Nėra tokios priemonės, kuri per keturias dienas, be to, nenustačius kokios būtent rūšies jūsų grybelis, jį išgydytų. O panaudojus tokias ar vadinamas liaudies medicinos priemones, devyni iš dešimties atvejų, atlikti tyrimai neparodys, jog turite grybelį. Ir šitaip gydymas nusitęsia mažiausiai mėnesiui, po kurio vėl pakartotinai tenka daryti tyrimus, o liga juk progresuoja“, – tikina dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

Pėdų grybelis slepiasi netikėčiausiose vietose

Pasak dermatovenerologės A. Dumbliauskienės, pėdų grybelis renkasi tas vietas, kurios yra šiltos ir drėgnos, todėl dušo kabinos, baseinai, nekarštos pirtys yra pagrindinės pėdų grybelio veisyklos. O nepagalvoję basa koja stodami ant tokios vietos, kaskart rizikuojame juo užsikrėsti.

„Pati esu mačiusi, kaip sporto klube moterys atėjusios su šlepetėmis, prieš dušą jas nusiima ir žengia į kabiną basos. Žmonės dažnai nesuvokia, jog šlepetės skirtos ne tik patogumui, o mūsų saugumui“, – tikina dermatovenerologė A. Dumbliauskienė.

Labiausiai netikėta vieta, apie kurią žmonės net nepagalvoja esant pėdų grybelio užkrato šaltiniu, pasak dermatovenerologės, yra nuomojami riedučiai, pačiūžos, boulingo batai, šlepetės, kurias imate svečiuose ir ypač dėvėta avalynė.

„Jei žmogus turi pėdų grybelį ir dėvi nuomai skirtus batus, o jūs vėliau juos apsiaunate, rimtai rizikuojate namo pareiti jau su grybeliu. Tiesa, boulingo, pačiūžų ir kitus batus, po kiekvieno avėjimo darbuotojai kažkuo papurškia, tačiau galiu pasakyti, jog nėra tokio purškiklio, kuris garantuotai išnaikintų grybelį iš tos avalynės. Yra vienintelė priemonė – specialus tirpalas, tačiau ši priemonė pavojinga, būtina pasitarti su specialistu“, – tikina dermatovenerologė A. Dumblauskienė.

Būtent dėl šios priežasties, medikė siūlo dar kartą pagalvoti, kai perkame ar gauname dovanų jau padėvėtus batus. Juk tai gali būti židinys grybelio, kurį vėliau gydysime ilgai.

Kaip atpažinti pėdų grybelį?

Pasak gydytojos dermatovenerologės Indrės Domarkaitės-Jakovlevės, atpažinti, jog užsikrėtei pėdų grybeliu, gali padėti keli esminiai požymiai: niežėjimas, paraudimas, pleiskanojimas tarpupirščių, pėdų šonų srityse, pačiuose paduose. Rečiau ar užsitęsus bėrimui, ypač kasantis, atsiranda pūliniai, erozijos.

Dermatovenerologė A. Dumbliauskienė priduria, jog tai labai panašu, lyg pėda būtų pasidengusi smulkia pleiskana ar miltais. Dažnai, net pacientai sako, jog kojos tiesiog šerpetoja.

Dar vienas dažnas simptomas – atsiranda nagų pažeidimai. Nago plokštelė pasikeičia, ji gali pradėti blykšti, geltonuoti, net pasidaryti pilka. Nagas sustorėja, atkyla nuo guolio, pasidaro tarsi raginis.

Gydytoja primygtinai ragina, esant bent kokioms abejonėms ar pastebėjus, jog pasikeitė nagų spalva, forma, pėdų oda nenumoti ranka, o gydytis.

Kreiptis į gydytoją ar gydytis pačiam?

Dermatovenerologė I. Domarkaitė-Jakovlevė sako, jog atpažinus pėdų grybelį svarbu laiku pradėti gydymą. Dažniausiai jis pradedamas vietiniu priešgrybeliniu kremu ir antiseptikais, o jei nesulaukiama efekto ar pastebėjus, jog būklė blogėja, kreipiamasi į šeimos gydytoją ar dermatovenerologą, kuris pataria dėl gydymo sisteminiais vaistais.

A. Dumbliauskienė ragina nesiimti savigyda ir pastebėjus pirmuosius grybelio požymius, kreiptis į gydytoją. Tai yra svarbu, norint greitai ir tiksliai nustatyti, ar jūs turite grybelį ir kokios jis rūšies.

„Dažnai žmonės užsiima savigyda, perka stebuklingus kremus nuo pėdų grybelio, kurie žada, jog per keturias dienas pasveiksite, tačiau tai netiesa. Nėra tokios priemonės, kuri per keturias dienas, be to, nenustačius kokios būtent rūšies jūsų grybelis, jį išgydytų. O panaudojus tokias ar vadinamas liaudies medicinos priemones, devyni iš dešimties atvejų, atlikti tyrimai neparodys, jog turite grybelį.

Tuomet kyla klausimas, ar jo nėra ar jis tik laikinai neauga, nes buvo prislopintas? Ir šitaip gydymas nusitęsia mažiausiai mėnesiui, po kurio vėl pakartotinai tenka daryti tyrimus, o liga juk progresuoja“, – tikina dermatovenerologė.

Žinoma, jau atlikus tyrimus ir nustačius, kokios tai rūšies grybelis, pradėti gydytis galima ir natūraliomis priemonėmis, ypač dabar, kai tikrai nemažai žmonių, kurie to nori. Tuomet naudojamos tokios priemonės kaip pavyzdžiui jodas. Jis natūralus, nekenksmingas, tačiau kojas, pirštus nudažo ruda spalva. Tai neatrodo gražiai estetiškai, nėra labai patrauklu, tačiau tokį būdą rinktis galima.

Gydytoja dermatovenerologė I. Domarkaitė-Jakovlevė sako, jog natūralios priemonės turėtų būti naudojamos kaip pagalbinės prie pagrindinio priešgrybelinio gydymo. Norint greičiau sulaukti geresnio rezultato, veiksminga natūrali priemonė yra, pavyzdžiui, arbatmedžio aliejus.

Negydomas grybelis plinta po visą kūną

I. Domarkaite-Jakovlevė pastebi, jog pėdų grybeliu dažniau suserga silpnesnį imunitetą turintys žmonės. Sergantys lėtinėmis, endokrininėmis (kaip cukrinis diabetas), onkologinėmis ligomis, vartojantys imunosupresinius vaistus, todėl tokiems žmonėms reikėtų atidžiau žiūrėti, kur stato pliką pėdą.

Pasak dermatovenerologės A. Dumbliauskienės, baisiausia užsikrėtus pėdų grybeliu yra tai, jog negydomas jis plinta. Jei pažeistas vienas nagas, po kurio laiko pažeistas bus ir kitas. Dar po kažkiek laiko, grybelis pradės plisti į pėdas, blauzdas ar rankas. Tai yra infekcija, kuri privalo būti gydoma.

Tokia infekcija silpnina imunitetą, todėl apsunkina bet kokios kitos ligos gijimą. Dėl šios priežasties, prie jau esančio grybelio gali prisidėti ir kitos infekcinės ligos.

Norėdami, jog nepasikartotų – išmeskite visus batus

„Jei turėjote grybelį – dabar jis gyvena visoje jūsų avalynėje. Taigi, jei jūs jau investavote laiką, finansus ir išsigydėte grybelį, tiesiog išmeskite visus savo batus“, – sako A. Dumbliauskienė.

Pasak medikės, nei balkone per karščius, nei per šalčius šis grybelis nežūsta. Dėl šios priežasties yra tik du variantai, arba avalynė turi būti pakeista, arba ji turi būti profesionaliai išdezinfekuota.

Priešingu atveju, jūs tiesiog vėl pradėsite savo užburtą ratą, kuomet išsigydžius grybelį ir įkišus koją į jo buveinę, pakartotinai vėl ir vėl juo užsikrėsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)