Medikai tikina, kad ji iš tiesų neturėjo, iš ko rinktis. Pasak Vilniaus universiteto onkologijos instituto VUOI III onkochirurgijos skyriaus vedėjo habil. dr. Valerijaus Ostapenko, aktorei operacija buvo atliekama trimis etapais. Taigi kaip vyksta krūtų šalinimas?

Po operacijos A. Jolie 10 savaičių buvo didinamos krūtys

A. Jolie buvo operuota Los Andžele, Krūtų centre „Pink Lotus“, kuriame krūties vėžiu sergančioms moterims teikiama įvairiapusė pagalba. Ją operavusi medikė Kristi Funk yra viena iš šio centro įkūrėjų, o pati idėja priklauso jos vyrui, emigrantui iš Vokietijos.

Aktorės mama, būdama 56 metų mirė, nuo ginekologinių organų vėžio, todėl ir aktorei buvo pasiūlyta atlikti genetinius tyrimus. Paprastai šio geno mutacija krūties vėžio tikimybę padidina iki 60 proc., kiaušidžių vėžio – iki 40 proc. A. Jolie nustatyta rizika – atitinkamai 87 ir 50 proc. Tokiu atveju moteriai, jeigu ji nebeketina gimdyti ir pati maitinti vaikų, planuojamos krūtų ir kiaušidžių šalinimo operacijos.

„Pirma operacija jai buvo atlikta vasario 2 d. Jai paėmė audinio žemiau spenelio, kad ištirtų, ar tikrai nėra vėžinių pakitimų. Tai buvo daroma, kad medikai nesibaimindami galėtų išsaugoti jos spenelius. Jei pakitimai būtų rasti, kitos operacijos metu spenelius reikėtų šalinti. Taip pat operacijos metu buvo atjungta spenelio kraujotaka nuo audinių, kurie yra po speneliu, kad jis gautų maitinimą tik iš odos. Jei tai neatliekama, kitos operacijos metu, kai jau reikia šalinti krūties liauką, kai kurioms pacientėms gali sutrikti spenelio kraujotaka ir jo netenkama.

Vasario 4 d. buvo gautas atsakymas, kad vėžinių pakitimų nėra. Situacija tapo standartinė. Vasario 16 d. A. Jolie buvo pašalintas liaukinis krūtų audinys ir įstatytas krūtų espanderis. Tai tarsi per pusę perpjauto rutulio formos maišelis, kuris užpildomas fiziologiniu skysčiu (50-90 ml). Jame yra specialios angos, per kurias jį galima papildyti skysčiu, kai jis jau yra įdėtas į krūtį. Espanderio paskirtis – ištempti krūtį iki norimo dydžio. Jei implantas būtų dedamas iškart po oda, nebūtų reikėję espanderio, tačiau toks implantas estetiškai gražiai neatrodo, jis turi būti pridengtas raumeniu. Tokiu atveju iškart įstatyti didelį implantą neįmanoma, reikia padaryti jam vietos. A. Jolie krūtys iki norimo dydžio buvo tempiamos 10 savaičių, kas 4 savaites papildomai įšvirkščiant po 50-90 ml skysčio“, - pasakojo onkologas chirurgas.

Galiausiai balandžio 27 d. aktorei buvo atlikta paskutinė operacija – espanderis pakeistas nuolatiniu implantu. Nepatvirtintais duomenis, ši operacija truko apie 8 val. Po jos moteriai buvo įstatyti net 6 drenai susikaupusiam kraujui ir vandeniui nubėgti, su kuriais A. Jolie teko praleisti keletą dienų. Specialistai mano, kad operacija buvo padaryti darant pjūvį apačioje po krūtimi.

„Iš esmės krūtų šalinimo operacijos eiga buvo standartinė, išskyrus tai, kad jai buvo atjungta spenelių kraujotaka. Visgi daug kas nė neįsivaizduoja, kad tokia procedūra užtrunka – jos neįmanoma atlikti per vieną kartą“, - teigė V. Ostapenko.

Užsienio medikai: A. Jolie neturėjo kito pasirinkimo

Į dešimtą kasmetinę tarptautinę Lietuvos Senologijos draugijos konferenciją „Šiuolaikinės krūties vėžio gydymo tendencijos“, kurioje nagrinėjami aktualūs krūties vėžio diagnostikos bei sudėtinio gydymo klausimai, aptariamos naujos diagnostikos ir gydymo tendencijos, atvykęs garsusis prof. Paolo Veronesi iš Europos onkologijos instituto Milane teigė, kad Holivudo žvaigždės A. Jolie atvejis yra išskirtinis. Mat tyrimų rezultatai ir šeimos anamnezė nepaliko jokių kitų sprendimo variantų, kaip tik atlikti profilaktinę abipusę mastektomiją.

„Labai svarbu yra tai, kad šiandien ir Lietuvoje, ir Italijoje, ir daugelyje kitų šalių vykdomos atrankinės patikros dėka diagnozuojama vis daugiau ankstyvųjų stadijų krūties vėžio, – teigė P. Veronesi. – Radiologiniai tyrimai leidžia aptikti nepalpuojamą piktybinį naviką, galime pasiūlyti šiuolaikinius sudėtinio krūties vėžio gydymo metodus ir gauti vis geresnius gydymo rezultatus.“

Pasak prof. P. Veronesi, statistiniai duomenys rodo, jog mirtingumas nuo krūties vėžio Italijoje pradeda mažėti.

„Labai svarbu, kad galime aptikti krūties vėžį anksti ir taikyti šiuolaikiškus gydymo būdus visoms moterims, kurios suserga krūties vėžiu“, – teigė P. Veronesi.

Nieko keista, kad ypatingas dėmesys konferencijoje buvo skirtas trejopai neigiamam krūties vėžiui ir daugiadisciplininio krūties vėžio gydymo aktualijoms. „Buvo pastebėta, kad dauguma trejopai neigiamų krūties navikų yra susiję su krūties naviko išsivystymo riziką didinančiomis BRCA1 geno mutacijomis, – teigė V. Ostapenko. – Tai dažniausiai paveldimi krūties vėžio atvejai. Pakitusį BRCA1 geną paveldėjusių moterų rizika susirgti krūties arba kiaušidžių vėžiu yra padidėjusi“.

Apie šiuos genetiškai paveldimus piktybinius krūties navikus šią savaitę buvo daug kalbama viešojoje erdvėje po to, kai A. Jolie, kuriai genetiškai buvo nustatytas BRCA1 genas, didinantis riziką susirgti krūties arba kiaušidžių vėžiu, paviešino savo priimtą ir jau atliktą sprendimą rinktis profilaktinę abipusę mastektomiją.

„Nors trejopai neigiami krūties navikai susiję su blogesne ligos prognoze, tačiau jie yra jautrūs chemoterapijai – tą patvirtino atlikti klinikiniai tyrimai, – sako VU Onkologijos instituto Chemoterapijos skyriaus vedėja gydytoja onkologė chemoterapeutė Teresė Pipirienė Želvienė. – Šiuo metu po chirurginio gydymo chemoterapija yra vienintelis galimas sisteminio gydymo būdas“.

Kita vertus, pasak gydytojos onkologės chemoterapeutės, tyrinėjant trejopai neigiamo krūties vėžio biologiją buvo nustatyta, kad kai kurie nauji taikinių terapijos preparatai galėtų būti tinkami šiems navikams gydyti.

Naujų krūties vėžio, dažniausios moterų onkologinės ligos Lietuvoje ir pasaulyje, atvejų skaičius pastaraisiais metais stabilizavosi.

Lietuvoje jau treti metai sergamumo kreivė nesikeičia: kasmet suserga apie 1500 moterų. Sėkmingo mūsų specialistų darbo, taip pat didėjančio visuomenės aktyvumo ir visų tą aktyvumą skatinančių visuomeninių, krūties vėžio profilaktiką propaguojančių projektų dėka, apie 70 proc. krūties vėžio diagnozuojama I–II stadijos. Anksti diagnozavus krūties vėžį galime tikėtis gerų gydymo rezultatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)