Moderni technologija ženkliai sutrumpina gydymo trukmę, leidžia išvengti skaudžių komplikacijų, o pati procedūra ligoniui nesukelia skausmo ir kitų dažniausiai navikų gydymą lydinčių nemalonių pojūčių, rašoma pranešime spaudai.

Iš JAV Silicio slėnio atkeliavusi „CyberKnife“ robotinė technologija, instaliuota naujajame privačiame medicinos centre Siguldoje, yra neinvazinė radiochirurgijos forma. „Ji tobulai tinka pacientams, kenčiantiems nuo įvairių navikų smegenyse, prie jautrių klausos, regos ar nervų mazgų sistemų, stubure ir kitur“, - pasakoja dr. Maris Skromanis, „Stereotaksinės radiochirurgijos centro Sigulda“ vadovas.

Pasak jo, kai chirurgai negali paciento operuoti, nes baiminasi dar labiau jam pakenkti sukeldami regos, klausos, koordinacijos ar net mirtinų komplikacijų, pacientai ir jų gydytojai ieško robotinės sistemos „CyberKnife“, susidedančios iš linijinio greitintuvo, valdomo roboto „ranka“, ir vaizdais valdomos spindulinio gydymo sistemos. Ši stereotaksinės radiochirurgijos sistema pasaulyje jau suteikė galimybę pasveikti ir toliau kokybiškai gyventi keliems šimtams tūkstančių pacientų.

Radiotaksinės chirurgijos centras
Priklausomai nuo paciento būklės ir naviko sudėtingumo, veiksmingam gydymui „CyberKnife“ sistema užtenka nuo 1 iki 5 stereotaksinės radioterapijos seansų, kai tuo tarpu įprastinės radioterapijos procedūrų reikia net 30-40 seansų. Po 30-50 minučių trukmės gydymo „CyberKnife“ sistema, pacientai gali saugiai grįžti prie įprastinio gyvenimo, nereikalinga hospitalizacija. Gydymas neskausmingas ir nesuteikiantis psichologinio diskomforto.

„CyberKnife“ technologija leidžia specialistams skirti didelę jonizuojančios spinduliuotės dozę iš daugiau nei 1200 kampų, į tiksliai lokalizuotas navikų sritis. Šios technologijos tikslumas yra 0.5 - 0.95 mm. Svarbu ir tai, kad į „CyberKnife“ sistemą įvedami anksčiau atliktų magnetinio rezonanso (MR) ir kompiuterinės tomografijos (CT) tyrimų duomenys, dažnai panaudojami ir pozitronų emisijos tomografo – kompiuterinio tomografo (PET-CT) ir angiografijos duomenys, pagal kuriuos profesionalūs specialistai ir įranga gali atskirti sveikus audinius bei organus nuo švitinamų, o taip pat automatiškai sekti pacientų ir organų judesius.

Vykstant gydymo procesui, prietaisas kruopščiai seka kiekvieną paciento kūno judesį, per naują prisitaikydamas prie naviko buvimo vietos. Taip pasiekiamas greitas ir tikslus gydymo efektas, nepažeidžiami sveiki aplinkiniai audiniai ir išvengiama komplikacijų.

Tarptautinės kompanijos „Interlux“, kurios įmonių grupei prilausanti UAB „SORmedica“ sėkmingai Latvijoje įdiegė „CyberKnife“ sistemą, vadovas dr. Audrius Matuzevičius naujosios technologijos įdiegimą vertina kaip proveržį tiek piktybinių, tiek gerybinių auglių gydyme Baltijos šalyse: „Šios modernios robotinės radiochirurgijos sistemos diegimas tapo unikalia patirtimi net ilgametę praktiką medicinos technologijų srityje turinčiai mūsų kompanijai. Medicinos įrangoje specializuojamės jau daugiau nei 20 metų, tačiau tokios didelės apimties ir svarbos projektas „Interlux“ įmonių grupei – pirmasis. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie naujo puslapio onkologinio gydymo srityje atvertimo Baltijos šalyse“.

Pasak UAB „SORmedica“ vadovo Andriaus Nikanorovo, „roboto – gydytojo“ laukiama ir Lietuvoje: „Lietuvos universitetinės gydymo įstaigos jau kelis metus svarsto galimybes įdiegti modernią stereotaksinės radiochirurgijos sistemą. Latvija aplenkė Lietuvą verslo pagalba – ypač aukšto lygmens medicinos centrą įsteigė privati kompanija, o strategiškai svarbų ir mediciniškai pagrįstą projektą taip pat dalinai finansavo Europos Sąjungos fondai“.

„Modernios „CyberKnife“ sistemos įdiegimas Latvijoje mums svarbus ir pilietine, žmogiškąja prasme – kiekvienas turime artimųjų, susidūrusiu su vėžiu, tad įkurdinus „CyberKnife“ Lietuvos pašonėje, jaučiamės ramiau – ištikus nelaimei Lietuvos žmonėms bent jau nebereikės ieškoti pagalbos labai toli“. - sako A. Nikanorovas, - „Šis projektas motyvuoja visus, prisidėjusius prie centro atsidarymo - juk po gydymo su „CyberKnife, daugelio žmonių gyvenimas taps sveikesnis ir kokybiškesnis, o kai kuriems bus realiai išgelbėta gyvybė“.

Centras „Sigulda“ duris atvėrė š. m. lapkričio 24 d. Reikiamų technologijų įsigijimas ir centro pastatymas Siguldoje kainavo 5.6 mln. eurų. Be europinės paramos ir privačių lėšų, valstybė taip pat ženkliai prisidėjo prie projekto įgyvendinimo – Siguldos rajono ligoninė centrui už simbolinį 1 lato mokestį 100 metų išnuomojo sklypą ligoninės teritorijoje. Taip Latvijos sveikatos apsaugos sistema siekia užtikrinti pacientams galimybę gauti kokybišką gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)