Mokslininkų teigimu, greitmaisčio sukeltos sveikatos problemos yra panašios į tas, kurios yra susijusias su antrojo tipo diabetu.

Tyrimo metu žiurkės aštuonias savaites buvo šeriamos greitmaisčiu, įskaitant sūriu, šokolado batonėliais ir zefyrais, arba penkias savaites buvo šeriamos itin riebiu maistu. Vėliau mokslininkai tyrė, kaip tokia mityba pakeitė cukraus kiekį žiurkių kraujyje bei gliukozės pernešėjų kiekį inkstuose.

Šie pernešėjai yra susiję su diabetu ir su jais susijusios problemos gali sukelti rimtų vidaus organų sutrikimų.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad antrojo tipo diabetu sergančių žiurkių organizme buvo daugiau tam tikrų rūšių gliukozės pernešėjų bei reguliacinių baltymų. Greitmaistis sukėlė panašių pokyčių tuose pačiuose receptoriuose, kas reiškia, kad jis gali sukelti tokių pačių problemų, su kuriomis susiduria diabetu sergantys žmonės.

Antrojo tipo diabetas išsivysto tuomet, kai organizme pagaminama nepakankamai insulino arba jis netinkamai į jį reaguoja. Kai tai įvyksta, kraujyje padidėja cukraus kiekis, kas turi neigiamų pasekmių įvairiems organams, įskaitant inkstus.

Kadangi tokių pačių sutrikimų gali sukelti greitmaistis ir itin riebus maistas, ateityje kils su tuo susijusių problemų, savo mokslininkai.

„Vakaruose žmonės vartoja daug perdirbto greitmaisčio ir riebalų, o jau yra nustatyta aiškus ryšys tarp tam tikro maisto ir pastaruoju metu fiksuojamo išaugusio nutukimo ir antrojo tipo diabeto atvejų skaičiaus, – sakė „Anglia Ruskin“ universiteto vyresnioji biomedicinos mokslų dėstytoja dr. Havovi Chichger. – Mūsų tyrimas parodė, kad pirmojo ir antrojo tipo diabetas sukelia gliukozės pernešimo pokyčius inkstuose. Tačiau greitmaistis arba riebus maistas sukelia pakitimus, kurie yra labai panašūs į antrojo tipo diabeto sukeltus pakitimus.“

Mokslininkai sako, kad šios tyrimo rezultatai gali padėti gydant ligonius su padidėjusiu cukraus kiekiu kraujyje.

„Taikant naują sergančiųjų diabetu gydymo metodą gali būti blokuojami gliukozės pernešėjai inkstuose siekiant sumažinti cukraus kiekį, – sakė tyrimui vadovavusi dr. Havovi Chichger. – Suvokdami, kaip mityba gali paveikti cukraus apdorojimą inkstuose ir ar inhibitoriai gali panaikinti tuos pakitimus, galime padėti apsaugoti inkstus nuo tolesnės žalos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)