Neįtikėtina, tiesa? Drebėjimas nuo šalčio iš tikrųjų gali būti toks pats veiksmingas lieknėjimo būdas kaip dieta ir fizinė veikla, skelbia „The Daily Mail“.

Tiek sportas, tiek šaltis padeda gaminti hormonus, kurie skatina gerųjų rudųjų riebalų gamybą – būtent jie padeda deginti nereikalingą svorį, atskleidė naujausias tyrimas.

Kadaise manyta, jog rudųjų riebalų turi tik naujagimiai, tačiau vėliau mokslininkai nustatė, jog ir suaugusiųjų organizme tų gerųjų rudųjų riebalų yra– tie, kurie jų turi daugiau, yra lieknesni.

Blogieji baltieji riebalai energiją kaupia, o rudieji – ją degina.

Maždaug 50 gramų gerųjų riebalų gali sudeginti iki 300 kalorijų per dieną. 50 gramų baltųjų riebalų tiek pat kalorijų sukaupia.

Atlikdami naujausią tyrimą, mokslininkai prašė savanorių ilgiau pabūti didesniame šaltyje – maždaug 15 laipsnių šaltyje, kol kūnas ims drebėti.

„Įvardijome du hormonus, kurių gamybą skatina šaltis – tai irisinas ir FGF21, juos išskiria nuo šalčio virpantys raumenys ir rudieji riebalai“, - teigia tyrimui vadovavęs Sidnėjaus Garvino medicininių tyrimų instituto mokslų daktaras Paulas Lee.

„Minėtieji hormonai paskatina ruduosius riebalus dar sparčiau deginti bloguosius riebalus – tai nustatėme laboratorijoje“, - teigia P. Lee.

Maždaug 10-15 minučių trukmės drebėjimas iš šalčio paskatina irisino gamybą taip pat, kaip ir vidutinio intensyvumo mankšta, teigia mokslininkai.

Laboratorijos sąlygomis irisinas ir FGF21 transformavo baltąsias riebalų ląsteles į rudąsias – procesui užbaigti prireikė 6 dienų.

„Kovojant su nutukimu ir diabetu, geriesiems rudiesiems riebalams paskutiniu metu skiriama itin daug dėmesio. Baltųjų riebalų transformacija į ruduosius gali apsaugoti gyvūnus nuo diabeto, nutukimo ir kepenų ligų. Žmonių, kurių organizme daugiau rudųjų riebalų, gliukozės kiekis organizme mažesnis“, - sako mokslininkas.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Cell Metabolism“.

Savanorių taip pat buvo prašoma ir maždaug valandą minti dviratį. Paaiškėjo, jog vidutinio intensyvumo treniruotės metu pasigamino tiek pat irisino kiek ir 10-15 minučių drebėjus iš šalčio.

„Žvelgiant iš medicininės pusės, irisinas ir FGF21 priklauso šalčio stimuliuojamai hormonų sistemai, apie kurią anksčiau nieko nežinojome. Ateityje šios žinios gali labai pasitarnauti“, - viliasi P. Lee.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)