Prieštaringa procedūra, vadinama mitochondrijų perdavimu, būsimiems tėvams leis sukurti genetiškai stipresnius embrionus.

Tai įgyvendinti bus galima perkant DNR iš pranašesnės motinos ir persodinant jį į pasirinktą embrioną. Tėvai, žaidžiantys gamtos dėsniais, iš tiesų galės sukurti kūdikį, išpildantį jų norus, praneša www.naturalnews.com.

Pirmasis genetiškai modifikuotas kūdikis gimė 2013 m. gegužės 28 d. Kūdikio tėvai Marybeth Scheidts (36) ir David Levy (41) pasinaudojo naujos kartos genų seka ir dirbtinio apvaisinimo procedūra, atsisakydami natūralaus dauginimosi.

Po įprasto apsilankymo apvaisinimo klinikoje pora buvo nusiųsta į laboratoriją, kurioje iš 13 IVF embrionų turėjo pasirinkti sau tinkamą. Kiek vėliau, kai iš 13 embrionų buvo pašalintos tam tikros ląstelės, tinkamais parinkti embrionai genetiniam patikrinimui buvo nusiųsti į Oxford‘ą. Paaiškėjo, kad tik 3 embrionai turėjo tinkamą kiekį chromosomų, reikalingų sveiko vaisiaus vystymuisi.

Oxford‘o laboratorijos tyrėjas Dagan Wells teigė: „Mokslininkai negali embrionų paversti geresniais nei jie yra, tačiau genų seka tyrėjus veda prie geriausių embrionų.“

Suplanuota gyvybė — užšaldyta laike

Kad ir kaip paprasta viskas atrodytų, genų modifikacija turi ir neigiamą pusę. Embrionai, kuriais manipuliuojama, yra sudaryti tik iš keleto ląstelių, tačiau oficialiai jie jau yra laikomi gyvybe — visi iš jų gali būti potencialūs kūdikiai. Vienintelė detalė, reikalinga vystymuisi prasidėti, yra embrionų implantavimas į būsimos mamos gimdą. Iš esmės, šis etapas galėtų būti vadinamas įkaitų drama, kadangi būsimas gyvybes mokslininkai laiko savo rankose ir manipuliuoja jomis siekdami tobulumo iki embrionams patenkant į mamos įsčias. 

Pirmojo genetiškai modifikuoto naujagimio mama Marybeth Scheidts buvo nevaisinga, tačiau ji ne tik sugebėjo išnešioti pirmagimį, bet ir pasirinkti jo genų seką. Iš 13 embrionų Marybeth pasirinko priimtiniausius ir stipriausius, o po 9 mėnesių susilaukė berniuko Connor. Šeima planuoja rinktis ir antrą embrioną iš laboratorijos ir taip sulaukti šeimos pagausėjimo. 

Žmonija išmoko užšaldyti gyvybę laike, tačiau kas nutinka su likusiais 10 embrionų, neturinčių pakankamai chromosomų, reikalingų stipriam ir sveikam kūdikiui? Ar etiška užmegzti gyvybę, tačiau užšaldyti ją ir kontroliuoti kaip nepriimtiną, netinkamą visuomenei? Ar gyvenimas neturėtų būti nemodifikuotas, natūralus, o žmonės mylimi tokie, kokie jie yra, net jei nėra patys stipriausi?

Dirbtinė DNR kaita super kūdikiams sukurti

Manipuliacija gyvenimu kasmet tampa vis skrupulingesnė ir smulkmeniškesnė.

Didžiosios Britanijos mokslininkai jau išrado būdą, kaip genetiškai modifikuoti embrionus panaikinant nepriimtinas DNR mitochondrijas. Tyrėjai „sutaiso“ embrioną perkeldami į jį tinkamas mitochondrijas iš kitos motinos. Užšaldytos gyvybės ir stipriųjų embrionų pasirinkimas tapo liguistu, bet populiariu reiškiniu, tačiau ar žaidimas DNR kuriant super kūdikius vis dėlto yra etiškas procesas?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)