Vienintelė sertifikuota Intuityvaus valgymo konsultantė Lietuvoje moterims skirtoje konferencijoje „Veikli“ pasakojo apie naują lieknėjimo strategiją – intuityvų valgymą.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centre bei Universitetiniame valgymo sutrikimų skyriuje ir Vilnius psichikos sveikatos centre dirbanti specialistė patikino, kad intuityvus valgymas yra naujas perversmas dietų pasaulyje. Jis padės moterims be didelių pastangų gyventi sveikai ir atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Svarbu atsižvelgti į kūno poreikius

Intuityvų valgymą, anot dietologės, laiko trys dideli drambliai. Norintys pradėti taip maitintis turėtų vadovautis savo alkio ir sotumo pojūčiais, besąlygiškai leisti sau valgyti ir atskirti emocinį alkį nuo biologinio. Tai tarsi procesas, dinaminė sąveika tarp instinktų, emocijų ir minčių.

„Reikia leisti kūnui daryti savo darbą. Intuityvus valgymas skatina pažinti savo kūną, poreikius ir sukurti autentišką sveikatą. Jis skatina rūpintis savimi, savo kūnu. Šiuolaikinis žmogus kenčia nuo per didelio žinojimo apie mitybą. Intuityvus valgymas padeda sujungi pašalinę informaciją su savo kūnu ir išsirinkti, kas organizmui yra geriausia“, - patikino A. Jauniškytė.

Aušra Jauniškytė
Intuityviame valgyme nėra svėrimosi, matavimosi, maisto svėrimo, apimčių matavimo ar specialių liekninamųjų tablečių valgymo. Svarbiausias jo principas – klausyti savo kūno ir atsiliepti į jo poreikius.

„Negali laimėti, jeigu nekenti savęs ir visą laiką priešiniesi savo poreikiams. Intuityvus valgymas skatina į valgymą žvelgti plačiau ir atsižvelgti į kūno poreikius. Mes visada turime poreikius ir kūnas apie tai praneša“, - mokė dietologė.

Pavojingiausi – kraštutinumai

Ji pasakojo, kad kiekvienas žmogus turi savo valgymo ratą. Intuityvaus valgymo ratas labai skiriasi nuo kraštutinių valgymo įpročių – persivalgymo arba riboto valgymo.

„Intuityvaus valgymo metu žmogus valgo, kai pajunta alkį. Valgo tai – ką tuo metu nori, žmogus turi būti laisvas nuo taisyklių ir ribojimų. Tačiau jis turi valgyti dėmesingai. Neskaityti, nežiūrėti televizoriaus. Jis valgo tiek, kad numalšintų alkį“, - tikino dietologė.

„Persivalgęs žmogus dažniausiai taip elgiasi dėl tam tikrų trukdžių. Pavyzdžiui, įtampos, streso, nuobodulio ar net laimės. Arba jis gali pradėti valgyti tik dėl to, kad šalia yra maisto. Tokiu metu valgoma bet kas. Valgoma paprastai nedėmesingai. Nustojama valgyti dažniausiai tik dėl to, kad baigėsi maistas. Persivalgymai susiję su kalte, gėda. Žmogus stengiasi prie kitų valgyti teisingai ir gražiai. Tačiau jie persivalgo paslapčia. Kadangi tai dideli maisto kiekiai, tos energijos atsargos lieka riebalų pavidalu“, - pasakojo dietologė.

Ji pristatė ir ribotai valgančio žmogaus valgymo ratą. Tiesa, pavojingiausiu ir visai neseniai stipriai paplitusiu sutrikimu ji pavadino ortorekciją. Tai išsivysto tuomet, kai žmogus stengiasi maitintis pernelyg sveikai. Žmogus valgo pagal taisykles, net jei iš tikro tuo metu nėra alkanas.

„Mūsų kūnai nemėgsta kraštutinumų. Manęs dažnai klausia, koks tada yra tas normalus valgymas? Jis yra sąmoningas ir dėmesingas. Dietos ir susirūpinimas savo svoriu atima labai daug energijos, išsekina, tad labai mažai laiko lieka kitiems dalykams. Kai mes neatsižvelgiame į savo poreikius, kūnas į tai reaguoja ir labai dažnai – ligų pavidalu“, - įspėjo specialistė.

Dietos didina riziką susirgti valgymo sutrikimais

Anot dietologės, maisto ribojimas padeda numesti svorio, tačiau po to riebalų masė sparčiai padidėja. Statistika rodo, kad 95-98 proc. žmonių baigus laikytis dietos, svoris atsistato. Dviems trečdaliams iš jų svoris netgi tampa didesnis.

„Dietų neapsimoka laikytis ir dėl to, kad svoris atsistato ir tai verčia laikytis dar daugiau įvairesnių dietų. Be to, jos suryja per daug laiko ir energijos, sukelia stokos jausmą, ignoruoja vidinį poreikį, ką, kada ir kiek valgyti, skatina juoda-balta mąstymą ir lėtina medžiagų apykaitą“, - pabrėžė A. Jauniškytė.

Ji patikino, kad dietos padidina riziką susirgti valgymo sutrikimais nuo 8 iki 12 kartų. Tad svarbiausia ne valgyti pagal kitų sukurtas taisykles, o atsižvelgti į savo specifinius poreikius.

„Jeigu nemėgstate pieno, galite rasti kitų kalcio alternatyvų. Jeigu nemėgstate košių, valgykite makaronus ar duoną. Svarbu įsiklausyti į savo kūną“, - paskutinę mintį net kelis kartus pabrėžė dietologė.

10 principų, kurie priklauso intuityviam valgymui:

• atsikratyti dietinio mąstymo
• gerbti alkį
• susitaikyti su maistu
• pasipriešinti mitybos cenzoriui
• pajusti, kada pasisotinama
• atrasti malonumą
• kontroliuoti emocijas nenaudojant maisto
• gerbti kūną
• mankštintis – taip, kad tai teiktų malonumą
• rūpintis sveikata

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)