Paslaptingas patogeninis virusas, atakuojantis žmogaus kvėpavimo sistemą, pirmą kartą užfiksuotas Vidurio Rytuose prieš 6 mėn. Iki šiol virusas pasiglemžė 11 gyvybių. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad virusas pasiekė Didžiąją Britaniją ir nuo jo jau mirė antras žmogus, rašo dailymail.co.uk..

Virusas pirmiausiai atakuoju kvėpavimo sistemą, tačiau netrukus, milžinišku greičiu naikindamas ląsteles, plinta po kitus organus. Praėjus 48 val. po infekcijos, jau pasireiškia ligos simptomai – apsunkintas kvėpavimas, karščiavimas, kosulys ir pneumonija. Po dar kelių valandų virusas toliau plinta į kitus organus, pavyzdžiui, kepenis.

Mikrobiologo Yuen Kwok-yung teigimu, jeigu virusas toliau mutuos, pasaulį gali sukrėsti mirtina epidemija.

„Virusas gali būti kur kas aktyvesnis nei SARS, nes jis veikia ir naikina labai daug skirtingų žmogaus kūno ląstelių“, – kalbėjo Y. Kwok-yung.

SARS virusas kilo 2002 m. Kinijoje, o 2003 m. pavasarį jau buvo išplitęs daugelyje pasaulio valstybių.

Naujojo viruso kilmė dar nenustatyta, tačiau gali būti, kad jis susiformavo šikšnosparnių organizmuose. Virusu taip pat gali užsikrėsti beždžionės, kiškiai bei kiaulės. Pasak mokslininko, virusas yra iš tos pačios šeimos, kaip ir paprasčiausias peršalimas.

PSO ragina viso pasaulio valstybes stebėti ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis sergančius asmenis. Specialių atsargumo priemonių reikėtų imtis tada, jeigu ligos eiga gydytojams pasirodys neįprasta. Reikėtų patikrinti ir iš Saudo Arabijos, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) grįžtančius turistus.