Kadangi mūsų organizme 65 procentai tenka vandeniui, kad visos sistemos funkcionuotų tinkamai, reikia nuolat papildyti jo atsargas. Užtikrinkite savo organizmui būtiną vandens kiekį ir atsikratysite daugybės problemų, pradedant pilvo pūtimu ir baigiant kai kurių ligų užkardymu, rašo yahoo.com.

Tačiau kai kurie žmonės apskritai beveik negeria vandens. Ir tai nėra trečiojo pasaulio šalių gyventojai ar tie, kurie įstrigo Arizonos dykumose. Tai tokie žmonės, kurie įpratę gerti įvairius gėrimus: sodos vandenį, vaisių sultis, kavą. Bet ką, išskyrus gryną vandenį. Žinoma, iš išvardintų gėrimų bei kai kurių maisto produktų taip pat gaunama šiek tiek vandens, tačiau tikrai nepakankamai.

1. Organizmui sulaikant vandenį priaugate svorio

Tai skamba taip, tarsi būt prieštaraujama sveikam protui, tačiau vandens išsižadėjimas gali sukelti vandens užlaikymą organizme ir dėl to laikinai priaugama svorio. Kai negeriate užtektinai vandens, jūsų organizmas sulaiko kiekvieną lašą, taip stengdamasis užkirsti kelią dehidratacijai.

2. Krenta energijos lygis

Jaučiatės vangiai? Atsisakykite kofeino ir verčiau gerkite vandenį. „Taip, turėtumėte per dieną išgerti daug vandens, kad organizmas būtų užtektinai juo aprūpintas. Iš tikrųjų, netgi nedidelė dehidratacija gali pastebimai sumažinti jūsų energijos lygį“, – teigia mitybos specialistė Erin Palinski-Wade.

3. Nesugebate sukoncentruoti dėmesio

Esminis vandens elementas taip pat gyvybiškai svarbus norint sukoncentruoti dėmesį. 80 procentų jūsų smegenų sudaro vanduo, tad nuo jo labai priklauso jų funkcionavimas. Netgi menkiausia dehidratacija paveikia smegenų veiklą taip, kad bet kokia genialesnė mintis tampa tikru iššūkiu. Kaip rodo vieno Jungtinės Karalystės mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai, tereikia daugiau gerti vandens ir jūsų proto lankstumas automatiškai pagerės iki 14 procentų.

4. Išauga insulto rizika

Dehidratacija gali ne tik pareikalauti ilgesnės reabilitacijos po insulto, bet ir dar labiau pabloginti situaciją. Bent jau tokie naujausio tyrimo rezultatai! Nemėgstate paprasto, gryno vandens? Galite jį pagardinti riekele citrinos ar kokio kito vaisiaus.

5. Subjūra jūsų nuotaika

Neturite nuotaikos? Blogiausia, ką tokiu atveju galite padaryti – negerti vandens. Bent du Konektikuto universiteto (JAV) mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad net menka organizmo dehidratacija blogina tiek vyrų, tiek moterų nuotaiką, juntamas didesnis nuovargis ir galvos skausmai.

6. Jaučiate didesnį alkį

Labai dažnai alkį painiojame su dehidratacija. Jeigu gurgia pilvas, geriausia pirmiausia išgerti stiklinę vandens. „Pabandykite išgerti vandens ir palaukite 20 minučių, tik tada griebkite užkandį, į kurį jau senokai dairotės“, – pataria mitybos specialistė Amy Shapiro, primygtinai raginanti sodos vandenį, sultis ir kitus gėrimus pakeisti grynu vandeniu.

7. Sutrinka jūsų medžiagų apykaita

Vandens išbraukimas iš savo mitybos plano gali rimtai pakenkti jūsų svorio metimo planams, tai įrodė tyrimas, kurio rezultatai aprašyti leidinyje „The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“. Paaiškėjo, kad išgėrus vos dvi dideles stiklines vandens tyrimo dalyvių medžiagų apykaita paspartėjo net 30 procentų. Mokslininkai vertina, kad kasdien išgeriant pusantro litro vandens (maždaug šešias stiklines), per metus sudegintumėte papildomai 17,4 tūkstančio kalorijų. Tai daugiau nei du kilogramai svorio!

8. Jums ima skaudėti galvą

Prieš griebdamiesi vaistų nuo galvos skausmo, pirmiausia pabandykite išgerti vandens. Ką tik minėtas tyrimas taip pat parodė, kad dehidratacija gali lemti galvos skaudėjimą.

9. Pablogėja jūsų odos būklė

Vanduo pagerina odos būklę – ji atrodo putlesnė – tad galite įsivaizduoti, kaip atrodysite dehidratacijos atveju! Kai negeriate užtektinai vandens, kalogenas pradeda irti, dėl to dar labiau išryškėja raukšlės. Jeigu organizmas negauna užtektinai vandens, išdžiūva ne tik burna, bet ir oda.

10. Nukenčia jūsų pasiekimai sporto salėje

Jūsų organizmas negali efektyviai angliavandenių paversti energija, jeigu negauna užtektinai vandens. Kaip rodo leidinyje „Journal Physiology of Sport and Exercise“ aprašyto tyrimo rezultatai, be pakankamo kiekio vandens neįmanoma raumenų audinių aprūpinti būtinomis amino rūgštimis. Tokiu atveju ne tik nukentės jūsų pasiekimai sporto salėje, bet ir dėl vandens trūkumo sutriks riebalų deginimas.

11. Turėsite daugiau problemų su tuštinimusi

Užkietėję viduriai? Tuštinimosi sistema veikia kaip laikrodis, jeigu žarnynas per parą įsisavina iki penkių litrų vandens. Tačiau kai tik organizmas supranta, kad ima stigti vandens, jis absorbuoja labiau – taip tampa sunkiau pašalinti tai, kas nereikalinga, įspėja gastroenterologas Nitinas Kumaras.

12. Prastai veiks inkstai

Tam, kad tinkamai funkcionuotų inkstai, būtinas vanduo kraujui praskiesti. Jeigu organizmas negauna užtektinai vandens, jūsų inkstai dirba intensyviau tam, kad išvalytų kraują. Esant labai stipriai dehidratacijai galimas netgi inkstų funkcijos sutrikimas arba, dar blogiau, akmenys!

13. Gali sutrikti širdies veikla

Taip, skamba bauginančiai! „Kai jums trūksta vandens, širdis privalo dirbti sunkiau, kad palaikytų kraujo tekėjimą, – aiškina N. Kumaras. – Jeigu jūsų organizmui vandens pakanka ir širdžiai netenka sunkiau dirbti, nepakankamas smegenų aprūpinimas krauju gali lemti apalpimą“.

14. Vyrai gali susidurti su erekcijos disfunkcija

Nemalonu, bet tai tiesa. Jeigu vyro organizme trūksta vandens, jis gali susidurti su erekcijos sutrikimais. Kai organizmas pakankamai aprūpintas krauju, jis išskiria daugiau angiotestino – hormono, kuris aptinkamas su erekcijos disfunkcija susiduriančių vyrų organizmuose.

15. Pradės trūkti ašarų

Jeigu organizmui trūksta vandens, akys nustos ašaroti (tik fiziškai, ne emociškai!). „Ašarų gamyba sumažėja, kai žmogaus organizme dėl negėrimo prasideda dehidratacija. Organizmas mėgina kontroliuoti skysčių pusiausvyrą. „Kai skysčių suvartojimas sumažėja, jūsų organizmas ima kaupti vandenį tam, kad pirmiausia aprūpintų juo svarbiausius organus“, – teigia gydytoja Elissa B. Gartenberg.

16. Jūsų šlapimas pakeis spalvą

Kada nors susimąstėte, ar jūsų organizmas pakankamai aprūpintas vandeniu? Pasižiūrėkite į savo šlapimą. Kai geriate nepakankamai vandens, jūsų šlapimo spalva būna tamsiau geltona. Jeigu organizmas labai stipriai dehidratuotas, galite išvis nustoti šlapintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)