Pavojingiausias – artimas sąlytis

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju. Pavojingiausia ji – artimą sąlytį su ligoniu turėjusių asmenų grupei, kuriai priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose, stovyklose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, gaivinimas „burna į burną“, intubacija ir kt.), rašoma pranešime.

Artimai kontaktavusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šis profilaktiškai paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę.

Rekomendacijos kolektyvo nariams

Meningokokine infekcija susirgus mokyklinės, ikimokyklinės įstaigos ar kito kolektyvo nariui ir nustačius visus sąlytį turėjusius asmenis bei suteikus jiems būtinąją informaciją apie profilaktikos priemones, kiti kolektyvo nariai turėti žinoti kelis svarbiausius dalykus, susijusius su meningokokine infekcija:

1. Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyras patekus į kito žmogaus burną ar nosį).
2. Menigokokinės infekcijos sukėlėjas – meningokoko bakterija yra labai neatspari aplinkos poveikiui. Todėl profilaktiškai patalpas pakanka dažnai vėdinti, valyti drėgnuoju būdu.
3. Ligos požymiai panašūs į peršalimo: sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3-4 dienos.
4. Visi kolektyvo nariai turi stebėti savo sveikatą 10 dienų. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?

reguliariai plauti rankas;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);

reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;

svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Skiepai nuo meningokokinės infekcijos

Vakcina nuo meningokokinės infekcijos B tipo sukėlėjo 2013 m. sausio 14 d. registruota Europos vaistų agentūroje, todėl ji tiekiama Lietuvoje.

2016 m. Lietuvoje nuo meningokokinės B infekcijos buvo paskiepyti 13 467 vaikai, o 2017 m. per pirmąjį ketvirtį paskiepyti 4 506 vaikai.

Ši vakcina patvirtinta Europos Komisijos ir leidžiama ja skiepyti vaikus nuo 2 mėnesių amžiaus ir vyresnius asmenis.

Vakcina nėra finansuojama valstybės lėšomis

Tėvams ar globėjams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Nes tik šeimos gydytojas ar pediatras įvertinęs Jūsų vaiko/suaugusio asmens sveikatos būklę – gali nuspręsti ar vaikas/suaugęs asmuo gali būti paskiepytas.

Susirgimų statistika šalyje

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų. 2016 m. Lietuvoje užregistruoti 75 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų – 7 mirtys (4 vaikai iki 5 m. amžiaus). Šiais metais (sausio-balandžio mėnesį) meningokokine infekcija susirgo 38 asmenys, iš jų trys mirė (2016 m. per tą patį laikotarpį užregistruotas 41 susirgimas).

Daugiau informacijos apie meningokokinę infekciją rasite čia.

Apie Europos Imunizacijos savaitę skaitykite čia.

Gana panašūs - meningito simptomai. Išmokite pažinti šias dvi ligas, nes jų baigtis bei eiga - skirtingos.

Meningokokinė infekcija ar meningitas?
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)