Prekybos centras „Arndale“ Mančesteryje nėra praktiška vieta prigulti. Pirkėjai skuba beveik baltais koridoriais ir sustoja tik prisėsti ant lenktų suolų, suvalgyti pyragų su įdaru. Dar nepasibaigus pietų pertraukai darbuotojai skuba atgal į savo darbo vietą. Niekas nepastebi žemo pulsuojančio garso, sklindančio iš didelės juodos palapinės, įrengtos pastato viduryje, priešais „Starbucks“. Tada pasirodo grupė žiovaujančių žmonių – jie ką tik mėgavosi aukščiausios kokybės 15 minučių miegu.

Miego laboratorija „Chronarium“ prekybos centre „Arndale“ yra Mančesterio mokslo festivalio dalis. Tai vienuolika dienų trunkantis renginys, apimantis daugiau kaip šimtą instaliacijų ir veiklų visame mieste.

Nuo periskopo gamybos iki grybų auginimo – didžioji dalis festivalio veiklų skirta žmonėms su mokslo stebuklais supažindinti. Tai turbūt vienintelė festivalio instaliacija, kuri skirta jiems užmigdyti. Tačiau ji gali būti pati svarbiausia.

Miego trūkumas kelia didelį pavojų sveikatai ateityje“, – teigia dr. Caroline Horton, kognityvinės psichologijos docentė iš Linkolno. Tyrimai rodo, kad žmonės Jungtinėje Karalystėje naktį miega keliomis minutėmis trumpiau nei tai darė prieš dešimtmetį. Daugelis mūsų gaištame laiką lovoje su naujausiomis technologijomis, kurios nušviečia mūsų veidus mėlyna šviesa.

Mokslo bendruomenė dar turės surinkti ilgalaikius tokios gyvensenos pasekmių įrodymus, tačiau miego trūkumas jau dabar siejamas su Alzheimerio liga, demencija, psichinės sveikatos sutrikimais ir lėtesniu sveikimu po vėžio gydymo.

Kiekvieną dieną norinčiųjų patekti į „Chronarium“ sąrašas greitai užsipildo. Paskirtu laiku savanoriai susirenka prie užuolaidomis atitvertos erdvės ir nusiauna batus. Viduje ratu sukabinti balti slingai, apšviesti raminančiomis melsva ir purpurine spalvomis. Asistentui padedant įlipti į slingą girdėti kvykavimas, mat tai nėra taip paprasta – jis pagamintas iš tokio šilko, kuris paprastai naudojamas gravitacijos dėsniams nepaklūstantiems jogos pratimams.

Balsas už kadro aiškina, kaip atsisėsti slinge ir ištempti audinį nuo pėdų iki galvos taip, kad visi atsigultų kojomis į palapinės centrą. Balsas moko žmones susikoncentruoti į savo kūno sunkumą. Palapinėje įsigali tamsa, visi nutyla ir pasigirsta žemas gaudesys.

Niekas negali pakeisti gero nakties miego, tačiau mokslininkai įsitikinę, kad pakanka keliolikos minučių pogulio, kad susireguliuotų emocijos, galėtumėte ilgiau išsaugoti kognityvinę informaciją, įtvirtinti savo prisiminimus ir pagerinti gebėjimą susikoncentruoti. Tokios kompanijos kaip „Nike“, „Google“ ar „Facebook“ savo biuruose jau įrengė miego sekcijas, tikėdamos, kad tai sustiprins darbuotojų darbo našumą.

Jie ignoruoja kultūrinę stigmą tokiose šalyse kaip JAV ar Jungtinės Karalystė, kur miegas darbo vietoje suvokiamas kaip silpnumo ženklas. „Būtų nuostabu, jeigu žmonės galėtų darbe pasnausti, tačiau kultūrine prasme mes nuo to esame labai toli, o jeigu tai tik asocijuojasi su darbo vieta, tai taip pat blogai“, – įsitikinusi C. Horton.

Miego laboratorija „Chronarium“ buvo sukurta vienam renginiui Singapūre, kur pogulis dienos metu yra kasdienybės dalis. „Pas mus nėra žmonių, kurie stebėtųsi ir manytų, kad mintis pamiegoti dienos metu yra neįprasta“, – sako šios idėjos dizaino agentūros „Loop.pH“ vienas vadovų Mathiasas Gmachlas.

Kūrybos prodiuserė Carole Keating sako, kad jos komanda paprašė „Loop.pH“ dalyvauti Mančesteryje vykstančiame festivalyje ir pabandyti pakeisti Jungtinėje Karalystėje įsigalėjusį požiūrį, pademonstruojant malonaus ir padedančio atsigauti miego svarbą.

Kartu jie pasirinko prekybos centrą „Arndale“, kadangi tai labai netikėta vieta. „Mes buvome suinteresuoti sukurti patirtį, kuri yra socialinė, tačiau tuo pat metu susijusi su gera savijauta ir rūpinimusi savimi, kad sukurtumėme kontrastą tokioms socialinėms veikloms kaip apsipirkinėjimas ir gėrimas, kurios nebūtinai tau palankios“, – aiškina M. Gmachlas.

Organizatoriams nesinorėjo tiesiog pasinaudoti technologija, kuri paprasčiausiai atspindėtų smegenų žemus elektromagnetinius dažnius miego metu, todėl „Loop.pH“ pasamdė elektroninės muzikos kūrėją Anną Meredith sukurti kerintį švelnių elektroninių garsų ir ritmingo gaudesio derinį, kuris padeda smegenims nurimti.

Grojant šiai muzikai purpurinė ir mėlyna šviesos užliūliuoja kūną taip, kad jis patiki, kad tai nakties metas, nors už sienų vistiek gali girdėti prekybos centro garsus.

Iš pradžių kūnai supasi slinguose, siųsdami nedideles vibracijas. Tačiau bėgant laikui vis labiau įsigali ramybė, nes žmonės užmiega. Po kelių minučių visus pažadina meditacinis balsas ir žmonės išlipa iš savo kokonų tęsti dienos darbų. Vieni tikina, kad palikę miego palapinę jaučiasi ramesni, kiti – kad jaučia energijos antplūdį.

Pasak C. Horton, mes turime prisijaukinti pogulį tam, kad liautumės vaikščioti miegodami ir užkirstume kelią rimtesnėms sveikatos problemoms. „Žmonės turi pripažinti, kad pogulis nėra silpnumo ženklas“, – įsitikinusi ji.

Taigi, kai kitą kartą pasijusite apsnūdę, eikite ir be jokio kaltės jausmo prigulkite. Mokslas sako, kad tai gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)