„Galutinių rezultatų ir patvirtinimo dar neturime, bet klinika kelia mažai abejonių. Bėda ta, kad meningokas neturi ryškių simptomų. Tėvai jau žino, kad būtina sunerimti, kai labai staigiai pakyla temperatūra, tačiau šiuo atveju ji buvo visai nedidelė – vos 37. Mergaitė skundėsi tik raumenų skausmais – jai skaudėjo kojytes. Tačiau kojytes nuo daug ko gali skaudėti – jas galima ir pasitempti.

Kai tokia nedidelė temperatūra, kas gi gali sugalvoti, kad vaiką kuo skubiau reikia vežti į ligoninę? O kai prasidėjo bėrimas, kuris yra vienas pagrindinių šios infekcijos požymių, jau buvo vėlu. Mergaitė ligoninėje nepragulėjo nė dviejų valandų. Iš viso mergaitė sirgo nepilną parą, tad tiek tėvams, tiek medikams tokiais atvejais iš tiesų labai sunku susigaudyti. Tai per daug trumpas tarpas susivokti dėl pavojaus, kai nėra jokios rimtos klinikos“, - pasakojo Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Biruta Zdanevičienė.

Anot specialistės, tai baisi liga, kuri renkasi nebūtinai tas aukas, kurios yra nusilpusios. Atvirkščiai, infekcija mėgsta sveikus, jaunus organizmus – vaikus, paauglius.

„Raginti žmones, kad su bet kokiu negalavimu ir 37 laipsnių temperatūra vežtų savo vaikus į ligoninę turbūt irgi būtų neteisinga, kita vertus, tėvai iš tiesų turi būti labai budrūs. Esant bet kokiam negalavimui, būtina stebėti vaiko kūnelį, ar nėra kokių nors paraudimų, bėrimų“, - patarė B. Zdanevičienė.

Mergaitė prieš susirgdama paskutinę dieną buvo mokyklėlėje. Iš viso nustatyta apie 200 su ja kontaktavusių žmonių. Su jais intensyviai dirba specialistai, tikrinama, kuriems iš jų būtina išgerti profilaktinę antibiotikų dozę.

„Dauguma jų jau gavo antibiotikų, tačiau mums vis dar skambina išsigandę tėvai. Visus su mergaite kontaktavusius vaikus reikia dešimt dienų atidžiai stebėti. Didelė rizika užsikrėsti, jei žmonės ilgai būna toje pačioje nevėdinamoje aplinkoje arba jei turi artimą kontaktą, pavyzdžiui, jei vaikai sukišę galvas kartu kažką veikia. Ši infekcija ypač plinta per seiles“, - pasakojo specialistė.

Jei diagnozė bus patvirtinta laboratoriniais tyrimais, tai bus pirmasis mirties atvejis nuo meningokokinės infekcijos šiemet. Pernai nuo šios ligos šalyje mirė septyni asmenys.

Visiems, turėjusiems kontaktų su nuo įtariamai meningokokinės infekcijos mirusia mergaite, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai pataria kreiptis į šeimos gydytoją. Gydytojas, įvertinęs asmens būklę, nuspręs, ar reikalinga chemioprofilaktika.

Meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu - į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais. Imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas.

Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki penkerių metų. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui.

Pernai Vilniaus apskrityje (Vilniuje, Vilniaus rajone ir Trakų rajone) registruoti 44 meningokokinės infekcijos mirties atvejai, 5 žmonės mirė. Iš visų šių atvejų 33 buvo registruoti Vilniaus mieste, 4 mirties atvejai taip pat priskiriami sostinei.

„Šiemet meningokokinė infekcija įtarta jau 9 atvejais, 6 iš jų pasitvirtino. Tokių skaičių dar neturėjome. Iki šiol per metus turėjome tik pavienius ligos atvejus, labai retos būdavo ir mirtys – viena per metus ar net kas antrus metus. Tačiau infekcinės ligos vystosi bangomis. Panašu, kad šiuo metu savo piką pasiekusi meningokokinė infekcija. Pakilimas gali tęsti vienerius ar dvejus metus, o tuomet pradeda slūgti. Turėkime viltį, kad atoslūgio sulauksime šiemet“, - teigė B. Zdanavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)