Rinkoje – naujas testas

Neseniai naują maisto toleravimo testą pristatė duris atveriantis natūralios medicinos centras „Gera sveikata“. Anot centro vadovės Jelenos Čaikovskajos, metų metus žmogų gali varginti migrena, virškinimo problemos, sąnarių skausmai, žvynelinė, lėtinis nuovargis tik todėl, kad jis valgo netinkamus produktus.

Teisingai pasirinkti produktus J. Čaikovskaja siūlo atlikus maisto toleravimo testą. Pagal jo rezultatus sudaromas individualus mitybos planas. Jame nurodomi maisto produktai bei maisto priedai, kurių žmogus turėtų vengti.

Anot testą pristačiusio vokiečių bendrovės „R-Biopharm“ atstovo Ralfo Djordjeviciaus, nuo kitų rinkoje esamų maisto toleravimo testų pastarasis skiriasi tiriamų produktų gausa. Jis apima net 272 skirtingus produktus. Tyrimo metu aiškinamasi, kokie alerginėse reakcijose dalyvaujančio imunoglobulino antikūnai yra žmogaus kraujyje pasirinktiems maisto produktams ir priedams.

„Pavyzdžiui, moteriai, suvalgius ananasų, pasireikšdavo migrena, tačiau ji pati to negalėjo atsekti, nes priepuolis prasidėdavo praėjus tik trims dienoms. Mūsų testas šį netoleravimą parodė“, - tikino R. Djordjevicius.

Produktai, kuriems žmogus alergiškas, pagal reakcijos lygį skirstomi į 4 pakopas. Vienų produktų negalima valgyti 8 savaites, kitų – 3-6 mėnesius, trečių – 1-2 metus.

„Rinkoje yra ne vienas metodas, kurių atstovai tikina, kad irgi gali nustatyti imunoglobulino antikūnus. Tačiau iš tiesų jie tiria tik vieną imunoglobulino porūšį. Apie 90 proc. rinkoje esančių testų neveikia“, - konkurentus pliekė vokietis.

Jo teigimu, šis testas padėjo ne vienam pacientui, išbandžiusiam visus įmanomus kitus gydymo būdus. Jis padeda sergantiems migrena, turintiems virškinimo problemų, kenčiantiems nuo sąnarių skausmų, egzemos, žvynelinės, lėtinio nuovargio sindromo, antsvorio.

Maisto netoleravimas, arba, anot firmos atstovo, paslėpta alergija, gali sukelti netgi tokias ligas, kaip bronchinė astma, alerginis rinitas, 2-to tipo cukrinį diabetas, dirglios storosios žarnos sindromas, gastritas, artritas ar depresija.

Natūralios medicinos atstovas teigė, kad testo pagrindu sudarytu mitybos režimu jau gydosi apie 85 tūkst. pacientų 30 pasaulio šalių – Vokietijoje, Liuksemburge, Olandijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, Australijoje, Turkijoje, Kanadoje, JAV, Rusijoje, Ukrainoje ir kt.

Nepasiteisinę eksperimentai

Panašų tyrimą, tik pavadintą maisto netoleravimo testu, jau keletą metų siūlo ir Žvėryno natūralios medicinos centras, ypač akcentuojantis jo naudą norintiems numesti svorio. Internete galima rasti nemažai atsiliepimų, kaip šio centro specialistų sudaryto valgiaraščio dėka pavyko numesti keliolika ar net keliasdešimt kilogramų bei pasijusti geriau.

Tiesa, testą giriančios moterys priduria, kad sulieknėti joms greičiausiai padėjo ne tik atrinkti produktai, bet ir gerokai sumažintos patiekalų porcijos bei bendri sveikos mitybos principai, kuriais rėmėsi valgiaraštį sudarę mitybos specialistai: naudoti mažiau riebalų, valgyti daugiau daržovių, o mėsą rinktis tik liesą, negerti alkoholio ir pan.

Tuo tarpu maždaug prieš pusantrų metų vieno dienraščio atliktas eksperimentas parodė ir kitą medalio pusę. Žurnalistė, atlikusi tą patį testą Vilniuje ir centro filiale Kaune, gavo gerokai skirtingus rezultatus. Kaip ji teigė, po antrojo tyrimo, kuris buvo atliktas praėjus vos kelioms dienoms po pirmojo, jai buvo leista valgyti perpus daugiau produktų. Gerokai skyrėsi ir siūlomi produktai.

Mergina iš šios keblios situacijos bandė išsisukti paeiliui laikydamasi tai vienos, tai kitos dietos. Tiesa, per keletą savaičių ji iš tiesų pastebimai sulieknėjo.

Spaudoje buvo pasirodžiusi ir kur kas drastiškesnė istorija, kurios dalyvė maisto netoleravimo testą kaltino dėl ją ištikusio insulto. Kaip teigė moteris, iš jos mitybos raciono buvo išbraukti maisto produktai, kurie buvo būtini dėl jos sveikatos būklės, o pastarąja centre niekas nepasidomėjo.

Tuo tarpu viena vilnietė DELFI pasakojo, kad maisto netoleravimo testas parodė, kad jai ypač tinka valgyti braškes, kurioms ji labai alergiška – suvalgiusi šių uogų pradeda dusti.

Trūksta mokslinių įrodymų?

Anot gydytojos dietologės Editos Gavelienės, dažniausiai žmonės nori pakeisti mitybą stengdamiesi sulieknėti.

„Norint atsikratyti antsvorio, vienas svarbiausių dalykų – sumažinti suvalgomo maisto kiekį. Priklausomai nuo konsultuojančio asmens profesionalumo ar srities, kurioje jis dirba, specialistas pasirenka vieną ar kitą metodą, kaip tai padaryti, - sakė pašnekovė. – Kaip suprantu, natūralios medicinos centrai yra atidirbę būtent savo metodą, kai atlikus tam tikrą tyrimą, gaunami rezultatai, kuriais remiantis sumažinamas maisto kiekis.

Tik, deja, šiais duomenimis negalima naudotis rašant mokslinius straipsnius medicinos leidiniuose. Todėl šiuo metu nėra mokslinių straipsnių, kuriais remiantis būtų galima daryti pranešimus tarptautinėse medikų konferencijose, pavyzdžiui, apie nutukimo gydymo problemas“.

Anot gydytojos dietologės, tokia situacija susiklosčiusi todėl, kad nėra pagrįstų, tarptautinius reikalavimus atitinkančių duomenų apie testo rezultatus. Bent jau oficialiai tokia medžiaga nepateikiama. Tuo tarpu sveikos mitybos piramidės nauda moksliškai įrodyta bei nekelia abejonių. Ją rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija.

„Alergija šio testo šalininkų taip pat traktuojama netiksliai. Galbūt šis metodas leidžia atskleisti ne tiek tikrąją alergiją, kiek atopines reakcijas. Kita vertus, maisto produktų rinkiniai, kurie naudojami tyrimuose, jokiu būdu neapima visos maisto įvairovės, kurią žmogus gali gauti. Aš pati savo darbe šio metodo nenaudoju, tačiau tie žmonės, kurie jį taiko, tikiuosi, žino, ką daro“, - apibendrino E. Gavelienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)