Tyrimai atskleidžia, kad alergija namų dulkių erkėms yra pati dažniausia kvėpavimo takų alergija Europoje. Vis dėlto sprendimų, kurie net ir alergiškiems žmonėms pagerina buvimo namuose kokybę, tikrai yra, rašoma pranešime spaudai.

Kas antros slogos priežastis – dulkių erkutės

Alergija dulkių erkutėms yra viena nemaloniausių, mat trunka kiaurus metus, o jos šaltinis veisiasi patalynėje, kilimuose, užuolaidose ir minkštuose žaisluose, kur šilta ir drėgna. Vis dėlto alergija namų dulkių erkutėms dažniau pasireiškia rudenį, prasidėjus šildymo sezonui. Būtent šiuo metų laiku daugiau laiko praleidžiame namuose ir rečiau juos vėdiname, o aplinkos drėgmė ir gana aukšta temperatūra yra pačios tinkamiausios sąlygos namų dulkių erkutėms klestėti ir daugintis.

Svarbu žinoti, kad dulkių erkutės savaime nėra kenksmingos ir neplatina ligų, bet kuo toliau, tuo daugiau žmonių gimsta ar tampa alergiškais šiems nematomiems namų svečiams. Skaičiuojama, kad kas antra alerginio rinito (slogos) priežastis – būtent dulkių erkutės. Kartais nesuvokdami, kodėl ištisus metus kenčiame nuo slogos, galime būti vienu tų, kuriems alergiją kelia dulkių erkutės. Tad jei nuolat jaučiate slogos simptomus, vertėtų apsilankyti pas alergologą ir išsitirti – galbūt esate vienas tų, kuriems gyvenimą kartina dulkių erkutės.

Namų priežiūra, patiriant alergiją

Dažnas pajutęs alergijos dulkių erkutėms simptomus sunerimsta, kad šie maži kenkėjai veisiasi dėl namuose esančio netvarkos. Tai visiška netiesa – dulkių erkučių yra kone kiekvienuose namuose, jos atsiranda nekviestos, o išprašyti ne visada būna lengva.

Pirmasis patarimas žmonėms, sergantiems šia alergija, – atsikratyti visų kilimų, minkštų žaislų ir minkštų baldų. Deja, tai ne visada įmanoma – juk kiekvienas norime jaukumo ir šilumos savo būste, tad tenka ieškoti kitų priemonių.

Medikai pataria kuo dažniau vėdinti namus, o kiliminę dangą valyti kruopščiai ir reguliariai. Be to, rekomenduojama dulkių siurblį naudoti ir siurbiant dulkes iš minkštų baldų, ir kitų namuose esančių audinių, kurie negali būti nuolat skalbiami ir keičiami. Todėl žmonėms, patiriantiems alergiją dulkių erkutėms, svarbu itin kruopščiai rinktis dulkių siurblį, kadangi ne kiekvienas jų gali tinkamai susidoroti su šiais mažais alergenais.

Kokie siurbliai tinkamiausi alergiškiems žmonėms?

„Žmonėms, patiriantiems alergiją dulkių erkutėms, renkantis siurblį svarbiausia atkreipti dėmesį į prietaiso sandarumą, kad dulkių dalelės siurbiant vėl neištrūktų į orą. Taip pat būtina rinktis dulkių siurblį, turintį stiprius filtrus, o šių laikų technologijos leidžia sukurti tokius, kurie nepaskleidžia net mažiausių dulkių erkučių ar jų dalių“, – pataria buitinės technikos ekspertas Laurynas Skruibis.

Pasak L. Skruibio, renkantis siurblį reikėtų rinktis aukščiausias klases atitinkančius įrenginius – pastarosios būna pažymėtos siurblio techniniuose parametruose bei ant pakuočių. Vienas svarbiausių kriterijų alergiją patiriančiam žmogui – siurblio filtrų klasė.

„Jei nurodytas siurblio filtro klasės numeris yra 10, tai tikėtina, kad jis surinks apie 85 proc. ore esančių dulkių dalelių, jei 12 – galima tikėtis 99,5 proc. dulkių erkučių surenkamumo. Jei savarankiškai įvertinti dulkio siurblio parametrus yra sudėtinga, visada kreipkitės į konsultantus ir šie tikrai patars, koks įrenginys jums tinkamiausias“, – sako L. Skruibis.

Nevaldoma alergija perauga į rimtas ligas

Spręsti dulkių erkučių problemą namuose būtina – kitu atveju šiems padarėliams alergiškiems žmonėms gali kilti ne tik gyvenimo kokybės, bet ir sveikatos problemų. Alergija dulkių erkutėms sukelia simptomus, būdingus kvėpavimo takų alergijoms: slogą, akių perštėjimą, kosulį, apsunkina kvėpavimą. Visa tai ne tik neigiamai veikia gyvenimo kokybę, mažina fizinį aktyvumą, bet ir gali sukelti įvairių komplikacijų.

Nesiimant priemonių, palengvinančių šią alergiją, gali išsivystyti alerginė astma. Tai pakankamai sudėtinga liga, trukdanti profesiniam ir asmeniniams gyvenimui, o vaikams – kenkianti mokymosi procesui ir rezultatams.