Karalystėje šis sutrikimas kiekvieną žiemą kankina maždaug keturis milijonus britų.

Italijos Bolonijos universiteto psichologų komanda nusprendė panagrinėti, kaip gimimo laikas įtakoja psichinę bei fizinę sveikatą vėlesniame amžiuje.

Ankstesni tyrimai rodė, kad šaltuoju metų laiku gimę kūdikiai dažniau serga alergijomis bei turi polinkį į šizofreniją, o šiltaisiais mėnesiais pasaulį išvydę mažyliai neretai užauga aukštesni ir stipresni, bet dažniau serga celiakine liga.

Italų mokslininkų tyrime dalyvavo 1523 paaugliai, kurių amžius nuo 10 iki 17 metų. Kiekvienas jų užpildė specialiai sudarytą anketą, kuria siekiama išsiaiškinti sezoninius nuotaikos svyravimus vaikystėje ir vėlesniame amžiuje. Vėliau anketų duomenys buvo susieti su tiriamųjų gimimo datomis.

Žurnale „Psychiatry Research“ skelbiami tyrimo rezultatai rodo, kad stipriausiai sezoninė depresija pasireiškia vasarą gimusiems paaugliams – jie jautriau reaguoja į trumpesnes ir tamsesnes žiemos dienas lyginant su šaltuoju metų laiku gimusiais vaikais.

Italų mokslininkai savo ataskaitoje rašo, kad reikėtų atsižvelgti į jų gautus rezultatus: „Tai padėtų prevencijai, kad ir identifikuojant faktorius, tokius kaip gimimo metų laikas, kurie gali padidinti psichinės ligos vystymosi riziką“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją