Vokietijoje vykusios konferencijos „Moderni kontracepcija: ar visuomenė informuota apie privalumus ir riziką“ metu jis nupiešė būtent tokį šiuolaikinės moters paveikslą – jokių rūpesčių, jokių įsipareigojimų ir jokių mėnesinių.

Moteris iki 35 gali lauktis iki 15 kartų

Pasak C. Fialos, moterys visuomet gali rinktis – kontroliuoti savo vaisingumą arba leisti būti jo kontroliuojamai.

„Motina gamta suplanavo taip, kad iki 35 metų moteris turėtų 12-15 nėštumų, kad gimtų 8-10 vaikų. Deja, bent porą jų pasiglemžtų ligos ir jie mirtų. Likusius moteris maitintų iki 2 metų ir per savo gyvenimą patirtų apie 160 ovuliacijų. Kaip yra dabar? Dabar moterys iki 35 metų turi 1 arba 2 nėštumus, visi vaikai yra pagimdomi, visi išgyvena ir yra maitinami vidutiniškai iki 4 mėnesių. Nenormalu tik vienas – moterys patiria apie 450 ovuliacijų. Todėl nenuostabu, kad per metus vien tik Europoje yra padaroma apie 2 milijonus abortų“, - patikino C. Fiala.

Jis sutiko specialiai DELFI atsakyti į kelis klausimus apie moterų lytinį aktyvumą ir naujoves kontracepcijos srityje.

- Minėjote, kad jei moteris nedarytų jokios įtakos savo vaisingumui iki 35-erių metų 15 kartų lauktųsi. Tačiau remiatės statistiniais faktais iš praeities ir tokių šalių kaip Afrika bei Tailandas. Dažnai europietės, anglės ar amerikietės negali pasigirti tokiu sveiku gyvenimo būdu – gyvename laikais, kai stresas yra tapęs mūsų gyvenimo būdu. O ką jau kalbėti apie faktus, kad nemažai moterų dirba sėdimą darbą, nesportuoja, vartoja nesveiką maistą, alkoholį, rūko, susiduriame su oro tarša. Ir štai šioje perspektyvoje, kai kartais net ir natūraliai moteriai pastoti yra sunku, kalbame apie kontracepciją. Ar po 200 metų žemėje dar liks gyventojų?

Oi, tikrai taip. Mes nekalbame apie tai, kaip panaikinti moterų vaisingumą. Kontracepcija yra skirta ne užkirsti kelią pastoti, o tam, kad būtų galima protingai planuoti šeimos pagausėjimą. Žmonės turi stiprų geną, kuris lemia tai, jog norime turėti vaikų. Tačiau lygiai taip pat nori nuspręsti, kada jų turėti ir kiek. Tuomet jie gali jaustis užtikrinti, kad sugebės tinkamai jais pasirūpinti. O būtent tai padaryti kontracepcija ir leidžia.

- Kontracepcijos pasirinkimas yra labai platus. Kaip moteriai žinoti, kokį apsisaugojimo būdą jai rinktis? Ar galime pasakyti, kad viena kontracepcijos priemonė labiau tinka jauno amžiaus merginoms, kita – vyresnėms?

Christianas Fiala
Geriausia kontracepcija yra ta, kuri yra patikima ir netrukdo tavo gyvenimui. Moterims turi būti suteikta teisė pasirinkti tokią kontracepcijos priemonę, kuri leistų apie ją pamiršti. Iš asmeninės patirties pastebiu, kad dauguma moterų tiesiog nori efektyvios kontracepcijos, kuri leistų mylėtis spontaniškai be pernelyg didelio atsakomybės jausmo ir atkreipia dėmesį į du dalykus – svorį bei odą. Todėl manau, kad bene tinkamiausia kontracepcijos priemonė yra spiralė.

- Tačiau spiralės nerekomenduojama dėtis jaunoms merginoms - man yra tekę girdėti apie tai, kad po to gali ir visai nebepastoti.

Tai netiesa. Taip, kai aš mokiausi universitete mums buvo sakoma, kad jaunoms merginoms spiralės netinka. Manau, kad tokie mitai sklando labiau dėl to, kad jaunoms merginoms spirales įdėti yra sunku. Jų makštis dar yra labai ankšta, todėl procedūra gali būti labai skausminga. Tačiau yra leidžiami nuskausminamieji, atliekama vietinė nejautra, o spirales įsidėjusios merginos tuo yra labai patenkintos.

- Lietuvoje, kaip ir daug kur pasaulyje, populiariausi kontracepcijos būdai yra prezervatyvai arba kontraceptinės tabletės. Tačiau moterys pastebi, kad tabletės daro įtaką svorio augimui bei mažina seksualinį potraukį. Ar tiesa, kad toks ryšys pastebimas?

Oralinė kontracepcija yra orientuota į hormonus. Hormonai yra kūno kalba. Tu gali nesikalbėti su savo kūnu, kaip ir gali nesikalbėti su savo partneriu. Pavyzdžiui, grįžusi namo sakyti – ne, brangusis, šiandien mes nesikalbėsime, bendrausime tik ženklais. Tai įmanoma, tačiau nėra taip šaunu kaip kad kalbėtis.

Yra moterų, kurioms kontraceptinės tabletės tiesiog netinka ir nepatinka, tačiau tai nereiškia, kad jos yra ar turi būti prieš hormoninę kontracepciją. Nereikia bijoti bandyti ir žiūrėti tol, kol išsirinksi sau labiausiai tinkantį kontracepcijos būdą.

Gal dėl šių šalutinių požymių kalta tiesiog tablečių rūšis, kuri tai moteriai netinka, tad sakyti, kad visos kontraceptinės tabletės daro tam įtaką yra neteisinga. Kontracepcija yra kaip muzika. Nemėgsti roko? Klausykis klasikos.

- O ką galite pasakyti apie moterų libido – ar tiesa, kad vartojant kontraceptikus moterų lytinis potraukis sumažėja?

Ne, negalima taip sakyti. Pavyzdžiui, dauguma vyrų po vazektomijos patiria depresiją. Tačiau taip yra ne dėl medicininių priežasčių ir negalima sakyti, kad vazektomija sukelia depresiją. Tiesiog pasikeičia gyvenimo būdas, elgesys. Dauguma moterų, kurios saugosi, neturi libido problemų. Tačiau jei tokios problemos atsiranda, reikia nustoti vartoti šios rūšies kontracepciją ir pasirinkti kitą.

-Tačiau ar nėra taip, kad moterys, kurios vartoja kontracepciją, nėra tokios patrauklios vyrams – juk trikdome savo hormoninę sistemą ir nebeturime vaisingų dienų?

Tai absurdiška. Mes turime atsiminti, kad kontraceptikai sukurti dėl to, kad apsaugotų moteris nuo nepageidaujamo nėštumo. Taip, galbūt hormonų struktūra šiek tiek pasikeičia, tačiau ar dėl to verta rizikuoti ir, kaip jau kalbėjome, lauktis 15 kartų iki 35-erių?

- Tačiau laikai keičiasi, moterys nebėra tokios sveikos ir galbūt joms net nepavyktų susilaukti tiek vaikų.

Gal, tačiau mažai moterų nori taip rizikuoti. Yra sukurtos priemonės, kurios gali padėti apsisaugoti nuo nėštumo. Mes nevartojame kontracepcijos dėl to, kad ji patinka ar nepatinka moterims ar vyrams. Mes ją naudojame todėl, kad kol kas nenorime turėti vaikų.

- Kelis kartus pabrėžėte, kad labai svarbu pasirinkti savą kontracepcijos būdą ir kuomet pasaulyje yra pristatomos šios srities naujovės, mūsų šalyje vis dar diskutuojama apie tai, ar kontracepcija apskritai nėra žalinga moteriai.

Reikia kuo daugiau apie tai kalbėti. Kontracepcija nėra jokia naujovė, ji atsirado prieš 50 metų ir iki šiol yra vykdomi įvairūs tyrimai, patobulinimai, tačiau viena karta jau išaugo su ja ir žmonijai tai nepakenkė, priešingai – padėjo moterims pakeisti savo gyvenimo būdą.

- Daug kalbate apie tai, kokia naudinga ir vertinga yra kontracepcija. Jeigu ji iš tiesų nekenkia, kam tada perkant ją reikalingas receptas?

Geras klausimas. Su šia dilema susiduriu ir aš. Tiesa, manau, kad pirmoji konsultacija yra labai svarbi. Iš gydytojo mergina sužino patikimą, adekvačią ir objektyvią informaciją, jis apžiūri merginą, patikrina jos ligos istoriją.

Tačiau aš manau, kad vėliau teisė rinktis savo kontracepcijos būdą ir laisvai ją įsigyti turi būti suteika. Jeigu vyras gali nueiti į įrankių parduotuvę ir nusipirkti pjūklą, kuris yra daugybę kartų žalingesnis ir pavojingesnis už kontraceptines tabletes, kodėl moterys neturi galėti nusipirkti apsaugos priemonių. Aš manau, kad ši išlyga tiesiog neleidžia moterims savęs protingai apsaugoti.

- Atsiprašau už klausimą, bet jūs esate vyras.

O taip, tikrai (juokiasi – DELFI).

- Ir kalbate apie kontracepciją, apsisaugojimo būdus skirtus moterims. Kaip moterys gali Jumis tikėti ir pasitikėti? Juk jūs kalbate tik iš teorinės, o ne iš praktinės pusės.

Na, aš šiek tiek žinau ir apie praktinę pusę – juk vyrai ir sukelia nėštumą. Istoriškai, taip, ginekologėmis būdavo moterys, tačiau laikai keičiasi ir dabar tu darai savo darbą nepaisydamas asmeninės patirties. Jei nori būti geru dantistu, neturi turėti visų įmanomų dantų problemų. Jei dirbi su širdies ligomis, tai nereiškia, kad kas savaitę turi patirti po širdies smūgį.

Manau, kad yra labai didelis skirtumas tarp asmeninės ir profesinės patirties. Profesinis požiūris turi būti platesnis nei asmeninis ir tik tuomet tu gali duoti patarimus skirtingiems žmonėms. Aš nežinau, kaip vartodamos kontraceptikus jaučiasi moterys, todėl esu priverstas jų klausyti ir parinkti tinkamiausią gydymo būdą – negaliu sakyti, man buvo taip, daryk tą ir tą.

- Lietuvoje tikrai yra moterų, kurios bijo eiti pas ginekologus ir kalbėti apie savo problemas. Tuo labiau, jei ginekologas yra vyras.

Svarbu kuo daugiau apie tai kalbėti. Modernioje visuomenėje dauguma moterų netgi sako atvirkščiai – man keista eiti pas moterį ginekologę, nes mano lytinius organus lies kita moteris. Tad joms natūraliau lankytis pas vyrus. Manau, tai susiję su pagarba profesijai, specialistui ir tinkamu informavimu. Aišku, galbūt tai lemia ir religinės priežastys, kultūra, tačiau lytis tikrai neturi būti svarbi – svarbiausia yra profesionalumas.

- Ką galėtume papasakoti apie ekstrinę kontracepciją – naudojamą po lytinio akto. Kokie yra jos privalumai bei trūkumai?

Ekstrinė kontracepcija nėra naujovė. Manau, kad merginos ir moterys po tabletę turi turėti visur – mašinoje, namuose, kiekvienoje rankinėje, jei vyksta atostogauti – kelionmaišyje. Tai turi būti kaip apatiniai ar dantų šepetukas – visada su tavimi.

- Tačiau ar tai nėra pavojinga moterims? Daug kalbama apie tokios kontracepcijos šalutinius poveikius.

Ne, tai nėra pavojinga, tai visiškai įprastas kontracepcijos būdas. Kodėl tai turi būti pavojinga? Svarbu tiesiog suvartoti tabletę taip greit po lytinio akto, kaip tik įmanoma. Geriausia, po 12 valandų, tačiau yra tablečių ir kurios veikia po trijų dienų.

- Praeityje moterys praktiškai nesirgdavo mėnesinėmis. Jos arba būdavo nėščios, arba maitindavo krūtimi. Galbūt sirgti mėnesinėmis yra tiesiog nenormalu?

Mėnesinės yra pasiruošimas nėštumui. Jeigu planuoji pastoti, jomis sirgti būtina. Tačiau tikrai nėra normalu seksualiai aktyviai moteriai kiekvieną mėnesį dirgti mėnesinėmis ir nepastoti. Jau dabar yra sudaroma galimybė moterims mėnesinėmis nesirgti, tačiau, žinote, yra tokia situacija, kad moterys to nenori. Joms tai yra neįprasta. Todėl mes sakome: gerai, padarome 7 dienų pertrauką tarp tablečių pakuočių, sirkite. Tiesiog šioje vietoje veikia įpročiai bei marketingas ir visa pramonė. Jei moterys nesirgs mėnesinėmis, daug žmonių praras darbus, o įmonės pelnus.

- Kalbate apie tam tikras sąmokslo teorijas tarp prekybos ir moterų. Tačiau dabar yra priešingai, dauguma moterų gręžiasi į ekologiją, natūralų gyvenimo būdą, vengia vaistų. Juk tai turbūt irgi daro įtaką ne tik prekybai, bet ir kontracepcijos pramonei?

Ne, visiškai ne. Aš manau, kad labai kvaila laikytis požiūrio, kad viskas privalo būti natūralu. Gyvename tokiais laikais ir tokioje aplinkoje, kuomet ekologija yra tam tikra egzotika. Keičiasi sąlygos aplinka, be to hormonai ir yra natūralu. Tai yra kūno kalba, moters kūno kalba. Tai nėra kažkokia chemija ar pabaisa. Tiesiog mes siūlome juos valdyti.

- Ar nebijote, kad Jūsų kalbomis susigundys jaunos merginos, kurios masiškai puls vartoti kontraceptines tabletes?

O, tai būtų labai gerai. Tik paauglės dažnai pamiršta išgerti tabletę, nes, pavyzdžiui, netikėtai nusprendė miegoti pas draugę, o tabletės liko namuose. Kitą vakarą galbūt laukia kažkoks vakarėlis – 2-3 dienos ir tabletės nebeapsaugo. Tuomet jaunos merginos pastoja ir susilaukia vaikų visai to nenorėdamos.

Jei esi pakankamai subrendusi mylėtis, esi pakankamai subrendusi apsisaugoti nuo nėštumo. Tai ir yra atsakymas, kada pradėti vartoti kontracepciją. Nesvarbu, kad kažkam tai atrodys anksti, savimi rūpintis reikia.

Be to, jaunoms merginoms tabletės skiriamos ir dėl odos problemų ar mėnesinių skausmų, todėl netgi prieš pradėdamos lytinius santykius jos jau yra apsaugotos, nors tikroji tablečių paskirtis buvo ne ta. Manau, kad tai labai gerai.

- Tačiau daug diskutuojama ir apie trombozės atvejus.

Taip, tačiau jei pažvelgsime į statistiką, tu labiau rizikuoji kas rytą mašina važiuodama į darbą nei kad gerdama kontraceptines tabletes susirgti tromboze. Tokių atvejų yra ir mes turime apie tai įspėti, tačiau tai nėra toks masiškas reiškinys, kaip kažkam gali atrodyti.

-  Kaip manote, kaip kontracepcija pasikeis dar po 50 metų?

Įsivaizduokite moterį, kuri ką tik pradėjo savarankišką gyvenimą. Jai tik 18, tačiau ji gali gyventi taip, kaip nori, - nieko nebijoti ir koncentruotis į mokslus bei darbą. Ji nepatiria jokių nuotaikų svyravimų, džiaugiasi gražia oda, sveikais nagais bei plaukais ir liekna figūra. Ji gyvena aktyvų lytinį gyvenimą ir nepastoja. Ji – tai moteris, kuria kiekviena gali būti, yra ir bus po 50 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (460)