„Yra pateikta pataisa, kuri aiškiai eina su įstatymo projektu, dėl to jūs galite drąsiai konstatuoti, kad balsuota už liberalųjį variantą. Gruodžio 15 d. bus balsavimas dėl mano pataisų, niekas nesikeičia. Kitaip negalėjome balsuoti – turėjome balsuoti už projektą, kuris pateiktas, su pataisa, kuri irgi pateikta“, - sakė Ramūnas Karbauskis po daug diskusijų sukėlusio posėdžio, kuriame vėl siekta riboti šaldomų embrionų skaičių.

Tačiau nei trečiadienio Sveikatos reikalų komiteto darbotvarkėje, nei gruodžio 15-osios Seimo posėdžio programoje šio klausimo – nė pėdsako.

Bene labiausiai prieš embrionų šaldymą nusistačiusi Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė DELFI paaiškino, kodėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymas programoje neatsirado.

„Tokia stadija, kad ekspertinio vertinimo paprašė liberalai su konservatoriais. Dabar tokia stadija ir yra – laukiame vertinimo. Dėl grupės darbo supratimo neturiu, tuos reikalus tvarko Seimo valdyba, ten – jau ne komiteto kompetencija“, - sakė A. Širinskienė.

Paklausta, tai koks įstatymo likimas, komiteto pirmininkė paaiškino:

„Lieka galioti tas įstatymas, kuris įsigalios. Kada jie įvertins, kada mes gausim... kai gausim ir svarstysim, tikrai nežinau dabar“.

Perklausta, ar nespėjus svarstyti naujų pataisų, įsigalios ta įstatymo redakcija, kurioje nėra ribojamas šaldomų embrionų skaičius, pašnekovė atsakė: „jei nespėjama, tai nespėjama“.

Bus grįžtama pavasarį

Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos Seime tikriausiai bus svarstomos pavasario sesijoje, sako Seimo pirmoji vicepirmininkė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Rima Baškienė.

Seimo valdyba antradienį nusprendė pavesti kanceliarijai skelbti konkursą, kad būtų atrinkti nepriklausomi ekspertai projektui vertinti. Liberalės Aušrinės Armonaitės siūlymui užsakyti ekspertinį teisės akto projekto įvertinimą per pataisų pateikimą pritarė Seimas.

Šis konkursas apklausos būdu turėtų įvykti per tris dienas. Tuomet penki atrinkti ekspertai teiktų išvadas. Pasak R.Baškienės, akivaizdu, kad likus dviem nepilnoms savaitėms iki sesijos pabaigos ekspertinio vertinimo Seimo Sveikatos reikalų komitetas nespės apsvarstyti. Tai reiškia, kad liberalus įstatymas įsigalios nuo sausio ir bus keičiamas anksčiausiai po trijų mėnesių.

„Mes turėsime tris darbo dienas, tada ekspertai per tris dienas galės pateikti išvadas, su jomis vėl nelėksime į Seimą, komitetas įvertina. Įvertinant šią savaitę, (konkursas) prasisuka per tris dienas, dar per tris dienas (teikiamos išvados). Pavasario sesija – taip prognozuoju. Realiai, ramiai, nuosekliai ir nėra čia ko labai skubėti“, – po valdybos posėdžio žurnalistams sakė R.Baškienė.

Suspėti kažką pakeisti - neįmanoma

Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojos konservatorius Antanas Matulas teigė, kad keisti jau priimtą įstatymą būtų labai neracionalu.

„Turėjo būti 15 d. svarstymas, bet komiteto darbotvarkę formuoja pirmininkė. Mes, opozicija, nesuinteresuoti, kad tas klausimas būtų vėl keliamas. Manome, kad praktiškai nieko nereikia keisti, įstatymas turi įsigalioti nuo naujų metų ir nieko keisti nereikia.

Džiaugiamės, kad darbotvarkėje to klausimo nėra įtraukta, nes daugiau nei 20 Seimo narių kreipėmės į Seimo valdybą, kad būtų atlikta nepriklausoma ekspertizė. O tai bus atlikta tik per tam tikrą laiką. Neatmetamas variantas, kad pirmininkė gali pasiūlyti ir skubos tvarka įtraukti prieš posėdį, tačiau tokiu atveju mes nesutiksime. Keisti įstatymą iki jo įsigaliojimo yra visiškai neracionalu ir nereikalinga“, - sakė A. Matulas.

Jis patikino, kad jeigu komitete nėra to klausimo, tai ir Seimo posėdyje nebus jokio svarstymo – nei liberalios, nei konservatyvios pataisos.

„Darbotvarkėje tas klausimas turi būti įtrauktas iš anksto. Jei trečiadienį nesvarstome komitete, tai ketvirtadienį suspėti kažką keisti niekaip neįmanoma. Greičiausiai jie atsitraukė visai, nes pamatė, kokia žmonių reakcija. Tikriausiai nuo sausio 1 d. įsigalios pilna apimtimi tas įstatymas, dėl kurio buvo seniai sutarta“, - reziumavo konservatorius.

Liberalusis variantas – jau sausį

DELFI primena, kad prieš savaitę Seimas ėmėsi taisyti buvusio Seimo priimtą ir sausį pradėsiantį galioti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą. Po pateikimo pritarta konservatyviam projektui, kuris numato riboti sukuriamų embrionų skaičių iki trijų bei drausti jų šaldymą. Kilus ažiotažui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienį įregistravo siūlymą, kuriuo atsisakoma draudimo šaldyti embrionus pagalbinio apvaisinimo procedūrose, bet siūloma, jog nepanaudoti embrionai būtų saugomi neribotai.

Projekte lieka nuostatos, kurios draudžia embrionų naikinimą, išvežimą ir atlygintiną lytinių ląstelių donorystę.

Praėjusį ketvirtadienį šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė norinti tikėti, kad naujoji valdančioji dauguma atsižvelgs į visas nuomones dėl pagalbinio apvaisinimo ir ras kompromisą.

„Labai noriu tikėti, kad į daugelio žmonių nuomones bus atsižvelgta ir rastas kompromisas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė valstybės vadovė.

Jei išties nebus spėta svarstyti naujųjų pataisų, nuo sausio pirmosios įsigalios įstatymas, kuriam pritarta rugsėjį: sukuriamų embrionų skaičius neribojamas, leidžiama lytinių ląstelių donorystė ir embriono išankstinė diagnostika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)