Nelaimės faktą DELFI patvirtino ligoninės atstovai. Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Dragelytė teigė, jog moteris ligoninę pasiekė per vėlai.

„Moteris pas mus pateko iš Alytaus Stasio Kudirkos ligoninės, jau būdama pakankamai sunkios būklės. Į gydymo įstaigą ji kreipėsi tik ketvirtą dieną po to, kai valgė grybų. Kokie tai buvo grybai, ji pasakyti negalėjo. Moters teigimu, ji juos rinko prie namų, galvojo, kad tai buvo ūmėdės. Visgi pagal visą simptomatiką ir tai, kokie organų pažeidimai, mums panašu, kad apsinuodyta pačia pavojingiausia – žalsvąja arba blyškiąja musmire. Amatoksinas yra nuodas. Moteris labai pavėluotai kreipėsi į Alytaus ligoninę. Nors ji pas mus pervežta labai greitai, bet jau nesugebėjome sustabdyti tų procesų, kurie negrįžtamai pakenkė kepenims, inkstams, plaučiams, širdžiai“, - apgailestavo G. Dragelytė.

Skyriaus vedėjos teigimu, jei grybais apsinuodijęs žmogus į ligoninę kreiptųsi pirmą ar net antrą parą, dar būtų vilties jį išgelbėti.

„Čia tiesiog buvo labai uždelsta. Ketvirtą parą jau vystosi visų organų pažeidimas. Štai ir dabar kasdien pas mus apsilanko po vieną-du žmones, kurie apsinuodijo grybais. Pagrindinis patarimas visiems – nerinkite ir nevalgykite nepažįstamų grybų. Jei visgi buvote įsitikinęs, kad tai buvo geri grybai, tačiau prasideda viduriavimas, vėmimas, pilvo skausmai, raižymas, bloga savijauta – nebūkite namie, manydami, kad tai praeis. Pirmą kartą šie simptomai ryškūs, antrą – lyg ir praeina, tačiau tai – labai apgaulinga. Jei šie požymiai tęsiasi ir trečią parą – galima sakyti, jau šaukštai po pietų“, - sakė G. Dragelytė.

Supainioti lengva

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras skelbia, kad dažniausiai neprityrę grybautojai grybais apsinuodija supainioję valgomus su nuodingais grybais (pvz. supainioja jauną žalsvąją musmirę su ūmėde). Apsinuodijus grybais, kaip ir kitų apsinuodijimų atveju, svarbiausia yra laiku suteikti pagalbą. Jei laikas prarastas, prognozė gali būti labai bloga.

Apsinuodyti galima ir gerais valgomais grybais, jei vartojami seni, ištižę, sukirmiję ar šalnų pakąsti grybai. Juose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro amidų, aminų junginiai (taip pat susidarantys ir gendant mėsai, žuvims ar sviestui).

Nerinkite grybų neįsitikinę, kad jie tikrai valgomi ir nekenksmingi

Grybai, erzinantys virškinimo traktą (kai kurie kartūs piengrybiai, ūmėdės). Jų užvalgius jau po 1-2 valandų pakyla temperatūra, vemiama, viduriuojama. Pasveikstama po kelių dienų. Grybai, kurių nuodingos medžiagos trikdo nervų sistemą (paprastoji musmirė). Po 2-3 valandų išsiplečia akių vyzdžiai, prasideda vėmimas, viduriavimas, haliucinacijos. Laiku suteikus medicininę pagalbą, pasveikstama.

Lietuvoje auganti žalsvoji musmirė – mirtinai nuodingas grybas. Kai nuo šio grybo nuo kepurėlės paviršiaus nusitrynę balti lopinėliai, o nuo koto nusmukęs rinkis, labai panaši į žalsvos spalvos ūmėdes, o kartais net į pievagrybius. Todėl būtina įsidėmėti žalsvosios musmirės pagrindinius požymius: jaunos musmirės vaisiakūnis apgaubtas storu baltu apvalkalu ir panašus į besikalantį iš žemės kiaušinį, vaisiakūniui augant, sutrūkęs apvalkalas lieka apatinėje koto dalyje ir apgaubia jo sustorėjusią dalį, jaunų vaisiakūnių kepurėlės apačią dengia kita plėvelė – šydas, kuris, vaisiakūniui augant, atitrūksta nuo kepurėlės kraštų ir lieka ant koto lyg rinkis, kepurėlės paviršiuje dažniausiai nebūna apvalkalo likučių: baltų lopelių, taškelių, karpelių (žr. pav.: paprastosios musmirės kepurėlė). Patujaro plaušabudėje muskarino yra 150 kartų daugiau nei kai kuriuose kituose nuodinguose grybuose.

Labai panaši į pavasarinę balteklę, pievagrybius. Nuodingasis nuosėdis, augantis mūsų miškuose, tai labai nuodingas grybas. 80 kg sveriančiam žmogui 300 g šio grybo yra mirtina dozė. Nuodas orelaninas dar pavojingesnis nei faloidinas, jo veikimas pasireiškia pavėluotai, ne anksčiau kaip po 3 dienų, o dažnai po kelių savaičių ar net kelių mėnesių po organizmo apsinuodijimo. Sutrinka inkstų, kepenų veikla, kankina troškulys, džiūsta gerklė, lūpos, ima skaudėti žarnyną, galūnes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)