Britė Sherry Fuller dirbo savanore Madagaskare. Ten per užterštą maistą ar vandenį ji užsikrėtė kiauliniais kaspinuočiais, kurie vėliau pasiekė jos smegenis.

Kai Sh. Fuller grįžo į Angliją, ją pradėjo kamuoti stiprūs galvos skausmai, kurie netrukus virto dažnais epilepsijos priepuoliais. Medikams ilgai nepavyko išsiaiškinti jos prastos savijautos priežasties. Galų gale, neurochirurgas konsultantas diagnozavo neurocisticerkozę – itin retą ligą, kuria susergama užsikrėtus kiauliniais kaspinuočiais.

Kirminai patenka į žarnyną ir migruoja į raumenis ir smegenis, kur formuoja cistas. Sh. Fuller atveju lerva buvo aptikta jos smegenyse ir ji buvo beveik dviejų centimetrų dydžio.

„Mes dirbome su vaikais, kurie neturėjo kur nusiplauti rankų, - sakė Esekso grafystėje esančio Sautendo tarybos informacijos skyriaus darbuotoja dirbanti Sh. Fuller. - Kai grįžau namo, mane pradėjo kamuoti galvos skausmai, tačiau nesuvokiau, kad kažkas su manimi negerai. Vėliau prasidėjo epilepsijos priepuoliai.

Patirdavau keturis ar penkis priepuolius per dieną. Nuvykau pas savo gydytoją, jis pasižiūrėjo į mano dešinę akį. Dalis jos buvo pajuodusi. Mane nusiuntė pasidaryti skenografiją. Iš pradžių buvo manyta, kad tai dėl auglių. Tikras stebuklas, kaip gerai aš jaučiausi, turint omenyje mano smegenų ištinimo laipsnį“.

Sh. Fuller iš Sautendo ligoninės buvo nusiųsta į Londono Karališkąją ligoninę, kur moterį apžiūrėjo neurologijos specialistas. Jis patikino, kad tai tikrai ne smegenų auglys ir užsiminė, kad tai galėtų būti ŽIV ar tuberkuliozė. Galų gale, tropinės medicinos specialistai moteriai diagnozavo neurocisticerkozę.

„Tai truko tris savaites, kurios virto tikru košmaru, - toliau pasakoja Sh. Fuller. - Jaučiausi labai prastai. Mano smegenys nedirbo, o visas šis išbandymas mane traumavo. Ilgą laiką negalėjau miegoti, nes paprasčiausiai bijojau, kad nepabusiu“.

Vestklife gyvenanti moteris teigia pajutusi palengvėjimą, kai sužinojo, jog jos prastos sveikatos priežastis – kaspinuočiai. Tai reiškė, kad ji gali pasveikti.

„Mano smegenyse esančios lervos buvo penkių svarų monetos dydžio (18 milimetrų skersmens, red.), todėl aš jaučiausi taip blogai. Gydytojai davė man tabletę nuo kirmėlių, šie medikamentai užmuša lervas“, - aiškina Sh. Fuller.

Vis dėlto, tai dar nebuvo moters kančių pabaiga. Jos organizmas į gydymą reagavo neigiamai – ėmė tinti rankos, kojos ir nugara. Pacientei su šalutiniu poveikiu susidoroti buvo duoti steroidai, o nuo priepuolių ji ėmė vartoti vaistus prieš epilepsiją.

Prireikė dvejų metų, kol Sh. Fuller pagaliau pasveiko. „Buvo daug nerimo. Nežinau, ar tai lėmė smegenų pažeidimas, ar pačios patirties sukelta trauma, - svarsto ji. - Mane kankinusios problemos dažnai siejamos su smegenų traumomis.

Negalėjau atsiriboti nuo garso ir buvau per daug jautri jam. Pamenu, grįžusi iš ligoninės nuėjau į sodą tikėdamasi pailsėti. Tai buvo siaubinga. Gana įprasta prarasti garso filtrus. Kai sugrįžau į biurą, girdėjau visus garsus, fotokopijavimo aparatą, viską. Tiesiog sėdėjau prie savo stalo ir verkiau. Taip pat negalėjau nieko nuspręsti.

Galėjau atlikti logines užduotis, tačiau jeigu kas paprašydavo apsispręsti dėl menkiausio dalyko, mane apimdavo panika. Mano koncentracija dingo. Kitiems buvo akivaizdu, kad aš pasikeičiau, tačiau aš to nesuvokiau“.

Žvelgiant atgal, Sh. Fuller sako būtų norėjusi sulaukti paramos iš organizacijų, kurios rūpinasi smegenų sužalojimus patyrusiais žmonėmis. Todėl pasveikusi moteris pradėjo rinkti pinigus tokiam labdaros fondui.

Kas yra neurocisticerkozė?

Tai parazitinė infekcija, ją sukelia kailinio kaspinuočio lervų cistos, kuriose glaudžiasi nesubrendę parazitai.

Cistos gali susiformuoti įvairiose kūno vietose, kai jos susiformuoja smegenyse, tai vadinama neurocisticerkoze.

Kai pažeidžiami smegenys, gali prasidėti epilepsijos priepuoliai ir tai gali baigtis mirtimi.

Šia liga užsikrečiama suvalgius mikroskopinius kiaušinėlius, kurie su ekskrementais pašalinami iš kiauliniais kaspinuočiais užsikrėtusio žmogaus organizmo.

Pavyzdžiui, jeigu žmogus valgo termiškai nepakankamai apdorotą kiaulieną, gali išsivystyti kaspinuotis. Su ekskrementais pašalinti kiaušinėliai tinkamai nenusiplovus rankų gali užkrėsti maistą ar įvairius paviršius.

Patekę į organizmą kiaušinėliai ima bręsti, o lerva randa kelią į smegenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)