Tris ketvirtadalius takotsubo kardiomiopatijos – kairiojo širdies skilvelio formos pasikeitimo, kuris gali būti mirtinas – atvejų sukeliami įtampos.

Pasak Ciuricho universitetinės ligoninės atlikto tyrimo, kurio rezultatai spausdinami leidinyje „European Heart Journal“, vienu iš dvidešimties atvejų ta įtampa būna skelta džiaugsmo.

Tai paprastai yra laikinas reiškinys ir žmonės vėliau dažniausiai jaučiasi normaliai.

Tyrimo, kuriame dalyvavo 1750 pacientų, metu mokslininkai nustatė, kad širdies problemas gali sukelti tokie džiaugsmingi įvykiai, kaip:

- gimtadienio vakarėlis
- sūnaus vestuvės
- susitikimas su draugu po pusšimčio nesimatymo metų
- tapimas senele
- mylimos regbio komandos pergalė
- laimėjimas kazino
- kompiuterinės tomografijos rezultatas, kad esate sveikas

Tyrėjai taip pat atkreipė dėmesį, kad dauguma atvejų nustatyti menopauzę išgyvenusioms moterims.
Daktarė Jelena Ghadri, viena iš minėto tyrimo vykdytojų, teigia: „Mes parodėme, kad takotsubo sindromo sukėlėjai gali būti įvairesni, nei manyta anksčiau. Pacientas su takotsubo sindromu nebėra vien klasikinis „sukrėstas pacientas“, šią ligą gali sukelti ir pozityvios emocijos.

Gydytojai turėtų žinoti apie tai ir taip pat turėti omenyje, kad į skubios pagalbos skyrių su širdies smūgio požymiais, skausmu krūtinėje ir dusuliu, atvykę pacientai po džiugaus įvykio ar tokių emocijų taip pat gali turėti takotsubo sindromą lygiai taip pat, kaip panašūs pacientai po neigiamas emocijas keliančio įvykio“.

Reikia tolimesnių tyrimų

J. Ghadri teigimu, ir liūdni, ir laimingi įvykiai turi vienodą „emocinį kelią“ šio negalavimo link.
„British Heart Foundation“ medicinos direktorius profesorius Peteris Weissbergas teigia: „Takotsubo sindromas yra retas atvejis. Šis tyrimas rodo, kad labai retais atvejais jį paskatinantis įvykis gali būti džiaugsmingas. Reikia kur kas daugiau mokslinių tyrimų, kad suprastume, kaip tokie emocingi įvykiai kai kuriems jautriems asmenims gali iššaukti laikiną žalą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)