Susirgti gali kiekviena

Gimdos kaklelio vėžys – antras Lietuvoje pagal dažnumą moterų vėžinis susirgimas (po krūties vėžio) bei trečias pagal mirštamumą. Nors veikia aibė prevencinių programų, statistika negailestinga: kasdien nuo gimdos kaklelio vėžio mūsų šalyje miršta penkios moterys.

Šia liga gali susirgti bet kokio amžiaus moteris, net jei ji gyvena sveikai ir turi tik vieną partnerį. O jos „kaltininkas“ – ŽPV.

Per tūkstantį litų

Riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu sumažina vakcinacija, tačiau, kaip “Gimtajam...“ teigė Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) bendrosios praktikos slaugytoja Alima Steponavičienė, tėvai skiepyti savo atžalų neskuba. “Priežastis – paprasta: ne kiekvienas gali sau tai leisti“, - sakė A. Steponavičienė.

Anot jos, reikia trijų skiepų, vieno kaina - 361 Lt. Taigi ŽPV vakcina atsieina 1 tūkst. 83 Lt.

Ji skirta mergaitėms ir moterims nuo 10 iki 25 metų. Gydytojas ar slaugytoja tris injekcijas suleidžia pagal tokią schemą: pirmoji – pasirinkta data, antroji – mėnuo po pirmosios, trečioji – penki mėnesiai po pirmosios. Jeigu būtina, šią schemą galima keisti.

A. Steponavičienė prisimena pacientę, kuri panoro trečiąja vakcina pasiskiepyti perkopusi trečią dešimtį.

“Moteriai jau buvo suleistos dvi skiepų injekcijos, tuomet ji sužinojo esanti nėščia, tad trečioji jai buvo suleista po gimdymo. Taigi, nors skelbiama, jog vakcinacija yra efektyviausia 10-25 metų mergaitėms ir moterims, neturėjusioms lytinių santykių, esant reikalui skiepytis gali visos“, - sakė A. Steponavičienė.