Didžioji dalis kavą geria siekdami pabusti ar pasijusti žvalesni, tačiau yra ir natūralesnių alternatyvų, padėsiančių tai pasiekti.

Neuždenkite užuolaidų eidami miegoti, taip ryte pabusite su saulės šviesa. Kai miegate tamsoje, jūsų organizmas gamina daugiau melatonino, o jis sukelia mieguistumo jausmą.

Šaltas vanduo taip pat yra būdas tapti žvaliems. Jis suaktyvina tam tikras smegenų dalis, kurios yra atsakingos už budrumą ir aktyvumą. Šaltas dušas taip pat yra naudingas, nes paspartina medžiagų apykaitą, o tai pašalina nuovargio jausmą.

Ne tik prausimasis šaltu vandeniu, bet ir jo gėrimas gali padėti lengviau atsibusti. Vanduo, išgertas ryte, vėl atstatys per naktį prarastą drėgmę ir įveiks dehidrataciją, kuri taip pat neigiamai veikia ir žmogaus budrumą.

Pusryčių, kuriuose būtų gausu skaidulų, valgymas – vienas iš būdų greičiau pasijusti žvaliems. Skaidulų ir angliavandenių derinimas padės jums turėti energijos visą dieną. Tačiau nepainiokite angliavandenių ir cukraus, kuris tokio poveikio tikrai neturės!

Puikiai pradėti rytą padeda ir fizinis aktyvumas. Kaip parodė tyrimai, fiziškai aktyvūs studentai pasižymi geresniais mokymosi rezultatais, nei nesportuojantys. Mankšta teigiamai veikia smegenis ir skatina jų veiklą.

Galiausiai – klausykitės muzikos. Tai didina dopamino – laimės hormono – gamybą jūsų organizme, tad rytas nebus toks sunkus ir nemalonus.

Įvairios pozicijos

Tiesa, praėjusią savaitę DELFI skelbė kitokią tyrėjų poziciją - esą reguliariai gerti kavą yra naudinga. Pasak PSO dėl to gali sumažėti kepenų ir gimdos vėžio tikimybė, skelbia independent.co.uk.

IARC specialistai nustatė, kad kava nesukelia ir neskatina kasos, krūties bei prostatos vėžio. Dėl dar 20-ies vėžio rūšių tikslių išvadų padaryti nepavyko.

Tad kol bus pasiekta neginčijama nuomonė dėl kavos - bent jau gerkite ją saikingai.