Arbatos gėrimas yra susijęs su didesniu kaulų mineralų tankiu tarp moterų, ypač išgyvenančių menopauzę, teigiama tyrimo išvadose, kurios bus išspausdintos žurnale „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“.

Kaulų mineralų tankio rodiklis rodo kalcio ir kitų kauluose esančių mineralų kiekį ir dažnai yra kaulų būklės indikatorius. Jis taip pat leidžia spėti apie besivystančią osteoporozę ar kaulų lūžių riziką.

Mokslininkai padarė visame pasaulyje atliktų epidemiologinių studijų analizę ir nustatė, kad egzistuoja ryšys tarp arbatos gėrimo ir didesnio kaulų mineralų tankio tarp menopauzę išgyvenančių moterų Kanadoje ir Anglijoje, o taip pat apskritai tarp moterų Taivane, Irane, Japonijoje ir Australijoje.

Pavyzdžiui, Anglijoje atliktas tyrimas parodė, kad arbatos geriančių menopauzę išgyvenančių moterų kaulų mineralų tankio rodiklis buvo maždaug 5 proc. didesnis visose trijose kaulų tankio matavimo vietose, lyginant su moterimis, kurios negėrė arbatos.

Taip pat buvo nustatyta, kad kaulų mineralų tankio rodiklis nesiskyrė tarp moterų, kurios per dieną gėrė vieną-tris arbatos puodelius, lyginant su tomis, kurios per dieną išgerdavo daugiau nei keturis puodelius arbatos. Geriant arbatą su pienu ryšys nesikeitė.

Verta paminėti, kad vyrų atveju rezultatai skyrėsi. Pavyzdžiui, Irane atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo ir vyrai, o taip pat graikų mokslininkų tyrimas, kuriame dalyvavo vyresnio amžiaus vyrai, parodė, kad arbatos gėrimas nebuvo susijęs su didesniu kaulų mineralų tankiu.

Tyrimų autoriai spėja, kad šis skirtumas susijęs su arbatoje esančiais flavanoidais. Kai kurie jų savo poveikiu panašūs į moterišką hormoną estrogeną. Estrogeno, kuris susiję su kaulų tvirtumu, gamyba moters organizme menopauzės metu mažėja. Manoma, kad arbatoje esantys flavanoidai kompensuoja mažėjantį estrogeno kiekį.

„Tai yra labai neblogi rezultatai“, – sako JAV nacionalinio osteoporozės fondo atstovas Tayloras C. Wallace'as. Nors fondas neturi konkrečios pozicijos dėl arbatos vartojimo, tačiau jis rekomenduoja valgyti daug vaisių ir daržovių, kurių sudėtyje yra flavanoidų.

Kaulų mineralų tankis rodo ne tik osteoporozę, bet ir kaulų lūžių riziką. Todėl mokslininkai taip pat įvertino ir galimą ryšį tarp arbatos vartojimo ir kaulų lūžių prevencijos. Deja, šiuo atveju aiškių rezultatų mokslininkai negavo, nes analizuotuose tyrimuose labai skirtingai apibrėžiama, kas yra pati arbata ir jos vartojimas. Tačiau mokslininkai mano, kad šioje srityje būtina atlikti daugiau tyrimų.

„Arbatos vartojimas nebūtinai yra susijęs su kaulų lūžiais, ir būtent tai mes norime išsiaiškinti, – sakė T. Wallace'as. – Kol kas turimų duomenų nepakanka kalbėti apie arbatos vartojimo naudą siekiant užkirsti kelią kaulų lūžiams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)