Profesorius gastroenterologas Chrisas Hawkey mano, kad kai kurie žmonės iš maisto padarė religiją ir patarinėja, ką geriausiai valgyti, neturėdami tam mokslinio pagrindo.

Jis išvardino nemažai populiarių dietų – termiškai neapdoroto maisto dietą, kurios šalininkai tvirtina, kad virtas ar keptas maistas praranda maistingas medžiagas, greipfrutų dietą, kurios esmė tokia, kad sultyse esantys fermentai sunaikina riebalus, šarminę dietą, kurios šalininkai stengiasi valgyti tam tikrą maistą, kad būtų išlaikomas nedidelis kraujo šarmingumas, ir kitas.

“Nuo neatmenamų laikų maistą supo mitai ir pasakos“, – sakė profesorius praėjusią savaitę Londone vykusioje konferencijoje „Gastro 2009“.

„Svarbiausia pripažinti, kad nepaisant dietų populiarumo, mes pralaimime kovą su nutukimu.“

Mokslininkas teigė, kad greipfrutų dieta, kurios neva laikėsi Kylie Minogue, negali būti efektyvi, nes virškinimo trakte fermentai suyra, nespėję paveikti riebalų kūne.

Profesoriui kelia abejonių patarimai daug kartų kramtyti maistą. Šios dietos ištakos dar 19 a. Patariama sukramtyti maistą 32 kartus, kad geriau virškintų.

„Buvęs ministras pirmininkas Gladstone’as akivaizdžiai žavėjosi šia dieta. Jos esmė – kad virškinimą pradeda seilių fermentai“, – sakė mokslininkas ir pridūrė, kad ši dieta grįsta daugiau teorija, nei įrodymais.

Abejonių profesoriui kelia ir prieštaringai vertinama Atkinso dieta, kurios laikantis patariama vengti angliavandenių ir valgyti baltymus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją