Toronto Narkomanijos problemų ir psichologinės sveikatos centro darbuotojai sulygino narkotikus vartojančius žmones su kontroline pacientų, kuriems diagnozuotas apendicitas, grupe. Po pirmosios
hostitalizacijos mokslininkai dešimtmetį stebėjo pacientus. Ypatingas dėmesys buvo kreipiamas pakartotinei hospitalizacijai.

Vienas tyrimo bendraautorių Russellas Callaghanas tvirtina, kad žmonės, kurie patekdavo į ligoninę dėl metamfetaminų vartojimo, tačiau neturėdavo psichologinių sutrikimų simptomų tyrimo pradžioje, per tyrimo laiką 1,5-3 kartų dažniau sulaukdavo diagnozės „šizofrenija“ lyginant su pacientais, vartojusiais kokainą, alkoholį ar opiatus. Beje, padidėjusi rizika buvo pastebima ir kanapes vartojančių žmonių grupėje.

Kodėl metamfetaminai daro tokį neigiamą poveikį psichinei sveikatai, mokslininkai kol kas nežino. Galbūt šios medžiagos smegenis verčia jautriau reaguoti į dopaminą, kuris siejamas su psichoze.

Jau anksčiau R. Callaghanas įrodė, kad metamfetaminų ir kitų panašių stimuliatorių vartojimas kelia Parkinsono ligos grėsmę.

Būtent metamfetaminai yra vieni paklausiausių narkotikų pasaulyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją