„Mano draugei – nieko, o aš turėjau registruotis pas dermatologę. Nesu alergiška augalams, tačiau saulėje kažkokios žolės man sukėlė dermatitą“, – DELFI sakė mergina.
Iš pradžių ji manė, kad kūną niežti nuo saulės, tačiau išryškėjus bėrimui kreipėsi į gydytoją, kuri nustatė fotodermatitą. DELFI domėjosi, kas tai per liga ir kodėl oda reaguoja į saulę sudirgimu?

Pasak gydytojos dermatovenerologės Ingos Kisielienės, fotodermatitą provokuoja saulės spinduliai. Vasarą saulės daugiau, tad ir ši problema aktualesnė.

„Yra augalų grupė, kuri sukelia toksines ar alergines odos reakcijas ir labai reaguoja su saule, – atvejį komentavo gydytoja. – Geriausiai žinomas – Sosnovskio barštis, apie kurį labai daug šnekama. Tačiau yra ir daugiau augalų, kurie saulėje išskiria medžiagų, galinčių sukelti fotodermatitą. Pvz., prie toksinių augalų priskiriama lietuviška rūta, salierai, petražolės, laimo vaisiaus žievė. Ir jei žmogus nėra jautrus kažkokiam augalui, tačiau saulėje pasėdėjus ant žolės išberia, galima įtarti totodermatitą“.

Atskirti nėra paprasta

Fotodermatitai yra dviejų rūšių: toksiniai ir alerginiai. Fototoksinio dermatito atveju padaroma tiesioginė žala audinimas, kurią sukelia šviesai jautri ir ultravioletinių spindulių aktyvuota medžiaga.

„O štai fotoalergines reakcijas sukelia pačios imuninės sistemos atsakas į ultravioletinių spindulių veikiamą medžiagą, kuri tampa antigenu. Fotoalerginės reakcijos yra retesnės, jos sudaro tik 5 proc. iš visų fotodermatitų“, – DELFI aiškino gydytoja.

Atskirti minėtus fotodermatitus nėra paprasta. Tačiau jei pabuvus saulėje kontaktas su kokiais nors augalais, tepamais ar geriamais vaistais bei kitomis medžiagomis sukelia bėrimą, galime įtarti būtent šią ligą.

alergija, bėrimas, oda, egzema,liga, dermatitas

Nuo paraudimo iki pūslių

Kokio tipo bėrimas pasireiškia tokiu atveju? Pasak daktarės, dažniausiai išberia saulės veikiamas nepridengtas kūno vietas, kurios neapsaugotos nuo ultravioletinių spindulių.

Bėrimas paprastai būna egzemos, nudegimo tipo: gali atsirasti pūslelių ar pūslių, smulkaus bėrimo papulėmis, dažniausiai niežėti. Taigi, pastebėję bėrimą ant kūno, turėtume kreiptis į odos gydytoją.

Pasak dermatovenerologės, jei fotodermatitas – toksinis, saulėje nenaudojant žalojančios medžiagos jis nepasikartos. Tačiau jei alerginis, greičiausiai, kaskart susidūrus su medžiaga, simptomai kartosis.

„Gydymas – labai paprastas: vengti reakcijos priežasties, kuri ją sukėlė, nebūti tiesioginiuose saulės spinduliuose“, – patarė I. Kisielienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)