Iš keturių milijonų mirčių 2015 metais, kurios buvo siejamos su antsvoriu, beveik 40 procentų nebuvo vertinamos kaip klinikinis nutukimas, skelbia bbc.com.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad daugiau kaip du milijardai vaikų ir suaugusių žmonių kenčia nuo sveikatos problemų, susijusių su antsvoriu. Prie jų priskiriamas II tipo diabetas, širdies ligos ir kai kurios onkologinių ligų formos.

Nuolat daugėja žmonių, kurių kūno masės indeksas yra daugiau nei 30 – tai nutukimo riba.
Tyrimas publikuojamas leidinyje „New England Journal of Medicine“. Čia teigiama, kad tyrimo rezultatai išryškino „didėjančią ir nerimą keliančią pasaulinę visuomenės sveikatos krizę“.

„Žmonės, trūkčiojantys pečiais dėl antsvorio, darydami tai rizikuoja širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, onkologinėmis ligomis ir kitais gyvybei pavojingais susirgimais, – teigia tyrimo autorius ir Vašingtono universiteto Sveikatos vertinimo instituto direktorius dr. Christopheris Murray. – Tie pusiau rimti naujametiniai pasižadėjimai pradėti mesti svorį turėtų tapti įsipareigojimais visiems metams mesti jį ir užkirsti kelią tolimesniam svorio augimui.“

Tyrimas truko 35 metus (nuo 1980 iki 2015 metų) 195 šalyse ir teritorijose. Jis atskleidė, kad apie 30 procentų pasaulio gyventojų – 2,2 milijardo vaikų ir suaugusių – kenčia nuo antsvorio. Tai yra beveik 108 milijonai vaikų ir daugiau kaip 600 milijonų suaugusiųjų, kurių kūno masės indeksas didesnis nei 30, kas mediciniškai apibrėžiama kaip nutukimas.

„Meilė cukrui“

Nuo 1980 metų nutukimo atvejų visame pasaulyje sparčiai daugėja, daugiau kaip 70 šalių jie išaugo dvigubai.

Daugiausiai nutukusių suaugusiųjų ir vaikų yra Jungtinėse Amerikos Valstijose – beveik 13 procentų šalies gyventojų. Suaugusiųjų grupėje pirmauja Egiptas – 35 procentai.

Pernai metais kalbėdama su „Guardian“ apie nutukimą Egipte, dr. Randa Abou el Naga iš Pasaulio sveikatos organizacijos dėl to kaltino „energingo fizinio aktyvumo“ stoką, o štai dietologė dr. Sherine el Shimi užsiminė apie egiptiečiams būdingą „meilę cukrui“.

Taip pat tyrimo ataskaitoje teigiama, kad nutukimo lygis sparčiau didėja tarp vaikų nei tarp suaugusiųjų. Daugiausia nutukusių vaikų Kinijoje (15,3 milijono) ir Indijoje (14,4 milijono).

„Problema yra ne tik pajamos ar turtas, – teigiama atskaitoje. – Didėjantis didelės energetinės vertės maisto produktų prieinamumas ir įperkamumas, kartu su intensyvia rinkodara gali paaiškinti svorio augimą skirtingose populiacijose.“

Žemiausias nutukimo lygis yra Bangladeše ir Vietname – čia nutukęs vos 1 procentas populiacijos.

„Didelis kūno svoris yra viena iš sudėtingiausių mūsų laikų visuomenės sveikatos problemų, su kuria susiduria vienas iš trijų žmonių“, – sakė vienas iš tyrimo vadovų dr. Ashkanas Afshinas.
Tyrimo autoriai pabrėžė, kad labai svarbus intervencijos poreikis – būtina imtis veiksmų aukšto kūno masės indekso ir jo padarinių mažinimui.

Nacionalinio nutukimo forumo pirmininkas Tamas Fry teigė: „Viso pasaulio vyriausybės, tarsi automobilio žibintų apakinti triušiai, suakmenėja nutukimo eskalavimo akivaizdoje. Metai iš metų skelbiama mega-statistika, kaip ši, tik patvirtina, kad administracijos yra bejėgės prieš ją.“

Vyriausia organizacijos „Anglijos visuomenės sveikata“ dietologė dr. Alison Tedstone sakė, kad būtini skubūs veiksmai kiekvienoje šalyje, kad būtų sprendžiamas pasaulinio nutukimo epidemijos klausimas.

„Mūsų darbas kovoti su nutukimu Anglijoje užima pirmaujančias pozicijas pasaulyje, ir norėtume matyti, kad kitos šalys seka mūsų pavyzdžiu. Mes nustatėme aiškias gaires maisto pramonei, kad būtų sumažintas cukrus daugiausiai vaikų valgomuose maisto produktuose, taip pat bus atvirai ir skaidriai stebima ir pristatoma jų pažanga“, – sakė A. Tedstone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)